ERIK 2
![Továrna na smrt Továrna na smrt](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24168/tovarna-na-smrt-24168.jpg?v=1251836235)
Tuto knihu jsem objevil v knihovně na Vinohradech v mé oblíbené knihovně.Je napsaná velice čtivě,obsahuje autentické výpovědi obou autorů knihy,kteří tento velkokombinát na smrt přežili,pracovali jako zámečníci v dílně v táboře Birkenau nebo Auschwitz II Birkenau,ale obsahuje i výpovědi jiných vězňů,co zažili a viděli,kniha je psaná starým českým pravopisem jako např.místo,"organizace"je "organisace"ale mně se to líbilo dodávalo to knize svou dobovou autentičnost.Fakt doporučuji ale připravte se na to že krev a surovost číší zde z každé stránky kterou otočíte za mně plný počet bodů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O trůn a o lásku O trůn a o lásku](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78132/o-trun-a-o-lasku-vBz-78132.jpg?v=1586339186)
Opět výborné:dobrodružné,historické a hlavně poučné dílo
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jindřich I., král spravedlivý Jindřich I., král spravedlivý](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78203/jindrich-i-kral-spravedlivy-4UL-78203.png?v=1584215251)
Opět výborné,no nebudu tady vypisovat zdlouhavé komentáře,prostě pokud máte rádi historii Anglie,Normandie,Francie 11. až 12.století,vřele doporučuji a já rýchle otvírám další díl a znovu se přenesu do staré Anglie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vilém dobyvatel Vilém dobyvatel](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116151/vilem-dobyvatel-116151.jpg?v=1332842106)
Kniha je výborně a přehledně napsaná,někomu se to může zdát jako učebnice dějepisu ale to je Plaidyovský styl psaní,já tuto spisovateku mám mezi oblíbenými autory a její knihy zbožňuji, za mně plný počet bodů
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Útěk z tábora smrti Útěk z tábora smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95497/utek-z-tabora-smrti-95497.jpg?v=1321277206)
Super kniha,teď už vím kdo byl Viktor Pestek.Doporučuji přečíst.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čekání na smrt: Rodinný tábor českých Židů v Osvětimi Čekání na smrt: Rodinný tábor českých Židů v Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137418/cekani-na-smrt-rodinny-tabor-ceskych-zidu-v-osvetimi.jpg?v=1717530526)
Kniha je napsaná trochu těžším stylem, ale dá se přečíst a podá informace o postavách které nejsou moc známe jako např.Fredy Hirsch,Viktor Pestek,Jakob Edelstein
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi Lékaři hanby: Pravda o lidských morčatech v Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39251/lekari-hanby-pravda-o-lidskych-morc-y91-39251.jpg?v=1612457899)
Úžasná zároveň drastická a brutální tak by se dala hodnotit táto kniha,hold někdy lidi neznají hranic a jdou ve své zaslepenosti i "přes mrtvoly".
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mauthausen - lágr smrti Mauthausen - lágr smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70846/mauthausen-lagr-smrti-qHr-70846.jpg?v=1588175971)
Přečteno a můžu říct že knih o jiných koncentračních táborech je málo,proto jsem byl rád že jsem si mohl přečíst o tomto koncentračním táboře ve kterém byl vězněn i můj děda který v roce 2012 zemřel moc jsem se od něho toho nedověděl,nikdy nechtěl o tom mluvit,viděl jsem jen to,jak jel s námi po pádu komunizmu první krát do Vídně a jakmile uviděl nějakého pána který vycházel z domu a měl takové ty typické vejcové brýle co nosili právě Němci a vše kolem něho mluvilo německy se nám od strachu počúral a prosil nás aby sme ho tady nenechali a okamžitě odešli pryč.Za mně plný počet bodů
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245839/deti-ktere-prezily-mengeleho-dIl-245839.jpg?v=1559911620)
Tato kniha je úžasně napsaná,dozvěděl jsem se mnoho zajímavých věcí co se týče kolaborantských států s nacistickým Německem,dále kniha mi objasnila kdo jsou ty děti na té fotce která visí v jedném ze zděných baráků v Osvětimi,protože jsem měl možnost osobně navštívit Osvětim s mojí mámou a skupinou svazu protifašistyckých bojovníků,ano co je tady napsáno je pravda,viděli jsme i laboratoř kde tyto děti byli podrobovány experimentům a byl jsem i uvnitř plynové komory v Osvětimi I,řeknu zážitek na který nikdy nezapomenu a to je 70 let po válce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noční lovec Noční lovec](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165010/nocni-lovec-165010.jpg?v=1370282273)
(SPOILER) Zase výborný krimi-thriller ke konci mi to připomělo 26. díl Případů Majora Zemana s názvem Studna a rodinu-Brůnových ale tam zase šlo o jiný rodinný problém prostě dávám pět bodů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bez tváře Bez tváře](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29740/bez-tvare-O3D-29740.jpeg?v=1549026915)
Nedám ani jednu hvězdičku,myslel jsem si že pán spisovatel od samého začátku rozehraje nervy drásající příběh a místo toho pán spisovatel utvořil z dobrého tématu věc, která se nedala číst.Zase velké recenze ale knihám od tohoto spisovatele se raději vyhnu,něco podobné jako POTOK STÍNŮ od Joy Fieldingové ale tá se dala alespoň číst.
![Popravčí Popravčí](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148376/popravci-148376.jpg?v=1359930331)
Kdyby bylo hodnocení sto bodů dám sto,je to příběh zajímavě propracovaný a pomsta bývá vždy sladká.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V pekle plynových komor V pekle plynových komor](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39223/v-pekle-plynovych-komor-a7T-39223.jpg?v=1558112789)
Konečně jsem se dověděl i osudu řeckých Židů,všude jenom polské gheta a polští Židé ale Hitler okupoval skoro celou Evropu a deportoval Židy ze skoro celé Evropy a toto je právě pohled na jižní část Evropy.Bomba.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Konečně jsem se dozvěděl něco i o řeckých Židech,krutá doba,ale historie se opakuje a dnešní taky není dva krát milosrdná k lidem
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Psycho Psycho](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23886/psycho-8vZ-23886.jpg?v=1467229051)
Je to výborně napsaná kniha,má to hlavu i patu určitě si přečtu i další díly Psycha.Jak jsem začal číst Psycho šel jsem do práce a v jednom knihkupectví mi nabídla prodavačka zajímavou záložku s citátem Ernesta Hemingwaye "Můžeš mít strach,ale nesmíš se bát."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strašidelný klášter Strašidelný klášter](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22483/strasidelny-klaster-Ue3-22483.jpg?v=1619702072)
Dobře se to četlo ale tá jazyková korektura no úplný horor víceméně mi šla husina z chybjejicích písmen,ale spisovatel za to nemůže,to už je problém překladatele a jazykového poradce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tygr loví v noci / Gibon přichází zrána Tygr loví v noci / Gibon přichází zrána](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/8657/tygr-lovi-v-noci-gibon-prichazi-zra-zgC-8657.jpg?v=1624134510)
Knihu jsem si půjčil z knihovny na doporučení kamarádky a můžu říct, že mě docela zaujala.Popisy vyšetřování hrdelních zločinů jsou věrohodné,i když v závěru knihy je napsáno,že soudce Ti je fiktivní postava,ale jestli je tomu tak nebo onak kniha se dá číst a doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chirurg Chirurg](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50416/chirurg-wU4-50416.jpeg?v=1575485596)
Kniha se velice dobře četla,zajímavý děj i když z nemocničního prostředí se mi dělá vždy nevolno,hlavně když se popisuje kompletní operace vnitřních orgánů."Kam kráčíme,záleží na tom,co víme.Co víme,záleží na tom,kam kráčíme."Moudrost kterou použila spisovatelka a je poučná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Potok stínů Potok stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148155/potok-stinu-KIS-148155.jpg?v=1422040190)
Přečteno,ohodnoceno,nepochopeno,tá kniha je totiž ze začátku velice dobře napsaná ale sklamání přichází hned od první kapitoly,rozebírají se tam vztahy otce-dcery,matky-dcery pak ke konci knihy děj nabírá otáčky a konec končí jako pohádka které chybí už jen ten zvonec.Veliké recenze ale nemůžu dát vysoké hodnocení mrzí mě to.Toto byla první a poslední kniha od této autorky.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)