steppen-wolf steppen-wolf diskuze u autorů

☰ menu

František Halas

Jestliže je Václav Hrabě první básník, který mě kdy oslovil, pak František Halas je zase první, jenž se mi dostal hluboko pod kůži. Jeho verše jsou těžké, vyžadují pozornost a pečlivé čtení a já mohu za sebe říct, že jsem zdaleka nepronikl do všech, které jsem zatím četl, ale ty, které se mě "dotkly," ve mě zanechaly hodně hlubokou stopu. Dle mého dojmu Halas mistrovsky ovládá jemné významové nuance slov, sekundární, či terciální asociace, jež v nás jednotlivá slova nevědomě vyvolávají a dokáže slova řadit do veršů tak, že jimi doslova hraje na naší psychiku jako na harfu. Kromě prostého faktu, že jím použitá slova jsou krásná i v "prvním gardu."
Jako naprostý začátečník v poezii mohu Halasovi hluboké, hloubavé, někdy smutné a ponuré, ale vždy vášnivé a horoucí básně jen a jen doporučit.

17.04.2013


Zane Grey

Když jsem zatoužil po dobrodružných fantaziích z Divokého Západu, vždy jsem sáhl po svých milovaných mayovkách. Zane Gray se mi vyřadil ze čtenářské obliby už jen tím, jak DIvoký Západ pojal. Knihy mi připadaly na dobrodružnou četbu málo akční a napínavé, a té nereálné milostné romantiky bylo na můj vkus trochu moc...
Já vím, že romány Karla Maye nebyly o nic lepší, možná i v mnohem horší. Ale dostaly se mi prostě pod kůži hlouběji..

15.04.2013


Greg Egan

Autor výborných, ale čtenářsky velmi náročných povídek a románů. Vědecky velmi dobře podložené hard SF náměty prokládá ¨filozofickými myšlenkami, dokáže třeba téma čipů voperovaných do mozku a umožňujících záznam lidské osobnosti využít k úvahám o ontologické podstatě lidského bytí a ještě to spojit s napínavým příběhem. Bohužel, jeho díla často vyžadují po čtenáři rozsáhlé znalosti v matematice, fyzice, astronomii a příbuzných oborech. Třeba jeho sbírku povídek Axiomat jsem četl s velkou chutí - je to jedna z nejlepších SF povídkových knih co, jsem kdy četl - a jako 100% humaniťák jsem rozuměl. I když trochu s potížemi. Ale třeba román Město permutací jsem musel odložit, na ten jsem prostě neměl. Je to pro mě škoda. Vzdělaní čtenáři, co dají Eganovi šanci, budou odměněni skvostným literárním a myšlenkovým zážitkem.

03.04.2013