Edera Edera komentáře u knih

Divočina Divočina Cheryl Strayed

Nevyrovnaná, hezká holka, která má za sebou zkušenost s drogami, matčinu smrt a rozvod, se místo nečinnému poddávání se předchozím traumatům dává na cestu proměny. Symbolizovanou tříměsíčním náročným pochodem po pacifické hřebenovce na západě USA. Zdolá skoro 2000 km (neuvěřitelné) a formou úvah a pokání najde při této cestě samu sebe a odpustí si svoje selhání.
Nevím jak vy, ale já bych se k podobné parťaťčce, která se nevzdává, na túru ráda přidala.
Zápisky, výroky a vzpomínky z cest, ze kterých už můžu sama citovat, mě inspirují k vlastním výletům, stejně jako mi imponuje její síla bojovat až do konce cesty. Nevzdávat se, nevzdávat navzdory překážkám a nechat za sebou své horší já je cesta, kterou každý nezvládne.

Sokyně z Versailles Sokyně z Versailles Sally Christie

Zidelizovaný životní příběh markýzy de Pompadour, původně pouhé měšťanky, pak příslušnici nižší šlechty, která se navzdory třídním předsudkům vypracovala mezi nejvlivnější ženy tehdejší doby. K vzestupu jí samozřejmě kromě vlastních schopností a jiných lidí pomohl poměr s Ludvíkem XV.
Ke slovu se dostávají i další příležitostné milenky, včetně těch dětských z králova nevěstince. Hrdinky šustí papírem, všechny milují krále, chtějí s ním manipulovat a král chce jenom souložit. Postavy jsou jinak téměř bez charakteristik a osobitostí. Nic moc víc jsem se nedozvěděla, opravdu je tento zajímavější námět podaný prázdně až lacině.
Až úsměvná jsou autorčina přirovnání. Snad na každé stránce kde koho a kde jakou situaci spisovatelka přirovnává k jedněm chlupatým mazlíčkům, viz. úryvek: "Elisabeth je jako kočka, co olizuje prázdný talířek a hledá zbytky jídla". Autorka Sally Christie snad trpí úplnou kočičí obsesí, má tam vážně dost silně překočkováno :) Jsem asi příliš kritická, ale tentokrát je máloco chválit, snad jen to, že jsem se šťastně prokousala k cíli a přese všechny výhrady jsem se knížky nechtěla vzdát . No nic, oddechovější historický román pro ženy ode mě tentokrát dostává slabé dvě a půl hvězdy a dost na frak v tomto komentáři k tomu.
Jsem zvědavá, jak se podaří třetí díl o milenkách krále Francie, které vstoupily do dějin a jestli si u mě spisovatelka napraví reputaci. Upřímně řečeno, dost by mě to překvapilo.

23.01.2020 2 z 5

Sestry z Versailles Sestry z Versailles Sally Christie

Líbivá obálka mě nalákala a vzbudila zájem. Pod ní se skrývá už jen spíše prostě psaný, historicky nepřesný a zjednodušený román o pěti sestrách, chudých šlechtičnách de Mailly, které okouzlily nenasytného francouzského krále Ludvíka XV. Ovšem, proč ne, přečíst se to dá, je to zábavné počteníčko pro ženy, ne literatura faktu.

Příběh začíná zpovědí nezištné a zamilované naivky Luisy, která se do paláce svým charakterem nehodila, neorientovala se v místních poměrech a tak jen marně hledala přátelství u někoho, komu by mohla doopravdy věřit. Bohužel si nešťastně vybrala svojí nehezkou, zato však ctižádostivou, chytrou a prý vtipnou sestru Paulinu. Společensky neobratná Luisa, které se v románu dostává snad největšího prostoru, pomohla chudé příbuzné nejdříve z kláštera do nejvyšší společnosti a nechtěně tak vychytralé sestře dopomohla i do královi náruče. A příběh pokračuje dále, dokud se v jeho posteli postupně nevystřídají čtyři z pěti sester!
Pak všechny příbuzné nahradila Pompadurka, ale to už je jiný příběh z této knižní trilogie. :)

23.01.2020 3 z 5

Hrady, zámky, zříceniny Hrady, zámky, zříceniny Jiří Špaček

Zdařilá publikace i o méně známých zámcích, hradech a zříceninách. Po zámcích chodím ráda, zpracováno je to dobře a tak není co řešit.

Moře (Cube Book) Moře (Cube Book) kolektiv autorů

Tato fotografická kniha plná nádherných snímků moří, oceánů, vodních zvířat a korál.útesů je mi šitá na míru. Moře miluju, je pro mě synonymem klidu, snění a nevšedních dovolených. Obrazová publikace má minimum textu a proto je dobrým tipem pro báječně strávený čas, když se mi zrovna nechce nic souvislého číst, jenom si prostě listovat sem a tam.

Gejša Gejša Arthur Golden

Jedna z nejoblíbenějších knih, kterou jsem kdy četla. Exotické Japonsko mi ožívalo před očima, jako bych tam právě byla. Dozvěděla jsem se něco více o gejšách a jejich způsobu života, takže gejši už pro mě nejsou jen ty tajemný holky v kimonu a bílým make-upem, které tancují, zpívají, konverzují a vybraným mužům poskytují i něco navíc.
Příběh měl navíc dramatický spád, romantická linka úžasná, k tomu intriky, boje o postavení. Nechyběla ani špetka tragičtějších událostí a méně šťastných osudů, jako například příběhová linka neatraktivní sestry. Tím se mi zdál příběh uvěřitelný, i když nevím, jak moc čerpal ze skutečného života. A po všech životních překážkách konec jako z červené knihovny, protože Sajuri byla prostě výjimečným vzhledem, talentem, inteligencí, šikovností shůry dáno a takové ženské pak mají z pekla štěstí, ať je válka nebo jakákoli jiná nepřízeň osudu, která obyčejnější lidi zlomí.
Doporučuju. U mě bude mít už napořád čestné místo v knihovně.