Hold Katalánsku přehled
George Orwell (p)
V prosinci 1936 se vydal George Orwell do Španělska, aby zde na republikánské straně bojoval proti Frankovým nacionalistům. Přestože ho Henry Miller v Paříži od úmyslu jít do války zrazoval, Orwell se připojil k milicím POUM na aragonské frontě. V bojích utrpěl vážné zranění, když mu nepřátelský ostřelovač prostřelil krk, a po uzdravení byl donucen za zhoršující se politické situace ze Španělska uprchnout. Ve své reportážní knize Hold Katalánsku autor s odzbrojující upřímností popisuje bezprostřední průběh války, revoluční euforii, hrůzy bombardování, vlastní zranění na frontě, ale i přátelství a zradu mezi stoupenci svobodného Španělska.... celý text
Válečné Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2015 , ArgoOriginální název:
Homage to Catalonia, 1938
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hold Katalánsku. Přihlašte se a napište ho.
Výjimečná reportáž o jedné straně konfliktu ve španělské občanské válce, tedy pokud vůbec to nesourodé seskupení zkratek lze považovat za jednu stranu. Když pominu trochu politického vyřizování si účtů s konkurenčními frakcemi, jedná se o syrovou, ale místy až groteskní výpověď o zoufalosti a nudě v zákopech při čekání na nepřicházející vlastní nebo nepřátelský útok. Ušlechtilé cíle a hrdinství v kontextu špatné výstroje a výzbroje, nedostatečného zásobování, střelby do vlastních řad, politikaření, propagandistického tlachání a univerzální španělské odpovědi "maňana" blednou a vyvolávají otázky, jestli to celé mělo vůbec nějaký smysl.
Čím dál tím více obdivuji úsudky G.Orwella. Výborná kniha, se skromnými postřehy autora. Nějakým záhadným řízením osudu jsem po této knize četla knihu Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas, dost mě překvapila souvislost mezi úvahami Orwella a svědectvím dětí, jak jim byla přezentována občanská válka ve Španělsku. Na jedné misce vah upozorňování autora na jeho subjektivní úvahy, aby každý k nim byl kritický a druhé misce totální, nevyvratitelná "pravda" tehdejší Sovětské vlády o událostech ve Španělsku.
Připravované knižní novinky (22. - 26. 6.)
23.06.2015
Kniha Hold Katalánsku v seznamech
Španělsko komunismus anarchismus antifašismus občanská válka španělská občanská válka (1936-1939)
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Frustrující a zároveň velmi pohlcující náhled na bolestivý konflikt, jehož následky si Španělé nesou dodnes. Kniha už ze své povahy rozhodně nedá považovat za objektivní historickou příručku o občanské válce, je ale možné z ní načerpat všeobecné táhnoucí se vyčerpání a chaos, které byly dozajista přítomné na obou stranách. Orwell už zde ukazuje své vypravěčské umění.