Blekmun Blekmun komentáře u knih

Štít hromu Štít hromu David Gemmell

Prostredné diely trilógií sú zradné - väčšinou treba dej natiahnuť tak, aby z toho vôbec tá trilógia vznikla. Ja som našťastie nejaký "naťahovací" pocit z toho nemal - pristúpili nové postavy, atraktívna bola pre mňa tematika olympijských hier, ktoré nielen dnes, ale už aj vtedy slúžili viac na politickú demonštráciu sily, ako na šport pre šport.
Oddyseus hviezdi (najmä hláškami), no opäť - musím vyjadriť sklamanie nad záverečnou hrdinskou scénou, kde sme znovu svedkami nereálneho gerojstva. Inak sa s "obvykle" nudným prostriedkom autor popasoval výborne.

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Pravdepodobne jedna z najlepších vecí, aké Terry napísal.

"Já si vždycky myslel," prohláil monarchista a s výrazem muže, který se chystá někoho obdařit zásadní moudrostí, si začal nacpávat dýmku, "že hlavní problém, když je jeden králem, je v tom riziku, že se vám opíchá dcera."
Rozhostilo se zamyšlené ticho.
"Pak usne a bude spát sto let."
"Aha" oddechli si s nesmírnou úlevou ostatní.
"A pak je tady to trápení s hrachem," dodal.

Je tu toľko šplechov a pamätných myšlienok v spojení s cynickým zmyslom pre krutú realitu neústupnej každodennosti, že je to nadpriemer aj u Pratchetta samého a dá sa tým vo vlaku poprskať od smiechu nejedného spolucestujúceho.

"Měli ty zvláštní, zamyšlené výrazy lidí, kteří (...) vědeli, že zatímco se můžete spolehnout na hrdiny, krále a v nejhorším na bohy, na přitažlivost a hlubokou vodu se můžete spolehnout OPRAVDU."

Možno to v závere chcelo nejaké rafinovanejšie rozriešenie príbehu, ale ja stále vravím, že ten príbeh u Pratchetta nie je to, kvôli čomu sa to primárne číta.

"Mohl by to být docela nevinný kolemjdoucí, pane," utěšoval ho Karotka.
"Cože? Tady v Ankh-Morporku?"

25.01.2016 5 z 5

Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance Neil Gaiman

Fakt by som tu nemal písať komentár ako prvý, ale čo s vami, keď to nikto skôr nestihol...
Moja druhá seansa s Gaimanom a stále nie som presvedčený, že máme dočinenia s niekým výnimočným. Verím, že má lepšie veci. Dúfam. Poviedkové knihy inak všeobecne sú zradné. Jedna poviedka sa vydarí, druhá nie. Tak ako tu. A do toho ešte tie pokusy o poéziu, ktoré si mohol duplom odpustiť. On ten človek sa číta dobre, len tam väčšinou hlodá ten pocit, že to pravé je za rohom. A ten roh je stále... tu za rohom, rovnako ďaleko a strašne blízko.

Niekoľko kúskov je skutočne majstrovských a skvele vypointovaných. Mrazivá "Dolů k temnému moři" ma dorazila svojím panč-lajnom. Predvídateľná, no aj tak do živého tnúca "Pravda je jeskyně v černých horách". "Případ smrti a medu". V podstate hlúpučká, ale bohužiaľ súčasnosť vystihujúca miniatúrka "A plakat jako Alexandr" alebo psycho záležitosť "Dobrodružný příběh" - byť takto pestré a plnokrvné všetky kúsky, bola by to jedna z kníh roka.

Lenže, kto vám vydá 100-150 stranovú knihu, že áno? Treba to nafúknuť aspoň na dvojnásobok.
Veľmi rád by som hodnotil len tie vydarené kúsky - tie mi stoja za prečítanie opätovne. Lenže takto to nejde. Tri hviezdičky v podstate budú odzrkadľovať, že minimálne tretina knihy ma vôbec nebavila. Snáď to konečne zlomia tí Americkí Bohovia.

31.08.2015 3 z 5

Kapitán Smrt Kapitán Smrt Dominik Dán

Nečakal som zázraky. Ani sa žiadne nekonali. Ale čítalo sa to skvele, bola tam hlava, bola tam päta a všeličo dobré medzi tým. Páči sa mi, že z kontextu je hneď jasné, ktoré je to to Naše Mesto. A páčia sa mi reálie, s ktorými Dán pracuje:

Týpek si v sklade utrie vrch plechovky do trička. Druhý sa ho pýta, prečo to spravil. "Kedysi som videl ako na nich j*bali potkany". Druhý týpek si začne utierať plechovku do trička... A tak :)

Jednoducho dobrá kriminálka. Namiesto CSI štýlu detektív, ktorý je "človekom" se vším všudy. Má súkromné trable, chybuje v úsudkoch a potom ho to prenasleduje... A ako tu niekto podo mnou spomenul, tie podobnosti s realitou asi nebudú úplne čisto náhodné :)

26.07.2015 4 z 5

Pán strieborného luku Pán strieborného luku David Gemmell

Toto sa skvele číta dakde pri mori, na precítenie atmosféry tej knihy je to super. Samozrejme je to vcelku idealisticko-romantizujúca kniha ale aj tak mnoho vecí vyzerá dostatočne uveriteľne. Až na tú záverečnú scénu teda, tam palce dole. To už sa autor príliš nechal uniesť.

Pád kráľov Pád kráľov David Gemmell

Celá trilógia si drží úroveň. Najlepšie na tom je, že ak nie ste vyslovene vyštudovaný historik, Gemmel vás vie presvedčiť, že ono sa to takto nejako podobne v skutočnosti aj mohlo odohrať. Iste, je ľahšie pracovať s látkou, ku ktorej reálne neexistuje toľko prameňov a je teda priestor pre autorovu domýšľavosť (boj Achilla s Hektorom jeden na jedného za prizerania celých armád). Vzhľadom na to, že časť tretej knihy už musela dopísať jeho dcéra (keďže medzitým zomrel), je to ale slušný počin.

Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

Od Kinga zdanlivo netradičná kniha, forma môže spočiatku trochu znechutiť zdanlivou neprehľadnosťou - keďže to ale čítate jedným dychom, absencia "kapitol" nepredstavuje problém. Hlášky hlavnej hrdinky sú to, kvôli čomu sa ku knihe určite ešte vrátim. Ukecaná baba od podlahy, s ktorou sa život nebabral, a tak sa ani ona nie :)

"...jsem si myslela, že když chlap čas od času zmlátí manželku, tak nějak to k manželství patří - ne k tomu hezkýmu v manželství, jenže k tomu nepatří ani úklid záchodu. a ženský to většinou dělaj, když odložej svatební šaty a závoj na půdu."

Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Keď sa Pratchett rozhodne pozrieť na zúbok tematike starovekého Egypta, musí z toho zákonite vzniknúť výnimočný čitateľský zážitok. Cech Vrahov, ťava, múmie, parakozmická nestabilita, architekti (a ich účtovníci), sfinga... Príbeh je poslabší, beriem. Ale to fakt čítate Pratchetta kvôli príbehu? Ja som sa bavil výborne.

Srdce v Atlantidě Srdce v Atlantidě Stephen King

No... tak v komentároch čítam, že prvá poviedka je najsilnejšia... To som potom rád, že som to v dvoch tretinách tej poviedky zavrel. Prvý King, ktorého som nedočítal. Bez spádu. Tu môj plameň narazil na horu azbestu nudy. Hviezdičiek sa radšej zdržím...

17.06.2017

Rose Madder Rose Madder Stephen King

Príbeh mal ideálny spád, to však platí len pokiaľ sa odohrával v "skutočnom" svete (akokoľvek smiešne je u Kinga hovoriť o svete skutočnom). Keď sa do hry zamontoval ten sen v obraze, rozhodne to deju uškodilo. Nechcem spoilerovať, ale tešil som sa na záver, ktorého "výroková logika" by mala pôvod v zákonitostiach toho nášho sveta.
Inak ale príbeh výborný, opäť raz skvele rozpracovaná psychologická charakteristika postáv, užíval som si najmä scény s býčkom :)

17.11.2015 4 z 5

Na západ od svobody Na západ od svobody Thomas Engström

Rozpačitá kniha. Nič si nenahovárajme - ak je rozpačité vyvrcholenie knihy, ani celkový dojem z nej nebude zrovna na nobelovku, tak už to u naratívnych kníh býva. Toto bol presne ten prípad. 300-stranový príbeh nie je zlý, vlastne má všetko okrem... nespoilerujme. Popis hore naznačuje, že postup do play-off by sa s takto rozohraným scenárom mal podariť - lenže presne na to tieto popisy existujú. Dej po celý čas sľubuje "niečo veľké" tam na konci. Je to spoiler, ak poviem, že to (zatiaľ) nepríde? Ak áno, tak ma zmažte, ale zasa bolo by ma škoda, no...

V rámci žánru detektívok priemerná vec. Pokračovaniu dám napriek bezpohlavnému dojmu šancu. Ktovie, možno z toho nakoniec bude slávna séria a na túto knihu sa bude raz spomínať, ako na jej vlažný úvod.

12.08.2015 3 z 5

Led Zeppelin Led Zeppelin Chris Welch

Na hudobných biografiách viem oceniť, keď sa dostatočný priestor venuje situácii a udalostiam okolo samotného vzniku. Tá mágia momentov, kedy ani ich samotní tvorcovia nemohli tušiť, čo spôsobia, pritom ale zo spätného pohľadu definujú hudbe smer na ďalšie dekády - toto oprašovanie trilobitov v hudobných prvohorách ma vždy bavilo. No a zrazu pred vami pristane kniha, kde je navyše rozpitvaný každý song.
Skvelá kniha hlavne pre ľudí, ktorí majú Zeppelinov v DNA. Trúfam si povedať, že zaujímavé informácie sa dočítajú aj samozvaní encyklopedisti najlepšej kapely všetkých čias. Život fanatikov, ktorí napr. vedia, ako má Page naladenú gitaru v The Rain Song, bude teraz kompletný a naplnený. Life´s worth living again!

27.05.2021

Opráski z historje svjeta II – Mizlitelé, bořítele & ževlička Opráski z historje svjeta II – Mizlitelé, bořítele & ževlička Jaz

Pijer de Tuberkrém!
Stále ešte v pohode, neviem čo tu nacvičujete s tými jednotkami a trojkami :)

02.06.2018 4 z 5

Starověké civilizace Starověké civilizace Fabio Bourbon

Hodnotné čítanie. Autori skvele vybalansovali "náročnosť" - dokážu zaujať náhodného okoloidúceho, a pritom je kniha dosť informačne hutná na to, aby stačila nárokom tých, čo sa do tejto problematiky ponárajú hlbšie. Cenou za tento kompromis je možno až prílišný dôraz na notoricky známe miesta, čo je škoda, takže jedna hviezda dole.

23.06.2015 4 z 5

1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Prvýkrát na návšteve u Murakamiho. Nezvyčajný sujet, forma rozprávania striedaním dvoch hlavných postáv mi vyhovovala. Prvý a druhý diel hodnotím vysoko, lebo som mal dosť veľké očakávania od vyvrcholenia.

Věčné zatracení Věčné zatracení Clive Barker

No ja som sa teda nielenže bál, pri niektorých scenách približne uprostred knihy som sa v noci mohol aj posrať, Barker na to vytvoril výborné podmienky. Hviezdička dole kvôli príbehu, okolo ktorého je to všetko omotané ale pri takýchto knihách proste viac záleží na tom "okolo" ako na originalite a súdržnosti príbehu.