Farma zvířat přehled

Farma zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29638/bmid_farma-zvirat-Zok-29638.jpg 5 10507 10507

Farma zvířat je alegorický satirizující román George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Tento román byl napsán v průběhu 2. světové války a vydán srpnu roku 1945. Ačkoliv nebyl do konce 50. let příliš úspěšným, dnes je jedním z nejznámějších děl autora, stejně jako např. antiutopický román 1984.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Aurora (Praha)

Rebelión en la granja, 1945

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Farma zvířat. Přihlašte se a napište ho.

JanaŠamšová
02.01.2025 5 z 5

"Copak nechápeš, že svoboda má mnohem větší cenu než nějaké cetky?"

Je to 80 let od vydání této knihy, která se stala fenoménem, a příběh neztratil svůj punc. Autor byl neskutečný vizionář už v románu 1984.
Není to pouze ukázka, jak totalitní režim dokáže zpracovat společnost, je to právě o tom, že se společnost nechá a snadno uvěří lži. Proč? Protože si lidé chtějí být rovnější? Protože potřebují mít svého Napoleona? Nevýrazného, ale aby ho bylo slyšet?
Ne nadarmo je v knize nejvýraznějším písmem napsáno:

VŠECHNA ZVÍŘATA JSOU SI ROVNA,
ALE NĚKTERÁ JSOU SI ROVNĚJŠÍ.

A to platí dodnes. Je úplně jedno, že kniha byla napsána těsně po teheránské konferenci, o které si mnozí mysleli, že nastolí mezi Sovětským svazem a západem ty nejlepší možné vztahy. A kde jsou teď tyto vztahy? Tolik let po napsání této bajky a kde jsou tyto vztahy? Jsou vůbec udržitelné?
Byly chvíle, kdy mi bylo líto Boxera, koně, jehož odvážejí. Někdy je prostě holt jednodušší uvěřit lži. Abychom ulehčili naší duši.
A závěr je prostě dechberoucí. Je důležité to uvědomění si. V čem se vlastně lišíme od zvířat? V počtu končetin? V inteligenci? V našich právech? Nebo jsme prostě také zvířata a naše obličeje nejsou zase tolik odlišné?

Na závěr ještě jeden citát, který mě oslovil. Otázka je, zda mu věříme a nebo nás přesvědčili, abychom mu uvěřili.

"Opravdové štěstí spočívá v houževnaté práci a skromném životě."

Musím u tohoto vydání vyzdvihnout ořízku a naprosto dokonalé obrázky, které celý příběh dokonale dokreslují.

Musím říct, že za mě skvělá. Mnohem lepší než 1984. Ale asi k ní člověk potřebuje také dozrát.

Boogi
31.12.2024 5 z 5

Do něčeho podobného bych se jen tak nepustila, ale kvůli maturitní četbě jsem po této knížce sáhla... a vůbec nelituju! Měla jsem za hodinu přečteno, obzvlášť se mi líbil styl psaní, který nebyl vůbec náročný, klidně by to mohla být i knížka pro děti (když to hodně přeženu). Poselství knihy je naprosto jasné a myslím, že bylo i krásně podané.

Coucouha
30.12.2024 1 z 5

Poslechnuto jako audiokniha na jeden šup, ale tohle mi taaaaak nesedlo. Samozřejmě, že vím, o čem kniha je a co je její "poslání" - dost dobře si to pamatuju ze střední a mám takový pocit, že jsem jí už i kdysi četla, ale jednoduše se mi to nelíbilo a kdyby mi tato kniha neseděla do čtenářské výzvy, tak ji snad i odložím. Možná se do ní pustím zase někdy znovu, ale dnes to bylo jedno velké NE.
Já tomu rozumím - podobenství s komunismem, ano, bylo to tak, ale ...ehm...prostě ne...nepotřebuju si o tom číst v takové to formě. Nadčasové to jednoznačně je, ale mi se to dnes rozhodně netrefilo do vkusu.

Kniha dvou cest, Dotek jako led a další knižní novinky (6. týden)

05.02.2023

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Děvčata z Firefly Lane, Chvění kouře a zlata a další knižní novinky (24. týden)

12.06.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Farma zvířat v seznamech

v Přečtených16 930x