eva6354
![O myších a lidech O myších a lidech](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1962/o-mysich-a-lidech-lOl-1962.png?v=1626085340)
Krátký, realistický příběh o přátelství se smutným a překvapivým koncem. V jednoduchosti je krása. Moje první kniha od Steinbecka, rozhodně sáhnu po další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407342/divka-ve-vlaku-I9r-407342.jpg?v=1554402619)
Hlavní hrdinku Rachel budete mít chuť vytáhnout z knihy ven a jednu jí plesknout. I přesto jsem s ní v průběhu děje začala sympatizovat a na konci jí vyloženě držela palce. Kniha mi nedala spát, dokud jsem nedočetla i poslední stránku. Můžu jenom doporučit!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14499/jako-zabit-ptacka-iW0-14499.jpg?v=1406026121)
Hlavní hrdinka je osmiletá Čipera, která vypráví celý příběh. Hlavní záplatkou je křivé obvinění mladého černocha ze znásilnění bílé dívky. Jeho obhájcem je otec Čipery a jejího bratra Jema Atikus Finch. Kniha vykresluje poměry tehdejší doby na malém městě, kdy narodit se jako "negr" znamenalo celoživotní boj s nenávistí, nespravedlností a předsudky. Kniha je čtivá, začátek trošku pozvolnější, napínavější částí je soudní proces a samotný závěr mě vysloveně dostal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sůl moře Sůl moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299441/sul-more-i7c-299441.jpg?v=1467570221)
Naprosto perfektní! Všechny hlavní postavy mi přirostly k srdci a nerada jsem se s nimi loučila. Protože patřím k lidem, které dějepis ve škole moc nebral, mám mezery ve znalostech historie, proto mám ráda knížky, které mi něco dají i v tomhle směru. Knížka je psaná z pohledu několika hlavních postav po krátkých kapitolách a čte se hrozně rychle. Po přečtení jsem si opravdu uvědomovala, jak se mám dobře a jaké blbosti v běžném životě řeším. Opravdu skvělá knížka a už se chystám na zbylé dvě od této autorky!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275809/vse-co-jsme-si-nikdy-nerekli-SBc-275809.jpg?v=1454399981)
Výborná kniha, přečtená jedním dechem! Jednotlivé kapitoly popisují různá období před a po smrti nejoblíbenější ze tří dětí rodiny - dcery Lydie. Minulost se prolíná s přítomností a postupně do sebe vše zapadá. Veselé čtení to tedy není, zato si člověk uvědomí, jaké zdánlivé drobnosti a chyby v komunikaci mohou vést k takové tragédii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Už zase skáču přes kaluže Už zase skáču přes kaluže](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/3297/uz-zase-skacu-pres-kaluze-daL-3297.jpg?v=1567842283)
Občas se mi zdálo, že se na několika stránkách v podstatě nic nestalo, že kniha zdlouhavě vypráví "o ničem", ale i přesto se mi kniha líbila. Je to klidné čtení ideální na léto. Alanovo odhodlání, odvaha a víra byla velice inspirativní a obdivuhodná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)