Edera Edera komentáře u knih

Továrna na panenky Továrna na panenky Elizabeth Macneal

Viktoriánská Anglie měla krásnou atmosféru. Práce v továrně na panenky se může jevit jako bezvadné zaměstnání pro dvě mladé sestry. Náklonnost jedné z nich k malíři a k výtvarnému umění se zdá být taky námětem pro sladkej, roztomilej, pohodovej příběh. Jenže nic není tak snadné, jak se na první pohled zdá...
Mladá dvojčata jsou otrocky využívány majitelkou dílny. Pracují téměř bez odpočinku za mizernou odměnu. Rose je utrápená ze svého znetvoření, které má po prodělané nemoci a svobodomyslnou Iris začne pronásledovat vyšinutý, dívkou posedlí sběratel Silas, který má v historickém románu také svůj prostor. Kam až je asi schopný zajít muž, mimochodem opravdu dobře napsaný záporák, který dosud žil hlavně preparováním mrtvých zvířat, aby získal "panenku" Iris pouze pro sebe? A podaří se sestrám uniknout ze špatných životních podmínek a žít lepší, svobodný život podle svých představ? Nebo jak a čím autorka příběh zakončí? To všechno jsou otázky, které jsem si kladla po celou dobu čtení.
Román není ani příliš komplikovaný, nechybí mu ani napětí. Je to prostě tak akorát na spokojené 3 až 4 hvězdičky.

07.02.2020 4 z 5

Sokyně z Versailles Sokyně z Versailles Sally Christie

Zidelizovaný životní příběh markýzy de Pompadour, původně pouhé měšťanky, pak příslušnici nižší šlechty, která se navzdory třídním předsudkům vypracovala mezi nejvlivnější ženy tehdejší doby. K vzestupu jí samozřejmě kromě vlastních schopností a jiných lidí pomohl poměr s Ludvíkem XV.
Ke slovu se dostávají i další příležitostné milenky, včetně těch dětských z králova nevěstince. Hrdinky šustí papírem, všechny milují krále, chtějí s ním manipulovat a král chce jenom souložit. Postavy jsou jinak téměř bez charakteristik a osobitostí. Nic moc víc jsem se nedozvěděla, opravdu je tento zajímavější námět podaný prázdně až lacině.
Až úsměvná jsou autorčina přirovnání. Snad na každé stránce kde koho a kde jakou situaci spisovatelka přirovnává k jedněm chlupatým mazlíčkům, viz. úryvek: "Elisabeth je jako kočka, co olizuje prázdný talířek a hledá zbytky jídla". Autorka Sally Christie snad trpí úplnou kočičí obsesí, má tam vážně dost silně překočkováno :) Jsem asi příliš kritická, ale tentokrát je máloco chválit, snad jen to, že jsem se šťastně prokousala k cíli a přese všechny výhrady jsem se knížky nechtěla vzdát . No nic, oddechovější historický román pro ženy ode mě tentokrát dostává slabé dvě a půl hvězdy a dost na frak v tomto komentáři k tomu.
Jsem zvědavá, jak se podaří třetí díl o milenkách krále Francie, které vstoupily do dějin a jestli si u mě spisovatelka napraví reputaci. Upřímně řečeno, dost by mě to překvapilo.

23.01.2020 2 z 5

Hrady, zámky, zříceniny Hrady, zámky, zříceniny Jiří Špaček

Zdařilá publikace i o méně známých zámcích, hradech a zříceninách. Po zámcích chodím ráda, zpracováno je to dobře a tak není co řešit.

23.01.2020 5 z 5

Sága rodu Reissových Sága rodu Reissových Hana Whitton (p)

Po všech těch válečných knihách, kterými jsem se zahltila v průběhu minulého roku, jsem si chtěla přečíst nějaký historický román, který rychle odsýpá a známá autorka H. Whitton toho byla zárukou. Od známých vím, že psát umí, i když bývá občas mírně historicky nepřesná. Na druhou stranu zbeletrizované historické čtivo je vždy třeba brát s rezervou.
Na začátek raději napíšu jedno upozornění. Když jsem kamarádce řekla, že čtu o rodině Reissových, myslela si, že je to o rodině spisovatele K. V. Raise. Jména znějí podobně, ale hlavou této zajímavé rodiny nebyl umělec, byl jím dobře zajištěný správce hutí, který se přestěhoval se svými třemi dcerami do Prahy. :)
V Praze se dívky, o kterých je řeč nejvíce, zapojily do společenského, kulturního i politického života a tak se dozvídáme o významných osobnostech té doby (18.-19.st). Navštívíme módní literární salóny, vlastence zapojené do národního obrození a dozvíme se, jak žily ženy z lepší společnosti. Není to suchopárné, autorka se snaží téma čtenářům zpřístupnit.
Všechny dcery se postupně vdají za významné, společensky uznávané muže (jsou to právník a politik J. F. Frič, doktor V. Staněk a starý známý F. L. Čelakovský) .
Nejzajímavější ze sester mi přišla ta, co se obětovala, nevdávala se z lásky, ale prý z ušlechtilé povinnosti. Manželství pak bylo nešťastné, manželé navíc trpěli finanční nouzí a Božena Němcová, která ženě sňatek doporučila, si svojí radu do smrti vyčítala. Její jméno zde záměrně neuvádím, už tak jsem dost spoilerovala.
Kniha se čte snadno, je to lepší průměr a hodnotím ho mezi 3 až 4 hvězdami. Román je hlavně určený ženám. Kniha obsahuje slovo závěrem, které doplňuje dílo fakty.

04.02.2020 3 z 5

Moře (Cube Book) Moře (Cube Book) kolektiv autorů

Tato fotografická kniha plná nádherných snímků moří, oceánů, vodních zvířat a korál.útesů je mi šitá na míru. Moře miluju, je pro mě synonymem klidu, snění a nevšedních dovolených. Obrazová publikace má minimum textu a proto je dobrým tipem pro báječně strávený čas, když se mi zrovna nechce nic souvislého číst, jenom si prostě listovat sem a tam.

23.01.2020 5 z 5

Sestry z Versailles Sestry z Versailles Sally Christie

Líbivá obálka mě nalákala a vzbudila zájem. Pod ní se skrývá už jen spíše prostě psaný, historicky nepřesný a zjednodušený román o pěti sestrách, chudých šlechtičnách de Mailly, které okouzlily nenasytného francouzského krále Ludvíka XV. Ovšem, proč ne, přečíst se to dá, je to zábavné počteníčko pro ženy, ne literatura faktu.

Příběh začíná zpovědí nezištné a zamilované naivky Luisy, která se do paláce svým charakterem nehodila, neorientovala se v místních poměrech a tak jen marně hledala přátelství u někoho, komu by mohla doopravdy věřit. Bohužel si nešťastně vybrala svojí nehezkou, zato však ctižádostivou, chytrou a prý vtipnou sestru Paulinu. Společensky neobratná Luisa, které se v románu dostává snad největšího prostoru, pomohla chudé příbuzné nejdříve z kláštera do nejvyšší společnosti a nechtěně tak vychytralé sestře dopomohla i do královi náruče. A příběh pokračuje dále, dokud se v jeho posteli postupně nevystřídají čtyři z pěti sester!
Pak všechny příbuzné nahradila Pompadurka, ale to už je jiný příběh z této knižní trilogie. :)

23.01.2020 3 z 5