Ajaiwik

Povinná četba, jsem ráda, že jsem to zvládla. Moc složité, moc bojovné, moc, moc, moc. Omlouvám se příznivcům ;)

Přiznávám se, knížku jsem naposlouchala, nikoli přečetla. A musím říct, že kdybych četla, asi by to nebyla knížka přečtená za týden. Spletitost děje je až obdivuhodná, ovšem někeré pasáže mi připadaly poněkud zdlouhavé. Ale je to klasika, rozhodně doporučuji alespoň ten poslech. A v porovnání s filmem... jednoznačně je lepší kniha.

Kniha, kterápřináší jedno životní moudro za druhým. Doporučuju, zhltla jsem ji strašně rychle, je skvělá :)

Je to učebnice.... takže co se týče zábavnosti tak asi nic.... ale zajímavá je, konečně se trochu v těch potvůrkách všech velikostí orientuju :D

Je sice vtipná a děsivá, jako všechny knížky od děsivé vědy, nicméně mě kouzlení nebere a tak teda nic. Tímhle nechci nikoho odradit!

Skvěle jsem se bavila. Kniha odráží svou dobu, dnes opravdu jen k pobavení - tehdy existoval jen jeden typ nábytku a kniha skoro doslova říká, v jakém typu bytu stavíme kam kterou skříňku taky mi připadá komické, že autorka mluví o tlumených barvách textilu v domácnosti, ale osobně mám textil z té doby spojený s vykřičenými barvami a vzory a v knize je více takových perel. Pokud se bavíte historií a bizáry, skvělá volba.

Některé věci se za ta léta nezměnily - počet talířů, a vůbec výčet základního nádobí a náčinní může být nápomocný i dnes. Zbytek knihy jsem se bavila tím, jak se v Československu ještě nevyrábějí myčky na nádobí a že cena kuchyňského robota se pořád rovná celé výplatě, ale ruční mixéry jsou dnes v porovnání výrazně dostupnější.

Knížka se mi dobře četla, ale strašně špatně se mi z ní dělal nějaký výtah informací. Je to vyprávění o autorech, umělcích, jejich inspiraci, povaze společnosti v různých dobách. Autor se sice snaží o chronologičnost, zároveň ale ke každému období nebo tématu doplňuje autory z jiných období, které třeba probíraní autoři inspirovali, nebo kteří používají stejná témata.

Překvapilo mě, že kniha na svou dobu docela propaguje rovnoprávné postavení ženy a muže v manželství, že by muž měl pomáhat v domácnosti totiž ještě dnes spousta mužů považuje za nesmysl Jinak mi kniha přijde jako taková série varovných příběhů, které místy spíš působí jako drby: nebyla čistotná a to jim rozvrátilo manželství, jindy ale hezky popisují životní zkušenosti. Kniha je bezesporu dobře míněná a věřím, že pro mnoho lidí mohla být užitečným vodítkem.

Příběh Elly je inspirativní, ale recepty mi připadají nevyvážené, ve spoustě mi chybí pořádný zdroj bílkovin…

Žádná hrůza, ale taky noc světoborného. Zopakuji komentáře pode mnou, pro začínající kočkaře asi fajn, pro zkušenější spíše úsměvné...

Bohužel, kniha sama podporuje spoustu dnes již překonaných předsudků (alespoň mezi veterináři a chovateli, kterým opravdu jde o welfare zvířat...) a když autorka doporučila odhánět kočky od nábytku rozprašovačem s vodou, knihu jsem odložila.

Některé povídky byly opravdu zábavné. Je třeba důrazně upozornit, že tyto povídky měly velký význam v době národního obrození, protože svým způsobem pomohly zachovat a obnovit češtinu.
Pro dnešního čtenáře jsou psané zastaralým jazykem a nemají aktuální témata, proto spíše nezaujmou...

Zábavné historky, příjemné oddechové čtení, i když se člověk někdy musí pozastavit a přemýšlet nad významem některých slov “po našimu”

Mno, jako... Růžová knihovna, tak bych to nazvala a možná to ani vic nerozpitvávala.
Přesně plní povinnosti dívčího románu, milá odpočinková četba, i jsem se chvíli smála a chvili byla vtažená do děje. Bohužel už jsem takových knih asi přečetla moc, takže nic napínavého už se pro mě neobjevilo.
Ale kniha mi příjemně zkrátila cestu autobusem, což taky důležité, takže nemohu říci, ze bych byla úplně nespokojená. Jen jsem z tankových knih asi už vyrostla...

První kniha, kterou jsem od Prachetta přečetla. Rozhoně není poslední. Zamilovala jsem si jeho humor, způsob vypravování, všechno.
Úplně mi učaroval popis Eskiny výuky, takové to aaaach, to by se mi lííííbilooooo. Prostě, kdybyste náhodou zjistili, že Bábi Zlopočasná hledá další učednici, jááááááá se hlásím! A klidně budu zametat kozám chlívek :D

Úžasnééé! V dějepise toho můžu vyprávět více než profesorka, která nám knihu doporučila! Vážně vážně vážně dokonalé.
Informací tak akorát, člověk se dozví co potřebuje, ale není zahlcen (nebo znuděn) ještě zbytečnými žvásty okolo. Prostě skvělé.

Povinná četba. Popravdě mívám problém pochopit chování některých postav, protože naprosto nedávají smysl. Třeba dělání kvapných rozhodnutí, když se osoba dozví svůj osud. Většinou se právě toto hrdinovi potom stává osudným. Stejně tak chování bohů, protože někdy je opravdu spravedlivé a někdy neuvěřitelně sobecké.
No a nakonec, coby pacifistka nemohu zapomenout přehnaně násilnou stránku celých pověstí.
Ale je to historie, z něčeho se učit musíme. A dokážu si představit, jak fantastické byly pak divadelní hry na toto téma v některém obrovském amfiteátru. Muselo to být vážně ohromující.

Skvělé, poučné, nenudné, nenásilné. Čekala jsem trochu více dějin hudby. A bohužel, v dnes se šíleně rychle vyvíjejícím světě už by to chtělo nějaký doplněk o tom, čemu říkáme pop dnes...