aurantium komentáře u knih
Další krásný smutný příběh od Nicholase Sparkse. Jeho knihy mám přečtené všechny, nevím jestli u nás vycházejí v pořadí, ve kterém je psal, ale stále více mi přijde, že se snaží zakomponovat i více akční výjevy (Bezpečný přístav, To nejlepší z nás). Četla jsem, že jeho snem bylo psaní detektivek, ale populární román Zápisník jedné lásky mu přinesl takový věhlas, že u podobných knih už zůstal.
Kniha Sašenka mě velmi nadchla a oslovila. Zpočátku jsem se uvědomila, že ne všechny myšlenky socialismu a marxismu byly špatné (nesouhlas s tvrdou prací dělníků,... atd.), ale výroky jako: "když se kácí les létají třísky" či "revoluci nelze dělat v rukavičkách" mi už blízké nebyly a odrazovaly, ale ve čtení jsem vytrvala. Ve druhé části mi nedalo si nevšimnout, že Sašenka s manželem a dětmi žijí ve stejném přepychu jako její rodiče, který ona dříve zavrhovala. Odvaha a důvěra ve Stalina a jeho práci byla dechberoucí, vyslýchaní neustále věřili, že Stalin neví o jejich osudu a o praktikách při vyslýchání. V knize je líčena až fanatická oddanost a velká bázeň. Na začátku poslední části jsem si říkala, že to bude velmi zdlouhavé, ale nabralo to rychlý spád a kniha byla u konce.
Velmi doporučuji přečíst generacím narozeným po revoluci, protože jim to může pomoci pochopit mentalitu lidí - našich babiček, kteří se vše snaží tajit před sousedy i v dnešní době a my nechápeme proč. Stejně je to dobré i pro uvědomění si, jaký tento režim ve svých nejhorších obdobích byl. Dnes mnohdy slýchám, jaká je dnešní doba hrozná, ale my jen nevíme, co máme.
Jako farmaceutce se mi tato kniha moc líbila. Zpočátku mě to sice moc nenadchlo, ale bylo pro mě zajímavé poznat prostředí lékárny v době, kdy farmaceuti měli ještě určitou prestiž mezi lidmi.
Přestože se nezařadí mezi mé oblíbené knihy, je to zcela něco jiného a neobvyklého. Proto stojí za přečtení. Doporučuji.
Kniha, která stojí za přečtení, ve které se pojí moje láska ke čtení a zároveň k parfémům. Konvalinková vůně Diorissima vás bude provázet celou knihou :) Příběh je naprosto jedinečný - umožňuje nám nahlédnout nejen do vztahu postav hlavních, ale i dalších, kteří byli obětmi svých rodíčů (Hans, děti Židů, nebo naopak nacistických mocnářů). Každý se ke všem událostem stavěl jinak, proto mi tato kniha přišla zajímavá i z psychologického hlediska.
Knihu jsem začínala číst z nudy, nečekala jsem od ní téměř nic. Tato kniha Vás však něčím vtáhne, že na příběh myslíte, i když nečtete. Doslova kudy chodíte. Začnete číst večer a ve tři ráno se přesvědčujete jít spát, protože za tři hodiny vstáváte. V dopravních prostředcích moc knih nezvládám číst, protože mě ruší hlasy okolo, z touto ale v minutě okolí nevnímám. Vřele doporučuji i milovnicím dámských historických románů, protože s ní pochopíte rozdíl mezi románem s myšlenkou a knihou bez nápadu, kterých je spousta.