Cynickýholub
![Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29797/harry-potter-a-kamen-mudrcu-tmz-29797.jpg?v=1663402952)
Kámen mudrců je prostě hezký.
První díl příběhu dospívajícího chlapce a Rowlingová při jeho psaní udělala skvělou práci. Může být sebevíc krátký, ale člověk se do toho stejně ponoří. Díky prvnímu dílu Harryho Pottera jsem se stala sama potterheadkou a jsem za to na jednu stranu vděčná. Mohla bych to číst klidně stokrát!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29804/harry-potter-a-vezen-z-azkabanu-swA-29804.jpg?v=1663408169)
(SPOILER) Tohle je můj absolutně nejvíc nejoblíbenější díl z celé série Harryho Pottera.
Četlo se mi to skvěle, přečetla jsem jej tak za den a příběh byl prostě skvělý. Mrzí mě, že ve filmu nebylo stejně jako v knize vysvětlené, že Remus, Sirius, James a Peter byli Pobertové, protože to byla část, která se mi četla snad nejlíp.
Vězeň z Azkabanu je prostě skvělý a nemůžu jinak, než dát pět hvězdiček!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oliver - Kocour, který zachránil Vánoce Oliver - Kocour, který zachránil Vánoce](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321659/oliver-kocour-ktery-zachranil-vanoc-kVD-321659.jpg?v=1479750137)
Abych pravdu řekla, neměla jsem sebemenší tušení, co od Olivera čekat.
A byla to pecka. Oliver je úžasný oddechový příběh, který čtenáře dokáže třeba i rozbrečet, každopádně emoce se u toho uvolní dost.
Rozhodně si to někdy v budoucnu přečtu znovu a neuvěřitelně tleskám autorce za tak poutavý příběh z pohledu domácího mazlíčka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šest vran Šest vran](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345027/sest-vran-2dL-345027.jpg?v=1496002075)
Šest vran je absolutní pecka.
Je pravda, že jsem si více oblíbila druhý díl, avšak jednička má také něco do sebe.
Začátek byl tedy trošku zmatený a člověk moc nevěděl, o co jde, ale potom se to rozjelo a sjednotilo a byla to paráda.
Snad jediná věc, která mi vadí je to, že se hlavní postavy chovají mnohem starší než jsou, teda snad kromě Wylana. Třeba u takového Kaze a Mathiase bych nikdy neřekla, že jim je pouze 18 a vyrůstání v pitomých podmínkách je neomlouvá. Ale jinak všechno absolutně skvělé!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtenářka Čtenářka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362395/ctenarka-QZP-362395.jpg?v=1511783956)
(SPOILER) Čtenářka mě na první pohled zaujala prakticky vším.
Názvem, obálkou, anotací a v neposlední řadě svým obsahem. Rozhodně svého rozhodnutí přát si tuto knihu nelituji, protože jak jsem četla, za chvíli to šlo prakticky samo od sebe, a ač mě místy zarážely činy různých postav, spoustu z nich jsem si oblíbila a doufám, že vydrží i do třetího dílu (ano, vím, že jich pár v druhém dílu už není, ale tak co).
Čtenářku bych doporučila všem milovníkům fantasy, spíš holkám v dospívajícím věku, protože mi připadá, že takoví lidé mají mnohem větší šanci se vžít do příběhu hlavní hrdinky.
Za mě prostě paráda!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29808/harry-potter-a-ohnivy-pohar-OGc-29808.jpg?v=1663412123)
Upřímně, Harryho Pottera mám neuvěřitelně ráda, ale jestli je nějaký díl, který vyloženě nemusím, pak je to Ohnivý pohár.
Ve filmové verzi se ještě dá vzít, ale knihu jsem četa neuvěřitelně dlouho, hrozně se to táhlo a nebýt rychlého konce, asi bych absolutně zazdila tvrzení, že jsem potterheadem.
Nechápu, že je to celkově jeden z nejoblíbenějších dílů celé komunity, protože nebýt toho, že to k tomu prostě patří, asi bych ho absolutně vymazala z historie mého čtení. Ohnivý pohár mě nebavil, protože Hermiona se tam chovala děsně, Ron to samé a každou chvíli jsem měla tendenci s knihou mrsknout o stůl, protože ve filmu toho spoustu chybí a mě vytáčelo, jak jsou ty dvě věci vlastně absolutně odlišné.
Zhruba poslední třetina byla skvělá. Rychle to utíkalo a nebyly tam zbytečné konverzace a hádky, avšak první dvě třetiny mě celkem dost zklamaly.
Ohnivý pohár je prostě celkově můj nejméně oblíbený díl Harryho Pottera a dost mě to mrzí, protože jak knihy, tak filmy mám jinak opravdu velmi ráda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tajemství oceánů Tajemství oceánů](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346627/tajemstvi-oceanu-9XI-346627.jpg?v=1685294215)
Třetí díl a pořád stále stejná kvalita. Člověk by řekl, že i po dvou letech, co jsem tento příběh četla, se mi celá dějová linka vykouří z hlavy, ale očividně ne. Za mé tehdejší já prostě pecka a další díly mám na seznamu, třeba mě to i po tak dlouhé době a změny vkusu na knihy bude bavit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vzhůru do divočiny Vzhůru do divočiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302599/vzhuru-do-divociny-p2O-302599.jpg?v=1472108426)
Co si budeme. Erin Hunter byly ještě tak třeba rok dva zpátky mé velmi oblíbené autorky a ačkoliv se považuji spíš za fanouška Zákonu smečky, Válečníci jsou také mou oblíbenou ságou a v jednu dobu jsem v tomhle fandomu vydržela opravdu dlouho.
Vzhůru do divočiny je prostě začátek a skvělý začátek. Kdyby mě nechytnul první díl, další bych stoprocentně nečetla a vzhledem, že tomu tak nebylo, musím dát pět hvězdiček.
Teď už bych asi nebyla přímo cílovou skupinou, protože se můj styl na knihy dosti změnil, avšak kdyby na to přišlo, rozhodně bych si prošla první knihu o Fireheartově dobrodružství znovu. (Ano, jeho jméno se mi víc líbí v anglickém originále, proto jsem nenapsala Ohnivous :´))
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mrtvé město Mrtvé město](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198091/mrtve-mesto-qiV-198091.jpg?v=1399991781)
První díl první šestidílné série o smečkách psů je jedním z mých nejoblíbenějších dílů celé série. Celé dobrodružství Štístka, jeho sestry a jejich přátel tam začíná a jako i u Kočičích válečníků autorky krásně popsaly začátek všech postav.
Jsem si dobře vědoma toho, že kdybych Zákon smečky četla teď, asi by mě tolik nebral, nebo minimálně první díl.
Každopádně Mrtvé město je skvělým příkladem toho, jak by měly první díly vícedílných sérií vypadat!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156673/sirotcinec-slecny-peregrinove-pro-podivne-deti-156673.jpg?v=1364941753)
(SPOILER) Sirotčinec jsem prvně viděla jako film a když mi jej tento rok dala sestra k narozeninám, byla jsem nadšením bez sebe. Film jsem totiž zbožňovala a kniha tím pádem musela být snad ještě lepší. A také, že byla!
Až na zaměnění Emminých a Oliviných schopností, pár dalších postav a jiným koncem, než jsem si představovala absolutně úžasné. Neuvěřitelně jsem si oblíbila postavu Martina, která ve filmu nebyla, což mě dost mrzelo, ale nevadí, v knize byl každopádně skvělý.
Celkově jsem tuhle knihu přečetla za pouhých pár hodin, ani ne den a musím říct, že mě už dlouho nic tak moc nechytlo. Absolutní paráda a těším se na druhé díly, které mám na wishlistu!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volání z hlubin Volání z hlubin](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294348/alea-divka-more-volani-z-hlubin-Jer-294348.jpg?v=1461560100)
Připadá mi, že hodnotím dneska všechny knihy nějak moc kladně na to, jak jsem v poslední době na každou druhou knihu říkala, jaká je to hovadina :´D.
Každopádně Alea, dívka moře je jedna z mých oblíbených knižních sérií, protože zhruba ty dva roky zpátky mě to velmi bavilo. Četla jsem zhruba první tři nebo čtyři díly a u prvního dílu prostě není pořádně co vytknout. Pro věkovou skupinu, jako jsem tehdy byla já je tohle ideální knížka (teda spíše pro dívky) a i když teď už by mě to asi nechytlo tolik, hodnotím to z pohledu mého tehdejšího já. Takže pecka!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zaklínačka koní Zaklínačka koní](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225190/zaklinacka-koni-Z3F-225190.jpg?v=1461920728)
Abych pravdu řekla, tuto knihu jsem četla sice jako mladší, avšak minimálně třikrát. Je to hrozně pěkná oddechovka, není na moc dlouho a čte se to jedna radost.
Ano, teď už bych asi nebyla zrovna cílová skupina a pár věcí mě tam třeba párkrát chytlo, proto ta jedna hvězdička dolů, ale jinak je to moc pěkné fantasy a druhý díl mám už doma, takže dřív či později přečtu i ten.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361/bajky-barda-beedleho-sJ9-361.jpg?v=1559832959)
Bajky jsem si četla několikrát a četly se moc pěkně. Bylo zajímavé číst i poznámky za každou povídkou a myslím, že J. K. Rowlingová tady neudělala snad žádnou chybu. Za mě prostě skvělé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Barevné vody Barevné vody](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311605/barevne-vody-d4a-311605.jpg?v=1473852160)
Druhý díl se, del mého názoru, rozhoupával celkem pomalu, ale opět z pohledu mého mladšího já musím říct, že to bylo skvělé. Nevím, jak bych reagovala, kdybych si to četla teď, pravděpodobně ne takto, každopádně ačkoliv to nebyl zrovna jeden z nejlepších dílů, i tak jsem si v něm našla svoje.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bouře přichází Bouře přichází](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354377/boure-prichazi-18N-354377.jpg?v=1505058638)
(SPOILER) Tento díl Válečníků není jeden z mých nejoblíbenějších hned kvůli několika věcem. Prvně třeba smrt Žlutozubky, která byla velmi dojemná, ale tak to hold někdy je, to neberu zase za takový "problém".
ALE. Neuvěřitelně mě dopálilo, kolik jsem v knize našla chyb, překlepů a obrácených slovosledů. Kde korektoři udělali chybu? Respektive, byli vůbec na tento překlad použiti korektoři? Kniha je skvěle napsaná, ale bohužel musím dát mínus za ten otřesný překlad, škoda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Charlie - kotě, které zachránilo život Charlie - kotě, které zachránilo život](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355301/charlie-kote-ktere-zachranilo-zivot-rNU-355301.jpg?v=1505936155)
Charlie se mi četl možná trošičku hůř, než Oliver, protože už tam bylo možná trošičku větší drámo, avšak i tak to byla skvělá oddechovka a autorka i v tomto příběhu dokázala čtenáře vtáhnout do děje. Někdy hold člověk potřebuje koukat na věci z cizí perspektivy a jak u Olviera, tak u Charlieho se tohle povedlo a celkově mám příběh moc ráda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Les plný tajemství Les plný tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341532/les-plny-tajemstvi-2VT-341532.jpg?v=1492544518)
Jak jsem psala u předchozích dílů, Válečnící jsou prostě skvělí pro lidi spíš mladší mého věku a na mých názorech na určité věci se to také podepisuje. Válečníky bych si asi teď už nepřečetla s takovou chutí, jako jsem je četla před dvěma lety, ale s jistotou mohu říct, že je to skvělá knížka a třetí díl obzvlášť.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mluvčí Mluvčí](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388530/mluvci-81N-388530.jpg?v=1539202546)
Druhý díl mě trošku zklamal. Nebylo to tím, že by se mi nelíbila dějová linka, ta mě spíš donutila být nedočkavá, co se třetího dílu týče, avšak zklamalo mě, že autorka zazdila charaktery dvou hlavních postav (Sefie a Lučištníka) z prvního dílu. Ano, je sice pravda, že v anotaci se píše, že se Lučištník mění, ale i tak. Je to, jako kdyby mu znovu nalezená řeč přinesla nějakou negativní auru, či co, a to mě dost zklamalo.
Jinak druhý díl odhalil spoustu otazníků z první knihy, což je zase na druhou stranu plus.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Oheň a led Oheň a led](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327095/kocici-valecnici-2-ohen-a-led-c2b-327095.png?v=1483445839)
Válečníky mám prostě ráda. Sestra na nich teda ujížděla jako první a v celkem slušně velké míře, ale mně se po přečtení prvního dílu začali velmi líbit. A druhý díl jen tohle potvrdil.
Je pravda, že jsou tu věci, které mě celkově na všech knížkách této ságy štvou (jako třeba ty otřesné překlady jmen), ale pořád je to takové, jak to říct, hezké. Prostě mě to tak neutrálně baví a sice si to asi nikdy nepřečtu úplně celé, ale první díl za mě super.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prohnilé město Prohnilé město](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378924/prohnile-mesto-0DM-378924.jpg?v=1525342852)
(SPOILER) Absolutní pecka.
Prohnilé město mám ještě raději než Šest vran. Příběh mi utíkal jako voda, i přes to, že jsem to četla jako e-knihu, čemuž já zrovna stokrát neholduji, a celkově mě velmi nadchnul.
Jediné, co mi na knize vadilo, byla postava Dunjaši, která byla tak moc divná, že se mi absolutně hnusila a připadala mi i trošku zbytečná. A pak také Mathiasova smrt, která mě celkem chytla a kvůli ní se mi trošku příběh šesti vran, jak to říct, zkazil.
A málem bych zapomněla na Kuweje.....no...je to prostě idiot a nemám ho ráda, toť vše :´).