Corvus | Komentáře u knih | Databáze knih

Corvus Online Corvus komentáře u knih

Slovanská mythologie Slovanská mythologie Josef Růžička

V komentáři už jen dodám, co se nedalo doplnit při ukládání knihy do databáze:

Toto vydání Slovanské mythologie od pana Růžičky vlastním ve své sbírce a řadím jej mezi menší unikáty. Jde o druhé opravené a doplněné vydání z roku 1924 (ISBN není logicky uvedeno) s nádhernou vazbou a s úctyhodným počtem stran, jak lze vyčíst z podrobností o knížce. Kniha obsahuje celou řadu krásných perokreseb od neznámého autora. Povinné čtení zájemcům o Slovanství, mýty, kulty či pohanství, runologii. Vřele publikaci doporučuji ale taktéž fanouškům knih Sapkowskiho, který čerpá taktéž ze slovanských mýtů (Zaklínač). Velice obsáhlá a povedená (čtivá) publikace; lze ji čas od času zakoupit v antikvariátech (většinou) v solidní kvalitě (vazba je velice precizní). Výše uvedená anotace je úryvek z předmluvy, kniha anotaci jako takovou neobsahuje. Pěkné čtení!

06.08.2014 5 z 5

Doteky Severu / Touch Of The North Doteky Severu / Touch Of The North Petra Doležalová

Nádherná publikace od milovnice přírody Petry Doležalové. Cestopis mapující poznávací trip po mrazivém severu (který vydala vlastním nákladem), je lahůdkou pro milovníky krásné severské přírody. Kniha obsahuje celou řadu atmosférických fotografií z oblastí za polárním kruhem, Islandu, Špicberk. Má atypický formát, je kvalitně provedená na křídovém papíře a je psaná dvojjazyčně (čeština/angličtina). Nádherný dárek od přítelkyně k Vánocům. Doporučuji.

06.08.2014 5 z 5

Runy – dějiny, dešifrace, výklad Runy – dějiny, dešifrace, výklad Lars Magnar Enoksen

...o první knihu o runách v češtině skutečně nejde (nepočítám jiné publikace, ale minimálně Runy od Bernarda Kinga tu máme od roku 1996), nicméně je to skutečně to nejlepší, co člověk mohl o runologii sehnat. Larse M. Enoksena mi doporučila sama docentka Helena Kadečková (naše přední nordistka) a to už je co říct. Marně jsem sháněl publikaci o runách a jejich dějinách bez balastu esoteriky a pavěd. 'Runy: Dějiny, dešifrace, výklad', jak se kniha celým názvem jmenuje, je bezesporu nejvýznamější dílo o této problematice. Pochopitelně ruku v ruce s Eddou, Severskou mytologií (od zmiňované Kadečkové) či Germánskou knihou mrtvých je to velmi přínosné čtení. Knihu doporučuje i norský umělec Einar Selvik (např. z ambientního projektu Wardruna - VELICE vřele doporučuji - psal jsem o nich 2str. článek do Muzikusu), který se zaměřuje na svých albech na runologii. Doporučení od rodilého seveřana, znalce historie a run, nelze brát na lehkou váhu. Kniha je bohužel velice obtížně sehnatelná. Sám jsem ji sehnal až přes překladatelku Terezu Janouškovou, žijící ve Švédsku, která měla jeden kus navíc... Rozhodně jde o zajímavé čtení.

05.08.2014 5 z 5