boure4815 komentáře u knih
Kniha je velmi čtivá, a i když má lehce přes 300 stran, její písmo není nějak malé a je vhodná i pro někoho, kdo knihy obvykle moc nečte. Děj není nějak složitý na pochopení a jsem si jistá, že vás kniha vtáhne do děje, jelikož je plná emocí, zápletek a každou stránkou máte větší chuť vědět, jak kniha bude pokračovat. Musím dost ocenit, že je zde mnoho fotek z té doby, kterou v knize popisuje, což dodává na autentičnosti. Jsou to jak fotky Tomáše samotného, tak i jeho s Matějem (skrytý obličej samozřejmě) a v jedné části i přímo maily, dopisy nebo SMSky, které mu Matěj posílal. Často jsou kapitoly proloženy nějakým uměleckým obrázkem nebo citátem, který se tam zrovna hodí. :)
Co mi na příběhu přišlo dost smutné ani nebylo to, že Matěj dělal, to co dělal, jako spíš reakce okolí. Nedokážu pochopit, jak je možné, že se proti Tomášovi obrátili skoro všichni spolužáci, učitelé nebo členové z oddílu, do kterého chodil. Zašlo to dokonce tak daleko, že si Matěj svojí sebranku dotáhl na soud, kde ho podporovali, zatímco k Tomášovi se chovali hnusně. Dokonce i po znaleckém posudku, kde je Tomášova výpověď uznána za věrohodnou. Velmi také musím ocenit odbornější vložky, které skutečně můžou někomu pomoci a dovysvětlují mnoho věcí úplnému laikovi od vztahů ve škole, přes téma jak mluvit s oběťmi sexuálního zneužití (popřípadě jak takovou věc řešit), až po průběh soudu.
Na závěr dodám, že jsem opravdu ráda, že se Tomáš zabýval tímto tématem opravdu do hloubky. Dokonce autoři knihy kontaktovali samotný ČEPEK. Obvykle mají lidé strach si s pedofily "špinit ruce", ale zde měli takovou odvahu, že nejen, že přijmuli od ČEPEKu finanční příspěvek, ale také vytiskli do knihy celých 19 stran s příběhy pedofilů z ČEPEKu a také se tam hojně ČEPEK zmiňuje. Je to tak dobře poskládané, že se nad tím minimálně zamyslí spousta lidí, popřípadě to může pomoci nějakému pedofilovi se se svou přitažlivostí smířit či vyhledat pomoc.
Kniha rozhodně stojí za přečtení!