barboramazlova komentáře u knih
Nemůžu si pomoct, ale ani film, ani kniha mě upřímně neoslovily. Povídky mám ráda, Pavel má velmi příjemný způsob psaní, ale moc mě to nebavilo. Z totalitního režimu mám ráda spíše jiné typy příběhů. Nepochybuji o tom, že spoustu lidí dílo zaujme, pro mě ale nebylo příliš zajímavé.
Souhlasím s většinou myšlenek, které jsou v knize obsaženy. Tento typ knih ale, myslím, není pro každého a když vezmu v potaz styl, jakým je dílo napsané, musím na to apelovat. Určitě mi tam přišly některé situace vyloženě přehnané, až možná zbytečné. Jsem ale přesvědčená, že si v tom každý najde svoje a mně osobně pomohla najít cestu k pozitivnějšímu přístupu.
Drama se mi četlo opravdu dobře. Sedlo mi. Obecně mám ráda rémata, která neumírají a nad kterými se člověk může zamyslet jakkoli a kdykoli a Bílá nemoc přesně takové téma a myšlenky má. V současné situaci s koronavirem mi přijde až vtipné, jak Čapek trefně popsal lidi, situace a uvedl do popředí určité věci, nad kterými by se lidé měli pozastavit.
Mně osobně drama absurdity upřímně nesedí. Určitě není pro každého. Audience se mi ale četla docela dobře, i mě poměrně bavila - v porovnání se Zahradní slavností, která prvky absurdity obsahuje mnohem výraznější. Kdo se ale v tomto žánru našel, je dost možné, že pro něj kniha bude méně zajímavá a Zahradní slavnost bych doporučila spíše.