Alizon komentáře u knih
Serii nectu. Nejak se mi dostal do ruky az tento jeji 16. dil. A musim rict, ze me kniha bavila a jeji cteni jsem si i pres neznalost predchozich dilu uzivala. Jen nekdy ctenare zamrazi, jak moc by tato fikce vlastne mohla byt v dnesni dobe realna.
Opet jsem si cteni uzila, i kdyz bohuzel na zadni strane knihy je spoiler jako Brno ("dekuji" nakladatelstvi). Ale i tak je kniha plna sugestivne popsanych napinavych situaci a ani chvilku jsem se nenudila. Uhtred bojuje "proti vsem" a potrebuje pomoc vsech bohu. Zajimavou postavou se stava princ AEthelstan. Opet nemuzu nez tuto serii milovnikum historickych romanu doporucit.
Neni to dejove bohaty "velky roman" jako Saman nebo Ranhojic, ale i do pomerne komorniho pribehu dokazal autor vlozit jiskru a srdce. At uz je neprizen osudu jakakoliv - jeho hrdina si jdou za svym snem a ctenar ho vidi lopotit se na poli a ma chut jit si otevrit lahev vina (ja to udelala:) Prijemne, nikterak narocne cteni.
(SPOILER) No tak nám Uthred pěkně stárne a prostor začíná dostávat jeho syn. Ale boj ve štítové hradbě pořád ještě zvládne;) Tento díl má od začátku slušný spád. Dokonce se konečně vydáváme na sever dobýt Bebbanburg.
POZOR nasleduje SPOILER
POZOR SPOILER
Jednou věcí mě ale autor pěkně naštval... porad jsem čekala kdy se znovu objeví Ragnar a nakonec se jen letmo dozvíme, že už zemřel. Ale jinak to asi nešlo, vzhledem k následujícímu ději. Klickovat mezi věrností Sasům a Ragnarem nešlo donekonečna.
Poctem hvezd jsem ohodnotila stejne jako prvni dil, ale musim rict, ze se mi tento oproti prvnimu dilu libil mene. Porad dobre, ale tady mi to prislo trosku porad o tom samem - az moc trestnych vyprav a boju. Ale rozhodne v cetbe teto serie budu pokracovat, jsem zvedava jak se bude pribeh dal vyvijet.
Krasna obrazova publikace. Zaujala me v knihovne uz jen tim nazvem - no neberte to, pokud jste "zena ctenarka". Textu je v knize minimalne, jen uvod ohledne "nametu knihy" a kratky doprovodny text ke kazdemu obrazu. Takze to neni uplne "Literatura naucna" jak uvadi zanr - spise obrazova publikace, pricemz vyber obrazu se mi moc libil. Mozna si ji nekdy koupim.
Mam rada romany, zabirajici delsi casovy usek, kde je nam predkladan nejen osobni pribeh hrdinu, ale i menici se obraz spolecnosti. Roman Doktori tuto definici splnuje. I kdyz je kniha pomerne dlouha, ja se pri jeji m cteni rozhodne nenudila. Zivotni zvraty hrdinu - at uz ciste osobni nebo spojene s profesni karierou - me nenechaly knihu jen tak odlozit. Navic je to takova kronika USA druhe poloviny 20 stoleti. Jedine co bych vytkla je jaksi "urychleny" konec. Rozhodne se k ni rada jeste nekdy vratim.
A vite co, mne se to opet libilo. Kdyz zde ctu nektere nagativni komentare, musim uznat, ze jejich autori maji vlastne pravdu a motiv celeho pribehu je hodne pritazeny za vlasy a Martin je opravdu asi superman, ale nejak mi to nevadilo. Vic nez 500 stranek jsem slupla jako malinu. Byla jsem rada, ze se na scenu vratil Julian Hirtmann (jsem asi jedna z mala, ktere se nejmene libil 3 dil, ktery se od linie s Hirtmanem odklonil - kniha je to tedy take dobra, ale nejak mi prisla "mimo serii). Opet paradni jizda a uz se tesim na dalsi dil, ktery snad diky jednomu pretrvavajicimu "otazniku" autor planuje.
Slibny zacatek serie. Od Frantiska Niedla jsem jeste nic necetla a cekala jsem (vzhledem k tomu jakou rychlosti knihy pise) neco "odbyteho", ale knizka me mile prekvapila. Nedivim se ze byl druhy dil rychle vyprodany. Nastesti byl rychle dotisknuty a dalsi dily tak uz cekaji na precteni. Zajimave osudy a pribehy nekolika postav ve "ctenarsky atraktivni dobe". Velmi slusne 4 hvezdicky (vahala jsem nad 5 ale ty si schovavam pro "srdcovky").
Jeste ze jsem cetla Policii pomerne nedavno, takzo mi to pekne navazovalo, nemusela jsem dlouho cekat a hned jsem byla v obraze. Opet dobra Nesbovka, kde autor dokaze udrzet napeti i na temer 600 stranach. Kdyz uz si myslite ze vite, tak vlasne nic nevite a je to vsechno jeste trosicku jinek. I kdyz tentokrat jsem i ja spravne vytusila KDO asi ... (vic nebudu dodavat), coz se mi casto nestava, jsem idealni ctenar detektivek s dlouhym vedenim:) Harry se dal doporadku, opil se jen jednou (a to v situaci, kdy k tomu byl opravdu duvod). Krome brutalniho pribehu jsou tu i vsecny ty policejni pletichy okolo, soukromy zivot (ach jak ja vzdycky fandila Harrymu a Rachel:) Jen doufam ze diky "slibnemu" konci prijde brzy pokracovani ... ktere bude vzhledem k naznacenemu asi opet dost brutalni.
Verneovky a Mayovky me v dětství nějak minuly, dobrodružná kniha mého dětství je jednoznačně tato. Četla jsem ji snad 10X, i později v mládí - jo to byly časy když byl na čtení čas. A příběh Nely a Stase jsem prostě milovala.
Po nadseni z "V lese visi andel" jsem se rozhodla cist dalsi detektivku z teto rady a udelala jsem dobre. Sova je opet dobra, napeti postupne graduje, je to brutalni, strasidelne a otazka kdo je vrahem Vam neda spat. Tentokrat ale jednu hvezdicku strhnu za tu neustale problematickou Miu (neverim ze by v takovem stavu mohla nejak normalne fungovat) a nektere opakujici se motivy. Pokud budou nasledovat dalsi dily, rozhodne si je prectu.
Po nedavnem shlednuti stejnojmene televizni serie jsem mela pocit, ze se bud zblaznil Ken Follett nebo scenarista. A trosku jsem se bala toho co me ceka (u Piliru zeme jsem prvni cetla knihu a az pote shledla televizni serii a i kdyz knizka vede, libilo se mi oboji). Nakonec se ukazalo ze se "nastesti" zblaznil scenarista (i kdyz za to co s Follettovou knihou provedl by zaslouzil trest, chapu ze se na platno neda dat uplne vsechno, ale proc ty nejlepsi veci vypoustet a naopak nejake neuveritelne splacaniny tam pridavat?) Z knihy vyklubala dalsi lahudka od tohoto autora, ktera mi vydrzela na cely leden. A stejne mi tech vice nez 900 stran nestacilo a klidne bych cetla dal. Jedinou vec kterou knize totiz mohu vytknout byla pro me jakoby jen natuknuta 7 cast. Bud tam uz byt vubec nemela (i kdyz bylo treba jeste "vyresit co s Ralphem") a nebo ji mel Follett trochu vice rozvinout - druhy mor se prehnal jen jakoby mimodek, pribeh Lolly nebyl vic rozveden atd. Jinak jsem si knizku opravdu vychutnala, tesila se na kazdou volnou chvilku a jednotlivym postavam drzela palce. Krasne cteni pro milovniky tlustych romanu s historickou tematikou. Mimochodem, cetla jsem ze se Ken Follett chysta na treti dil teto volne trilogie, tak uz se tesim.
Jak by řekla moje máma "napínavé jako malé gatě". A ještě že jsem ji - velice rychle - četla během dovolené na pláži, jinak bych se asi bála. Další dvě knizky od Nesba už jsou v knihovně :)
Této sérii jsem kdysi propadla na stredni skole a po letech se k ní vrátila znovu. Havran z Předklášteří patří ani nevím proč k jednomu z mých oblíbených dílů. Celá série je dobrá, jednotlivé díly nejsou moc dlouhé a atmosféra středověkého města je návyková.
Dalsi dil docten hned po tom predchozim - a opet spokojenost. Z cele serie me bavil nejmene myslim druhy dil, ktery mi prisel jen jako takove jezdeni sem a tam, ale nasledne uz kvalita/spokojenost jen stoupala. Jen jsem v kazdem dile porad cekala, ze do deje nejak vice zasahnou lide z mocalu a nevlastni sestra Katerina (dcera znasilnene Orky) , ani nevim proc. Ale dej se z Vresova staci stale vic a vic do sveta, coz mi vlastne vubec nevadi. A i tento dil mel ten spravny spad. A konec s Giselou byl pekne dramaticky. Uz se tesim na dalsi dil, ktery ma vyjit pristi rok.
Tato serie je takove "prijemne pocteni" (i kdyz - da se to napsat o knize, kde se neustale bojuje?). Jsem opet spokojena. Primocare napsana historicka oddechovka, kterou ctenar slupne jako malinu. Hned jsem navazala dalsim dilem.
Vahala jsem mezi 4 a 5 hvezdickami a tesne po precteni bych mozna dala 4. Prvni pulka knihy me bavila hodne, pribeh je dobre napsany, tajemny a napinavy a vubec mi nevadilo, ze tam tentokrat neni Martin Servaz (je to proste jina kniha mimo serii i kdyz od stejneho autora). Zajimave mi prislo i prostredi, kde se kniha odehrava. Negativum - kdyz se trochu zamyslite - je tezke uverit, ze toto je pribeh sestnactileteho kluka - i to jak se vyjadruje pusobi mnohem dospelejsim dojmem (ale dejme tomu, nakonec je popsan jako "genialni zazracne dite"). Konec knihy je velmi necekany, a musim se priznat, ze me napred trochu zklamal, mozna proto ze jsem vymyslela ruzne teorie a nakonec Vas autor dostane uplne nekam jinam.
Kdyz jsem ale o knize po nejake dobe premyslela, musela jsem uznat ze ten konec a dopad celeho pribehu krasne odpovida nazvu knihy a je (alespon pro me) velmi originalni. Takze nakonec 5 hvezdicek. Souhlasim s predchozim komentarem Do Did Done - vic sem napsat nejde, protoze vsechno to stoji na jedne veci a rozepisovat se zde vic-- je z toho spoiler jako Brno.
Moc krasna kniha. Cetla jsem ji dvakrat - v cestine a ve spanelstine, v cestine vlastne nekolikrat, proto mi text sam naskakoval pri ctenim v cizim jazyce. Kniha je atraktivni uz tim ze se odehrava pro nas v exotickem prostredi, dozvidame se hodne o kazdodennim zivote gejs (nakolik je to vsechno opravdove a nakolik fikce nedokazu posoudit) ovsem naprosto nenasilnou formou krasneho vypraveni . Malou Cijo a pozdeji Sajuri si nelze nezamilovat, roman je zabydleny dalsimy zajimavymi postavami, k tomu milostny pribeh (pricemz nejde o zadnou cervenou knihovnu). Marne cekam jestli se objevi nejaka dalsi knizka od tohoto autora.
Žijeme v zahraničí, takže "donutit" dceru číst v češtině je trochu boj. Poseroutka je po dlouhé době knížka, kterou si čte sama a dobrovolně. Hurá, hurá třikrát sláva. Tento díl jsem si přečetla i já a i když nejsem úplně cílová skupina taky jsem se pobavila. A líbí se mi i ilustrace. A to jejich domácí prase je nej:)