Cusco

Eleanor Sullivanová: Bolesti růstu
Frank Orenstein: Do Chelsea už nikdy
George Baxt: Muž, který příliš zabíjel
Michael Talbot: Neobvyklé zboží
Ruth Rendellová: Straší na faře v Shawley?

".. Jarní symfonie je životopisný román o Kláře Wieckové-Schumannové, slavné klavírní virtuosce a manželce hudebního skladatele Roberta Schumanna. ... ... Je to kniha, kterou čtenářky přečtou jedním dechem, ke které se budou ještě mnohokrát vracet a o které budou hodně přemýšlet."
(anotace na přebalu knihy, 2. vydání, rok: 1976)

Hned na 2. straně je hrubka:
"Zpracovaly: Mgr. Eva Hánová, PhDr. Eleonora Jeřábková, Mgr. Lenka Klusáčková, Mgr. Jana Košulanová, PhDr. Barbora Markvartová, Mgr. Petra Nováková, Mgr. Jiří Ondra, Jaroslava Průdková."
V knize jsou uvedeny léčivé prameny a lázně, ČB fotografie. Průvodce po letních a turistických sídlech u nás i v zahraničí.
Kapitoly: Čechy. Morava a Slezsko. Slovensko a Podkarpatská Rus. Cizina.
Najdeme zde i krásné inzertní stránky na staré podnikatelské firmy, například:
- Bratři Hornekové, zasílatelství a velkoobchod uhlím, kancelář Praha II., Václavské nám. 63. Uhlí, koks a veškerý otop pro domácnost na povozy.
- Rybářské a lovecké potřeby. Odborný závod Alexander Uggé, Praha I., Provaznická 14
- ČEDOK, Československá cestovní a dopravní kancelář, spol. s r.o., ředitelství: Praha II., Mikulandská 7
- Zdarma zašlu na požádání popis mého ideálního hřebene pat. Peterson, který jedině zušlechťuje a zachraňuje vlasy. AG J. Boušek, majitel patentu a firmy Peterson´s Patent Comb. Coy, Praha - Na Příkopě 12, Celetná 26, Vodičkova 15
- Založeno r. 1878, B. GOLDWEIN v Praze, Národní třída 25, doporučuje svůj závod přízni pp. fotografů - amatérů. Závod ryze český. Tel. 1512
- Starožitnosti jen pravé nabízí Karel Chaura, Praha 1, Národní třída 17. Velký výběr staročeských penízů.
- Zubní atelier Karel Hamperl, Praha II., Pštrosova 1 (nároží Myslíkovy ul.). Umělé zuby, chrupy, korunky, zlaté můstky atd. dle amerických a švýcarských method.
- Česká odborná insertní kancelář Fr. Mázel a spol., Praha II., Václavské nám. 13, u ´Zlaté Husy´. Peníze vydané za inserci vrátí se do obchodu tisíckráte.
- Antonín Čenský, Žižkov, závod parketářský, Nerudova ulice 8. Provádí veškeré opravy parketových podlah, jakož i jich zhotovení.
- Kuchyňské výbavy. Porculán. Sklo. Münzberger & Štěpnička, Praha II., Spálená 24
- Družstvo československých krejčí v Praze, Praha II., Národní třída 20, I. patro. Prvotřídní závod pro zhotovování dámských toilet, pánských oděvů a stejnokrojů. Tu- i cizozemské látky. Telefon 7863, 4648.
- Inkousty a pečetní vosky nejlepší vyrábí firma Ant. Felkl, nyní Alois Lacina, Praha 685 - I., Rybí trh.
- Kostýmy - roby - pánské oděvy. A. Jirousek, Praha II., Václavské nám. 15, Vedle ´Zlaté Husy´.
Krásná a zajímavá kniha pro sběratele. :)
Líbí mi mi poslední věta v knize: "Positivního nic nevíme."
Jsem zdravotník. Je to krásná kniha, která stojí za přečtení. Úsměv.
Zajímavý citát na úvodní straně knihy, která vyšla v roce 1964, kdy byl komunismus v plné síle:
"Svoboda je bez významu tam, kde lidé pozbyli práva vyjadřovat své myšlenky a názory. Tohoto práva se tyrané děsí nejvíce ze všeho. Pošlapat je bývá jejich prvním činem. Znají jeho moc." (Frederick Douglas)

Paní Josefa Slánská (stejně jako paní Heda Margoliová–Kovályová) byla neuvěřitelně statečná, inteligentní a čestná žena. Obdiv a úcta k ní. Život jí připravil mnoho bolesti (např. ztráta dítěte) a komunisté ji připravili po vykonstruovaném politickém procesu peklo..
V roce 1929 jako demonstrující studentka myslela dobře komunistické ideály (rovnost, svoboda a bratrství), které byly ovšem později odlišné od tvrdé praxe politického režimu.
Jde o knihu, která rozhodně stojí za přečtení.

" ... Patřil k nejvyšším představitelům komunistického totalitního režimu a nesl značnou část zodpovědnosti za jeho násilné praktiky, policejní teror a justiční zvůli, jejichž obětí se nakonec sám stal." (totalita.cz)
Proces s protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského, byl vykonstruovaný politický proces. Soud Slánského rehabilitoval v roce 1963, KSČ v roce 1968.
Přesto napadá mne přísloví: "S čím kdo zachází, tím také schází."
Když R.S. poznal v Rusku pravou tvář komunismu, proč nevzal zpátečku a neřekl "Na tomto se nebudu podílet."? Asi je opojná síla cítit moc.. Asi je těžké říct si: "Celý život jsem věřil v nesprávné ideály a prosazoval jsem špatnou věc."

"Máj věnoval Mácha "mnohováženému pánu a panu Hynkovi Kommovi". Hynek Komm (1790 - 1875) byl pražský vlastenecký měšťan, pekařský mistr, majitel domu na Malé Straně. S Máchovým otcem Antonínem byl pravděpodobně v obchodním styku, oba se znali ještě z dob, kdy Máchův otec stárkoval ve Schwarzenberském mlýně na Malé Straně. Navíc Kommova první žena Marie Natali (1786 - 1874) byla příbuzná rodiny Alexandra Natali, souseda Máchových na Dobytčím trhu. Pan Natali byl svědkem o bydlišti Máchových při připravované svatbě K. H. Máchy s Lori Šomkovou. Máchova dedikace Kommovi je zřejmě výrazem úcty, kterou Hynek Komm po dlouhá léta u Máchových požíval." :)
(doslov: "Máj, člověk a jeho svět", napsal: Pavel Vašák, kniha: Máj, 194. vydání, 1983)

"Emil Tischbein, hrdina téhle knížky, skutečně žil. Bydlel na předměstí Drážďan, měl opravdu maminku, která se stala kadeřnicí a ve svém skromném bytě česala neskromné zákaznice, jen aby mohla živit svého synka a být přitom pořád s ním, měl i babičku a berlínskou sestřenici, a pokud takovou honbu na zloděje, jakou knížka líčí, přímo nezažil, jistě ji docela dobře zažít mohl. Byl jen o něco starší než v knize - narodil se 23. února 1899. A druhý maličký rozdíl byl v tom, že se nejmenoval Emil Tischbein, ale Erich Kästner. .." :)
(anotace na přední straně, 5. sešit edice Karavana, 1968)
"Dobrodružné historické drama se odehrává ve Španělsku roku 1518. Mladý šlechtic Pedro de Vargas – Tyrone Power, zachrání před sadistickým sousedem hrabětem De Silvou otroka. De Silva vyvolává obvinění celé Vargasovy rodiny a hrozí i inkvizicí, která je mocnější než král. Pedro je nucen uprchnout a přidává se s přítelem Juanem Garciou, a služebnou dívkou Catanou, která Pedra miluje k výpravě do Mexika. Tu vede kapitán Cortez. Po příjezdu do nové země, se vydá Cortez na průzkum vnitrozemí s 500 muži. Film je plný dobrodružství a romantiky, ale ještě zbývá návrat do Španělska, a pomsta smrtelnému nepříteli, který zabil Vargasovu milovanou rodinu…"
(obsah filmu Kapitán z Kastilie, fdb.cz)

Na přebalu knihy anotace uvádí, že jde o strhující životní příběh zachránce 669 československých židovských dětí.
strana 62: "Závěrečné strany Nickyho sešitu tvoří několik zpráv, které celou operaci shrnují. Jsou v nich uvedeny počty dětí dopravovaných každým z osmi transportů, finanční náklady a záruky zaplacené ke dni vydání zprávy, počty chlapců a dívek, věk dětí a jejich náboženství. Rozdělení dětí podle náboženství je zajímavé z toho důvodu, že přestože u většiny byl uváděn judaismus, tak u více než stovky ne. V dokumentu se doslova uvádí: židovské 561, unitáři 52, římští katolíci 34, bez vyznání 17, celkem 664."
Jde jen o upřesnění informace, která nijak nesnižuje zásluhy, statečnost, morální sílu a obdivuhodnost tohoto hrdiny. Kniha, která stojí za přečtení a tichý obdiv, poděkování. :)

Bohužel, nakladatelství a vydavatelství H & H, Jinočany nebylo schopno uvést na hřbetu výtisku jméno autora a název knihy, nezajistilo kvalitní tisk nadpisu na přebalu knihy, nebylo schopno v knize uvést náklad - počet výtisků, nebo celkový počet stránek aj.

Vzdělávací program jako účební dokument pro zvláštní školy, s platností od 1. 9. 1997.

Líbí se mi uvedená definice kružnice:
"Kulatá čára bez kudrlinek, která je tak spokojená, že není vidět, kde začíná." :)
(strana 102)

"... ... V třetím díle Koženkové punčochy se znovu setkáme s Nathanielem Bumpem, hlavní postavou, již známe také pod jmény Dlouhá karabina, Sokolí oko. V tomto díle mu autor přidělil prosté jméno Stopař. Znovu budeme prožívat dobrodružné výpravy s jeho přítelem, indiánským náčelníkem Hadem, zadíváme se do osudů vojenské posádky na hranicích, a s obdivem budeme sledovat Jaspera Westerna, jak odvážně a s jistotou ovládá svůj kutr v rozbouřených vlnách obrovského jezera Oswego.
Ušlechtilé vztahy mezi přáteli v boji proti společnému nepříteli, francouzským jednotkám, boj Stopaře proti všemu špatnému, nečestnému, proti násilí a zlu, staví tohoto hlavního hrdinu Koženkové punčochy znovu do popředí napínavého děje, v němž poznáme život amerických vojáků z konce 18. století."
(úryvek anotace na zadní straně pevné vazby lesklé, Stopař, 1963) :)

"... ... I takto čtená kniha splnila svůj účel - nutí k přemýšlení. Střetávání dvou názorů je vždy prospěšné, ať z něho vyjde vítězně kniha nebo čtenář. Můžeme zakončit slovy A. P. Kazanceva: "Vědeckofantastická literatura pomáhá lidem snít. A bez snů nemůže být pokroku, nemůže být pohybu vpřed..." " (doslov napsal František Jungwirth, 2. vydání, 1977) :)