AdamKrejci1 komentáře u knih
Postavy v knize jsou velice zábavně napsány a to vytváří spoustu zajímavých a vtipných situací. Konec knihy je dobrý, což je u komedie očekávatelné, ale stejně je škoda, že zápletka a konec, nebyli trošku propracovanější.
Básně ani balady nejsou můj šálek kávy, i přesto mě většina Kytice bavila. V některých momentech jsou knihy až moc morbidní, ale na druhou stranu to pomáhá udržovat napjatou a temnou atmosféru.
Kniha má několik zajímavých myšlenek, ale jako celek mě moc nenadchla. Je na můj vkus až moc sentimentální a některé částí jsou poučné až kazatelské, což mi hodně vadí. Mně osobně se moc nelíbila, ale sto lidí sto chutí, proto bych ji doporučil k přečtení, i proto že je velice krátká.
Hlavní hrdinové žijí v tom nejdokonalejším totalitním režimu, kdy i myšlenka může být trestaná smrtí. 1984 nemá z mého pohledu moc silný příběh, ale to co má, je svět popsaná do nejmenšího detailu a dokonale temná a depresivní atmosféra. Konec knihy v sobě skrývá ty největší hrůzy, ale také nejhlubší myšlenky a poselství.
Žert byl pro mě velice náročný ke čtení, spoustu filozofických úvah a několik dějových linek, které se později střetávají. Román ukazuje atmosféru komunistické doby, ale je hlavně o myšlenkách a vztazích mezi postavami. Oproti Nesnesitelné lehkosti bytí se v Žertu hodně zabývá folklorem.
V knize je spoustu absurdních situací, které jsou velice humorné, ale je zde i spousta hlubokých myšlenek jako kritika poměrů v normalizačním Československu. Zajímavé jsou rozhovory mezi Sládkem (prostý člověk) a Vaňkem (spisovatel, intelektuál), který Sládkem v některých momentech až pohrdá. Dílo je velice krátké, klidně by mohlo být delší, ale jinak mě velice bavilo a přečetl jsem ho na jeden zátah.
Pro mě osobně je to zatím nejlepší kniha, kterou jsou kdy četl. Tématem stále více aktuální, naše společnost se stává více a více konzumní a blíží se blíže k dystopii románu. Děj je strhující a napínavý, celých 180 stran jsem přečetl během jednoho dne. Všem doporučuji k přečtení.
Velice živé dílo i přes jeho stáří. Děj je plný nečekaných zápletek a vtipných situací, které musí sluha Truffaldino řešit. Kniha má šťastný a dost předvídatelný konec, ale to k tomuto žánru knih to asi patří. Každému bych doporučil knihu přečíst.