Djkoma Djkoma komentáře u knih

Stíny Impéria Stíny Impéria Steve Perry

Svět Hvězdných válek je obrovský a má v sobě mnoho zajímavých příběhů. Jedním z nich jsou i Stíny Impéria, které časově zapadájí mezi episodu 5 a 6. Luke zjistil, kdo je jeho otec, Han Solo je nehybně zalit v karbonitu, Leia se rozhoduje, koho miluje víc... a mezi tím se začíná odehrávat příběh ze stínů, který se pravděpodobně do filmů nikdy nedostane (nejen kvůli "dospělých" scén o sexuální přitažlivosti). Ve stínech se skrývá zločinecká organizace a její vůdce, Xizor, který se snaží zalíbit Imperátorovi, bojuje proti Vaderovi, hraje dlouhé promyšlené hry na všechny strany a ve výsledku je unikátním hrdinou, který dotváří pozadí především Coruscantu. Steve Perry měl velkou výhodu při psaní knihy, protože všechny důležité postavy jsou čtenáři známé z filmů a on řešil jen pár postav okolo nich a Xizora. Tím odpadá zbytečné popisování a seznamování a rovnou se skáče do děje, který velice příjemně rychle plyne a má jasný směr. Cesty osudu postav jsou klikaté a ve výsledku musí dojít k setkání a zlomu, který nastavene a v závěru je kniha velice silná. Odebranou hvězdičku bych vysvětlil maximálně tak, že kniha využívá existujícího světa, postav a sama ve výsledku přináší jen pár zajímavých informací navíc. Myslím, že při nahlédnutí do fungování Impéria a stínů pod ním, toho mohlo být odhaleno o něco více.

14.05.2017 4 z 5

Star Wars: Rozkaz 66 Star Wars: Rozkaz 66 Karen Traviss

Z mého pohledu milovníka SW vnímám rozkaz 66 jako trochu promarněná příležitost. Kniha je na to, kolik se toho v ní stane, velice dlouhá, první polovina mě osobně vůbec nebavila a zbytečně se zdlouhavě věnovala nepříliš důležitým motivům. Celou dobu jsem se samozřejmě těšil na Order 66, který se odehraje bohužel až v úplném závěru knihy. Přesto, když pominu pocit z první poloviny knihy, přináší kniha velice zajímavý pohled z druhé strany (klonů) na celé dění v republice a vývoj slavných momentů z episody 3 z pohledu obyčejných vojáků je rozhodně zajímavý. Doporučuji v případě zájmu navštívit Levné knihy, zda kniha ještě není dostupná.

03.01.2017 3 z 5

José Mourinho - Život a názory charizmatického kouče José Mourinho - Život a názory charizmatického kouče Ciaran Kelly

Nejde o takový životopis, jaký by si osobnost Special One zasloužila, ale v češtině v současnosti není lepší kniha o tomto jedinečném trenérovi. Nejzajímavější pro mě je část méně známá a to Mourinhovo dětství, jeho zasazení do portugalského kontextu a postupná cesta ke slávě (přes tlumočníka až na hlavního trenéra). Většina knihy se týká snahy popsat Mourinha "z venku", z pohledu novinářů, kontextu důležitých okamžiků a mnoha svědectví spíše méně známých fotbalistů.

17.11.2015 4 z 5

Síla pozitivních lidí se skrývá v 10 větách Síla pozitivních lidí se skrývá v 10 větách Rich DeVos

Chvílemi až příliš moralizující a naivně vyhlížející texty zakladatele společnosti Amway působí jako rady do života pro každého dobrého křesťana, což pro kluka z Čech není ideální čtení:). Toto vnímání je však příliš jednoduché, Rich DeVos jen svůj pohled a svých deset pouček, obaluje příliš velkým počtem vlastních zkušeností, které jsou chvílemi opravdu svou naivitou (současně i důvěrou v ostatní...) "z jiné planety". Měl jsem chvílemi pocity obdobné, jako u čtení například Čtyř dohod. Texty dávají smysl, ale jsou hnány do extrému, stále se opakují a v podstatě by Vám mohlo stačit s přečíst jen nadpisy kapitol a zamyslet se nad nimi. Přesto všechno by byl svět tak hezký, kdyby se lidé řídili aspoň polovinou těchto vět... Kniha ve zkratce: je důležité projevovat své vnitřní city a myšlenky, aniž by jste něco čekali od druhých. Dejte jim pozitivní pocity a oni se Vám odvděčí.

20.05.2012 3 z 5

Duna (grafický román k filmu) Duna (grafický román k filmu) Lev Grossman

Grafický román sleduje příběh filmové Duny, vynechává pár kratších částí (nábor Sardaukerů, výběr Mapes, apod.). Nepřináší prakticky nic navíc, ale hezky ilustruje celý snímek, rámuje některé momenty vkusnou kresbou a především použití hlasu nebo vysvětlení znakové řeči je fajn. Z pohledu filmu však jen zbytečný produkt navíc.

12.08.2024 3 z 5