AdelkaPrdelka komentáře u knih
Přemýšlela jsem, jestli dát plný počet hvězd nebo u tohoto dílu jednu ubrat.. nakonec jsem se z pohledu “obyčejného čtenáře rozhodla jednu ubrat, protože na můj vkus už byla kniha moc politická a bylo pár částí, které mě doslova nudily, což se v předchozích dílech nestalo. Samozřejmě chápu, že tyto části byly potřeba pro vykreslení atmosféry knihy a zakomponování skutečných událostí a osob. Sama jsem komunismus nezažila a bylo to pro mě i velmi poučné. Klobouk dolů před autorkou, která musela projít neskutečné množství informací, než knihu napsala. Celá trilogie mě vedla k zamyšlení, že se vlastně historie hodně opakuje, jen za jiných okolností.
Knížku jsem přečetla celou s mým 2 měsíčním synem, který mi spal na hrudníku.. Nejednou jsem přestala číst a syna si pomazlila. Je skvěle a velmi čtivě napsaná, opravdu jsem měla pocit, že příběh prožívám společně s hlavními hrdinkami. Nepovažuji se za slabší povahu a tematika 2. Světové války je mi blízká, ale knížka ve mně vyvolala neskutečné množství emocí a donutila mě k hlubokému zamyšlení nad spousty věcí. Není to zrovna oddychovka, ale určitě stojí za přečtení, aby se s budoucími generacemi nezapomnělo na všechny ty hrůzy, které se staly před ne úplně dlouhou dobou.