bobika komentáře u knih
Po výborné sbírce výborných povídek Čerpadlo 6 je Dívka na klíček prostě.. zklamání.
Autorovi se sice povedlo vykreslit pěkný biopunkový dystopický svět, ale celý děj, postavy, vyústění jsou strašně nezajímavé a nudné. Nakonec celá kniha tak nějak vyšuměla do ztracena a nezanechala ve mně žádný hlubší dojem.
Příběh Mašínů je pro mě příběhem obrovské odvahy a statečnosti v čele proti odpornému režimu a jejich přisluhovačům, ale taky trochu zbrklosti a mladické nerozvážnosti. Jejich činy nehodnotím, ale to, jak se jim podařilo probojovat přes více než 20000 příslušníků Volkspolizei a Sov. armády - všechna čest.
Pro některé je Meyrink český Poe, nicméně povídky v téhle knize rozhodně nemají tak brilantní pointu jako ty od Mistra hororu. Když už se Vám náhodou do ruky dostane substance pro přeměnu kovu ve zlato a máte všech pět pohromadě, asi těžko hned poběžíte za nejbližším panovníkem a všechno mu vyklopíte. Bohužel postavy v této knize si v tom přímo libují, a podle toho taky nakonec skončí..
"Vyrazili na stoletou expedici do hlubokého vesmíru, na misi, jež má zachránit lidstvo. Bohužel to jsou však idioti."
Na to, že je kniha sestavená výhradně jenom z rozhovorů s různými lidmi napříč USA s doprovodným komentářem autora, tak je prostě dokonalá. Věcná, vtipná, znepokojivá. Ta sonda pod vnější slupku americké společnosti je opravdu lahodná. Nečekal jsem tolik skrytého rasismu, pokrytectví a vystrašenosti. Tuvia jde na dřeň, s frázemi se nespokojí, vyptává se tak, až je to lidem nepříjemné nebo ho za to dokonce nenávidí :) Autorovu odvahu až drzost bych chtěl mít. Za mě plný počet.