Sůl moře přehled

Sůl moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299441/bmid_sul-more-i7c-299441.jpg 5 2646 2646

V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž vrhá světlo na jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Salt to the Sea , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sůl moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (724)

mazlak
22.06.2024 5 z 5

Čtyři postavy, čtyři životy, a spojeny v jeden příběh. Člověk by si řek, setkání lidí na úplném konci války, to bude veselý a šťastný příběh. No, a ono je to úplně naopak. Kdo by to byl řek, že tento příběh skrývá takovou tragédii. A upřímně, do této chvíle jsem o tomto neštěstí vůbec neslyšel.
Úžasná kniha. Jsem rád, že to byla volba čistě na slepo. Jinak by dále vězela pouze v seznamu titulů mých e-knih k přečtení.

Čand@
21.06.2024 5 z 5

Preboha, prečo je všade plno Titanicu, ale o tejto najväčšej námornej katastrofe v dejinách niet počuť takmer nič? Kde je Cameron so svojim týmom hviezd?

Skvelo napísaný román založený na strašnej udalosti.
Citujem z autorkinho doslovu:
“Každý národ má svou skrytou historii v bezpočtu příběhů uchovávaných jen těmi, kdo je prožili. … Co rozhoduje o tom, jak si dějiny pamatujeme a které jejich prvky přetrvávají a proniknou do kolektivního vědomí? … Nesmíme dopustit, aby pravda zmizela s těmi, kteří to vše prožili. Prosím, dejte jim hlas. “


Jana5330
14.06.2024 5 z 5

Největší evakuace v dějinách dostala název Hannibal, jednou z mnoha lodí byl Wilhelm Gustloff, jehož tragické potopení chtěl utajit i sám Hitler a jedna z největších Hitlerových ztrát-Jantarová komnata, kterou už nikdo nikdy nenašel... kniha popisuje strastiplnou cestu z východu Třetí říše na západní pobřeží, kde byly připraveny lodě na záchranu obyvatelstva. Válka očima mladých lidí prchajících za svobodou, skupinka tak rozmanitá, že by se za normálních okolností vůbec nepotkali. Každý si nese své tajemství a všichni se snaží o jediné...přežít. Kniha byla pro mě obrovským přínosem z hlediska doplnění historických událostí, silný, krutý příběh, který se přesto těžko odkládá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018


Citáty z knihy (3)

Plakal jsem, protože jsem neměl boty, až jsem potkal člověka, co neměl nohy.


Co se to s lidmi stalo? Dělala z nás válka zrůdy, nebo jen probouzela zlo, jež v nás už tak dřímalo?


Zrovna když si myslíš, že ti válka vzala všecko, co jsi měl rád, někoho potkáš a uvědomíš si, že pořád ještě máš co dát.


Ocenění knihy (2)

2017 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro mládež)
2016 - Goodreads Choice Awards (Best Young Adult Fiction)


Kniha Sůl moře v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených3 372x
ve Čtenářské výzvě882x
v Doporučených441x
v Knihotéce786x
v Chystám se číst1 421x
v Chci si koupit322x
v dalších seznamech23x