BrněnskýDrak BrněnskýDrak komentáře u knih

Mondscheingasse - Ulice měsíčního svitu Mondscheingasse - Ulice měsíčního svitu Robert Janás

Zajímám se o brněnské pověsti a podtitul "Nové starobrněnské pověsti" mě zmátl a knihu jsem si (omylem) koupil. Nejde o žádné pověsti, ale o autorem vytvořené povídky, zasazené do brněnských reálií. Děj - minimální až žádný. Pointy - chabé nebo žádné. Celá kniha v podstatě stojí na autorově až psychopatologické zálibě v morbidnostech nejhrubšího zrna. Mrtvoly, lidské kosti, krev vykašlávaná mladíkem umírajícím na tuberkulózu, směs odpadků od jídla smíchaná do kbelíku a požívaná bizarními postavami, mladý schizofrenik končící doživotně v ústavu pro choromyslné, nemoci, lidské utrpení, sebevraždy. To je jen malá ukázka rekvizit těchto povídek. Jestli má někdo obsesi pro takováto témata, kniha ho jistě zaujme. Pro ostatní ztráta času.

30.12.2017

Ostrov tisíce drahokamů Ostrov tisíce drahokamů Mirko Pašek

Jako kluk jsem tuhle knížku baštil, úplně mě vzala za srdce. A kdykoliv jsem pak někde četl nebo slyšel o Srí Lance, vzpomněl jsem si na Tikiriho a Bandalu. Ale když jsem se ke knížce jako dospělý vrátil, přišla mně dost naivní a schematická. Ten boj dobra (Singálci a Tamilové) proti zlu (běloši) připomíná knížky od Karla Maye. Bohužel realita byla jiná, po vítězství nad bílými uchvatiteli nezavládl na Srí Lance ráj na zemi, ale mnohaletá krutá občanská válka mezi Singálci a Tamily.

09.04.2016