dominika.rypar dominika.rypar komentáře u knih

V posledním tažení V posledním tažení Nina Lykke

Negativní recenze mě vlastně dost překvapily, považuju tuhle knížku za jednu z nejlepších, které jsem v poslední době četla. Je takovým obrazem toho, jak moc můžete být unavená životem. Naprosto nesouhlasím, že se tam nic neděje. Na začátku potkáváte lékařku v celkem absurdní a nepochopitelné situaci, ale postupně se rozplétá příběh, který ji přesně do téhle situace dostal, a čtenář najednou cítí, že i když to navenek nevypadá, dostala naloženo až příliš. Myslím, že neosloví toho, kdo o sobě nikdy nepochyboval, nikdy nevyhořel, nikdy neměl chuť se na všechno vykašlat. Naopak se v tom najde každý, kdo se občas musí poprat s každodenní šedí, odcizením v partnerství, pocitem nesmyslnosti vlastní práce, ale i pocitem, že to všechno tak nějak leží na vašich bedrech.

18.01.2025 5 z 5

Spravedliví: Jak šest hrdinů zachránilo tisíce Židů před holocaustem Spravedliví: Jak šest hrdinů zachránilo tisíce Židů před holocaustem Jan Brokken

Obsáhlá kniha popisující život Jana Zwartendijka, obchodníka a na krátko také nizozemského konzula v Kaunasu, který za své krátké působení zachránil tisíce židovských uprchlíků. Začíná zhruba dobou, kdy se Jan seznámil se svou manželkou Erni, českou Němkou z Nového Jičína a v Praze založili rodinu. Skrze přítele Aletrina se dostal i do židovské komunity a začal vnímat antisemitskou náladu v Evropě. Po jmenování Konzulem v Litvě neváhal a pomohl zachránit odhadem na deset tisíc lidských životů. Autor Jan Brokken pečlivě skládá obraz doby z rodinných vzpomínek, historických událostí i vzpomínek židovských uprchlíků, které se podařilo vystopovat. Text o naprosto zoufalé a nesmyslné situaci v Pobaltí odhaluje i mnoho celoevropských souvislostí, o kterých jste nejspíš ve škole ani neslyšeli. Rozhodně stojí za přečtení, ačkoliv je tedy skutečně hodně podrobná.

31.10.2024 4 z 5