Válečný deník přehled

Válečný deník
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11489/bmid_valecny-denik-TsG-11489.JPG 4 127 127

Podobně jako Orwellovy válečně eseje, jež patří k vrcholným projevům anglické literatury, zachycuje jeho Válečný deník na pozadí všechních dnů německým bombardováním sužovaného Londýna pokrytectví anglické vyšší třídy a lavírování britských politických kruhů diktované změnami sovětské politiky vůči nacistickému Německu.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Levné knihy

My Country Right or Left, 1940–1943. Vol.2-Essays., 1968

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válečný deník. Přihlašte se a napište ho.

StrYke
15.06.2024 3 z 5

Válečný deník není přirozeně příliš čtivý. Je to totiž deník. Vedený během 2. světové války. Proto mi přijdou komentáře, že je příliš "faktografický", zcestné. Pravdou ale je, že se mi tato publikace těžko hodnotí. Protože její obsah dnes není tak aktuální, neinformovaný čtenář se velmi lehce ztratí ve spoustě jmen a názvů, kterých je na každé straně tuny. Je ale zajímavé číst svědectví z první ruky, jak válku vnímali a žili běžní Britové. Člověk si pak uvědomí, že navzdory častému konstatování kdejakých rozumů, že lidstvo je stále horší a horší, jsou lidé stále stejnými lidmi. Pro příklad paralela mezi plynovými maskami během 2. světové války a chirurgickými rouškami během covidové pandemie: První byli "nepřátelé" ti, co ji nenosili, a za krátkou dobu ti, co ji nosili.

tittanie
14.06.2024

Určitě jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale určitě z ní nejsem tak nadšená jako třeba z Farmy zvířat nebo 1984.
Deníky jsou zajímavým pohledem na válku z pohledu Angličana.

martin6849
15.04.2024 3 z 5

Je zajímavé číst, jak průběh války Orwell viděl a jak se v odhadech pletl nebo nepletl. A taky jak čekal socialistickou revoluci ve Velké Británii (a nedočkal se). Takže v tom je kniha super.

Z druhé strany kniha není zrovna moc "čtivá" a změť jmen, která mi nic neříkají, tomu nepomáhá. Rozhodně nemůžu říct, že bych si to čtení užil. Hold Katalánsku se četl mnohem mnohem lépe.

Navíc je škoda, že Orwell nepsal své deníky pořádně (tzn. že prostě skončil uprostřed dění), protože by mě zajímaly jeho názory na pokračování.

Kniha Válečný deník v seznamech

druhá světová válka (1939–1945)

George Orwell (p)
anglická, 1903 - 1950