Bakana Bakana komentáře u knih

Mozkové vlny Mozkové vlny Leonard S. Goldberg

Jedna hvězda dolů za to, že hlavní postavy byly tak dokonalé. Nemám ráda dokonalé lidi, nikdo není dokonalý a vzbudit ve čtenáři sympatie tím, že hlavní hrdina je klaďas každým coulem dokáže každý.
Druhá hvězda dolů za to, že je to přece jen detektivka bez nějakého extra hlubšího významu, na kterou za chvíli zapomenu.
A tři zbývající hvězdy za to, že to celkově nebylo až tak špatné.

05.01.2024 3 z 5

Jak zemřeli Jak zemřeli Emanuel Vlček

Geniální kniha pro ty, které zajímá, jak to skutečně mohlo být. Jak to asi vypadalo na bojišti?
Brutální doba, i kdy kluk mohl dostat něčím (tesákem ?) při hře (?) přes obličej tak, až oslepl na jedno oko. Do jaké míry byli asi jeho rodiče zděšení?

21.12.2023 5 z 5

Očistím tě od hříchu Očistím tě od hříchu J. D. Robb (p)

Spousta věcí mi na sérii nesedí - Dallasová jako zneužívané dítě ulice zrovna když se to hodí, Rork vlastně jakbysmet, ale stejně je z něho pracháč jak z Elona Muska ale vcelku nenáročná čtivá detektivka.

12.12.2023 3 z 5

Luciferovo kladivo Luciferovo kladivo Larry Niven

Nedočteno. Ani ve třetině knížky mě nezajímalo, jak to bude dál, pletly se mi postavy a děj se nijak zásadně nerozjel.

14.10.2023 1 z 5

Bakterie Bakterie Daniel Kalla

(SPOILER) Moc mě to nechytilo. Lidé byli buď černí, nebo bílí, závěr rádoby akční a ještě přetažený snahou o wow efekt a love story mi taky lezla na nervy. Jediné, čemu bych věřila, že farmaceutické firmy jsou schopné podobnou špinavost udělat.

17.09.2023 3 z 5

Na okraji propasti Na okraji propasti Bernard Minier

(SPOILER) Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami a nakonec přece jen dávám 3. Patří mezi slabší Minierovy knížky, i když se nedá upřít, že napínavá chvílemi byla.
Ale za prvé bych ji aspoň tak o sto stránek zkrátila, za druhé za Mingova myšlenka za tím vším, že pomocí své AI vytvoří generace depresivních a psychotických lidí, mi přišla už moc mimo a za třetí ten konec byl přece jen až moc hollywoodský ve všech směrech.

22.08.2023 3 z 5

Nic mi neprozrazuj Nic mi neprozrazuj Joy Fielding

(SPOILER) Tohle mi tedy nesedlo.
Jess byla hádavá štěkna s psychickými problémy zralými pomalu na hospitalizaci. Neví co chce ani jakého chlapa chce. Její tolerance na cokoliv, co si ve své hlavince vysvětlí jako kritiku na sebe, se rovná nule.
No a to rozuzlení na závěr bylo také divné, dost přitažené za vlasy. Nepřipadá mi ani trochu pravděpodobné, že někdo je posedlý ženou 8 let, kvůli své posedlosti vraždí a najímá si na špinavou práci různé lumpy, ale jinak je úplně normální a nikdo na něm nic nepozná. Dokáže se 4 roky po rozvodu přetvařovat tak dokonale, že ani jeho ex nepojme podezření a vesele se s ním dál stýká. Panejo, to teda musel být příkladný rozvod - a přitom byl ten chlap úplný cvok :-D!
No ale dočetla jsem to až do konce, takže takových 25-30% bych tomu dala.

03.06.2023 2 z 5

Orlando Orlando Virginia Woolf

(SPOILER) Aby bylo jasné: Orlando si určitě nezaslouží 2*, které jí dávám já. Má svoje nepopiratelné kvality a autorka je mistr jazyka. Nápad se změnou pohlaví a ubíhajícími staletími je skvělý.
To jen pro mě byla kniha příliš popisná, neseděl mi její styl. 2-3 stránky se neděje vůbec nic, pak se děj o maličko posune. To není nic pro mě. Promiň, Virginie :-(.

15.05.2023 2 z 5

Tajemné úkazy - Strašidelná místa, zjevení, reinkarnace a spojení se světem živých Tajemné úkazy - Strašidelná místa, zjevení, reinkarnace a spojení se světem živých Paul Roland

Sebrané příběhy duchařských historek, strašidelných míst a podobně. Rozhodně čtivé.
John Edward, o kterém se mj. v knize také mluví jako o médiu, mě zaujal natolik, že jsem si ho našla na youtube. Jenže jeho show je tak strašně americká, že se na to nedá dívat, a z toho, co v ní předvedl, mě o svých mimořádných schopnostech nijak extra nepřesvědčil. Člověk by prostě musel projít jednu kapitolu za druhou, ověřovat a dělat si vlastní názor.
Ale jak říkám, čtení je to pohodové.

08.04.2023 4 z 5

Germanie Germanie Publius Cornelius Tacitus

V podstatě suchý popis zvyků Germánů z pohledu Římana. Je velké štěstí, že se takové dílko zachovalo. Archeologové určitě jásají, že mají ke germánskému osídlení i nějaký písemný záznam.

17.03.2023 5 z 5

Centurion Centurion Simon Scarrow

Každý další díl mě baví míň a míň.
Už mi leze na nervy, jak je Cato chytrý a bezchybný. Kdepak by asi byla římská legie bez něho!? A Macro, ten prostý čestný správňák…
No asi si dám od Scarrowa na delší čas pokoj, nemám ráda dokonalé lidi ani v reále.

15.02.2023 3 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Terry Pratchett

Starý dobrý Pratchett ;-).

28.01.2023 5 z 5

Jeremyho farma nejen zvířat Jeremyho farma nejen zvířat Jeremy Clarkson

Dobré, vtipné, přesto pro mě úplně nevybočuje z průměru.
Trochu mě iritovalo, kde Jeremy bere pořád tolik peněz na nákup drahé techniky apod. Chápu, že je asi bohatý, ale to se mu opravdu vyplatí farmařit, když ho to tolik stojí a přitom o farmaření neví ani fň?

06.11.2022 3 z 5

Kulturní dějiny klimatu Kulturní dějiny klimatu Wolfgang Behringer

Kniha, která se poměrně podrobně zabývá tím, jaký dopad má i malá změna klimatu na lidskou společnost. Je hojně ozdrojovaná, prochází celou historii lidstva. Klobouk dolů před autorem za sepsání takového díla.

25.10.2022 5 z 5

Můžeme si vykat? Můžeme si vykat? Luisa Binder

Není to velké dílo ani velká sonda do lidské duše, i když nějaká aspirace na psychologii postav tu je. Ale čte se to moc pěkně, má to milý závěr a celkově je to příjemné dovolenkové čtení.
Pánové nečtěte, toto je literatura pro ženy :-).

19.09.2022 5 z 5

Příběhy skutečné odvahy Příběhy skutečné odvahy Bear Grylls (p)

Kniha má hodnotu spíš v příbězích, které popisuje. Jinak že by to byl nějaký velký literární zážitek, to určitě ne.
Hodně příběhů je o horolezcích. Mně se osobně nejvíc dotkly první dva příběhy, protože se hrdinové do situace dostali ne vlastní vinou a nebyli to dobrodruzi, co nebezpečí vyhledávali.

04.09.2022 3 z 5

Obléknu si půlnoc Obléknu si půlnoc Terry Pratchett

To je můj Pratchett :-)!
Možná napsal ještě některé malinko lepší knihy, ale i tak si zaslouží 5 hvězd :-)!

26.08.2022 5 z 5

Žít a nechat žít Žít a nechat žít Hendrik Groen

Dávám 4*, protože mi to přišlo v druhé půlce zdlouhavé. Jako kdyby dostával autor ho honorář za stránky, dalo by se to napsat na polovinu papíru a vyšlo by to nastejno, ale ke konci už mě hrozně zajímalo, jestli Arturovi plán vyjde!

26.08.2022 4 z 5

Lord z planety Země Lord z planety Země Sergej Lukjaněnko

Lukjaněnka mám ráda, ale tentokrát mě nějak nechytl. Nakonec jsem se přistihla, že se nevyznám v rasách, které existují, pořád se ztrácím v ději, a tak jsem to vzdala.

16.08.2022 2 z 5

Zimoděj Zimoděj Terry Pratchett

Skvělé jako vždy. Pratchett byl prostě génius s jedinečnou fantazií a výjimečným a přitom laskavým smyslem pro humor. Škoda ho :-(.

20.07.2022 5 z 5