Aureli komentáře u knih
(SPOILER) Do Dana jsem bezmězně zamilovaná, to je jasný... Kde tihle opravdoví, inteligentní a šarmantní muži jsou? Možná ve světě chybí ušlechtilé a elegantní ženy jako Stella, pro které by stálo za to být šlechetný? Myslím, že půlka úspěchu románu jsou dvě dokonalé hlavní postavy, vzory. Každá z nás by chtěla být krásná a šlechetná jako Stella, a každá by po boku chtěla Dana.
Jinak na mě moc nereálných náhod. Od způsobu a místa nalezení hodinek po oblek v čistírně, automat na čaj, zpěvačku v zácpě, lavičku, kamarádku u lavičky apod. Také trochu to, že Dan přežil své mise.
Za celou tragédií stojí v podstatě jeden "rozhovor". Kdyby nebyla Stella tak hodná a upřímná a neměla stále snahu svému manželovi pomoci, mohlo být všechno jinak. Ale přesně takto to mohlo být, to se mi líbí.
Pro mě strhující příběh. Dokážu si představit, že jednání a uvažování Stelly by odpovídalo realitě. U Dana si myslím, že jeho povaze by odpovídalo spíše to, že by ji vyhledal dříve a byl by jí nablízku jinak... To, jak situaci řešil celou dobu po válce, mi nesedí k jeho jednání za války (iniciativa, schopnost a snaha těžké situace řešit).
Tedy já, abych přežila tíhu jejich osudu, jsem si román v hlavě předělala, a tedy Dan žil v blízkosti Stelly a pomáhal jí stále. Věděl o ní, ona o něm. A vídali se :). Jinak to přece nemohlo být :).
(Knihu jsem z časových důvodů konzumovala v audio podání - moc pěkně, zajímavě a příjemně namluveno, dokonalý zážitek).