daExcavator | Komentáře u knih | Databáze knih

daExcavator daExcavator komentáře u knih

Vývoj tvořivý Vývoj tvořivý Henri Bergson

Čekala jsem metafyzicky pojatou a popsanou evoluci. Místo toho se polovina knihy zabývá klasickým Bergsonovským popisem hmoty, paměti, času a prostoru. Snaží se svoji filosofii reflektovat do evoluce v podobě elán vital, který se popsal jen na pár stranách, zbytek byla kritika Aristotela, Descarta a Kanta (na konci) a zajímavě pojaté evoluční teorie jeho doby (na začátku. Bergsonův přehled o biologii, evolucionismu a částečně i embryologii je působivý), kterým se nestavil tak odmítavě, jak by čtenář mohl čekat.
Bergson dokáže brilantně využívat svého daru pro popis a psaní celkově, nebyla to tudíž jednoduchá četba, ale bavila mě právě pro ten jiný pohled na vývoj organismů.
Velmi by mě potěšilo vidět nové vydání Vývoje tvořivého i s dodatky, které by se tu velmi hodily.
Při hodnocení jsem byla trochu kritičtější z důvodu autorovy nedostatečné argumentace u jednotlivých případů a také proto, že kniha nesplnila moje očekávání (tj. evoluce z pohledu metafyziky) a byla pro mě spíše doplněním si obrázku o Bergsonově filosofii

08.02.2025 3.5 z 5

Průzračné věci Průzračné věci Vladimir Nabokov

Je to celkově jedna z těch slabších knih, které Nabokov má. I přes to si nenechal vzít svoje osobní kouzlo a prolínání časových linek. Je to opravdu kniha spíše na jedno posezení, ovšem zanechá ve vás cosi absurdního, nebála bych se říci až „camusovského. Vnímám knihu jako další výbornou jazykovou hrátku, ovšem vysoká očekávání bych neměla. Nejhezčí byl doslov Jiřího Pelána, který si všímá analogie mezi Nabokovem a Bergsonem v pohledu na minulost.

30.12.2024 3.5 z 5