agnesthequeen komentáře u knih
“všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější”
autentické a čtivé vykreslení totalitního režimu
První světová válka očima dvacetiletého gymnazisty, který doposud poznal jen zoufalství, smrt, utrpení a strach kontrastující s pevnými přátelskými vztahy na frontě. Román vykresluje krutost, ale i absurditu a nesmyslnost války. Doporučuji převážně čtenářům silnější povahy a se zájmem o válečnou literaturu, ale myslím, že ne nadarmo je toto dílo povinnou četbou několika škol. Proto věřím, že by neuškodilo, když si Remarqueovo (své doby) kontroverzní dílo přečte každý.
Další strhující thriller, který opět nezklamal. Všemi deseti doporučuji přečíst nejdříve předcházejících 6 dílů a film popřípadě zhlédnout až po dokončení knihy.
Páralův osobitý literární styl může být zprvu nelehký až odrazující k začtení se do děje. Dílo však skvěle vykresluje stereotyp běžného života, ve kterém se čtenář najde a uvědomí si spoustu věcí. Lhostejnost, ale i hledání pozitivního východiska autor zobrazuje na kontrastu mezi dvěma hlavními postavami, letargicky žijícím Vikem a optimistickým Břeťou, usilujícího o chycení své "bílé velryby."
Promyšlený, napínavý a opět solidní, ikdyž poněkud zdlouhavý příběh. V porovnání s předchozími díly tu však částmi chyběl jakýsi spád anebo naopak zase něco přibylo.