Franc Franc komentáře u knih

Ohnivá pole Ohnivá pole Marko Kloos

Nevím, nevím, popravdě jsem se do knihy nemohl pořádně začíst. Četba byla jak jízda na vlně, akce střídala místa, která v knize ani být nemusela. Jako v knihách minulých opět autor vstoupil na pole menších filozofických úvah a to mu prostě nejde. Nejsilnější je v akci. Proto bych v tomto přidal, v předchozím ubral.

Jinak nečekejte výraznější přerod oproti dílům minulým. Autor pořád jede stejným směrem a moc uhýbat nechce. Pokud se naladíte na jeho vlnu, budete spokojeni, v opačném případě se možná dostaví lehká znuděnost.

Takže musím jít proti proudu a konstatovat, že tentokráte mě příběh mnoho nezaujal. Přesto nehodlám házet flintu do žita a jsem připraven dát prostor i dílu poslednímu.

18.11.2021 2 z 5

Odkaz Protektorů Odkaz Protektorů Jan Kotouč

Tož hotovo. Nebylo to špatné, jenom mám pocit, že by nebylo na škodu ubrat krapet omáčky spočívající v opakovaném a neustálém zpytovaní vlastního svědomí hlavních hrdinů. Ubraním tohoto moralniho balastu by kniha získala větší šmrnc. Přeci jenom Mirek Dušín je jen jeden.

Jinak celkově autor udržel laťku. Hrdinové neohroženě kráčí vstříc osudu, který si nevybrali, ale který musí naplnit. Neohroženě, s rizikem, ale i štěstím likvidují nepřítele, a překračují pasti, které jim klade v ústery. Politiku střídá boj, boj střídá politika.

Co bych ocenil, jsou Ralgari. V jejich podání došlo k okořeněné příběhu a některé hlášky byly opravdu povedené. Viz "Já nepotřebuji štěstí, já mám munici"

Celkově se jedná o povedený komplet, který netrpí nouzí o akci, boj, ale i s překypuje spoustu zbytečných frází. Přesto ale stojí za přečtení a dozajista pobaví a zaujme.

21.07.2021 3 z 5

Ve stínu apokalypsy Ve stínu apokalypsy * antologie

Už je to uděláno, už je to přečteno.

Na knihu jsem se tuze těšil a jelikož má očekávání byla veliká, zůstala do jisté míry nenaplněna.

Je otázkou, do jaké míry za to může kniha, a do jaké míry já. Je nutno vést v patrnosti, že každý si apokalypsu může představovat jinak. A pokud otevíráte knihu s jasnou představou, která je konfrontována s představou jiných, jste buď nadšení nebo zklamáni. Mně se dostalo obojího. Ale tomuto snad ani u povídkových sbírek nemůže být jinak.

Osobně vyzdvihnout povídky Kód Zeta, Nemesis, Dlouhá noc na Japetu, jako ty, které v sobě nejvíce snoubí ponurost, zmar, beznaděj, ale někdy i víru a optimismus. Tedy všechny atributy, které pro kvalitní postapo shledávám zásadní.

Zbylé povídky byly zajímavé, dobré, průměrné, ale i nezajímavé. Nezajímavé pro mě. Jelikož co neosloví mě, si své nadšené čtenáře bezesporu najde. A i v tom je velké pozitivum povídkových sbírek.

01.01.2021 3 z 5

Blokáda Blokáda Marko Kloos

Inu co říci?

Kniha opět nabízí to co je tomuto žánru vlastní. To, proč mám tento typ literatury rád. Vesmírnou řež, bitvy kdo z koho, tajemno přicházející z vesmíru.

Ale opět se musím opakovat. Tato série má něco, co mě vnitřně snižuje pocit z čteného. Jestli to je množství rádoby hrdinských hlášek, morální čistota hrdiny, příliš skrytý třídní boj? Prostě něco, co Vás sice dráždí, ale ne tolik, aby odradilo od čtení.

Jinak se jedná o příkladný díl serie jako mnoho jích podobných. Pár bitev, pár morálních dilemat, pár hrdinských činů, vše zakončeno otevřeným koncem ve stylu: Po reklamě pokračujeme.

I přes vsechny výtky a kritiku hodlám pokračovat? Proč? Protože přes všechno co vytýkám chci vědět, jak to dopadne.

09.05.2020 2 z 5

Přežili jsme Stalingrad: Vzpomínky příslušníků 6. armády maršála Pauluse Přežili jsme Stalingrad: Vzpomínky příslušníků 6. armády maršála Pauluse Reinhold Busch

Další z přečtených knih, která se těžko hodnotí, pokud však vůbec hodnotit jde.

Jak můžu napsat, že se jedná o poutavou knihu, když ani v malé míře nepochopím, kolik bolesti a utrpení musel jiný člověk zažít, abych já tyto řadky mohl číst?

Především pak konec knihy ve mě zanechal silný dojem. Opět se človek musí pozastavit nad tím, kolik vůle k životu v sobě jsou nekteří jedinci schopni nalézt.

03.01.2020 5 z 5

Počátek Počátek Jamie Sawyer

Musím si stoupnout do řady komentářů konstatujíc, že poslední díl přinesl jisté zklamání. Ač kniha nepostrádá děj a napětí, není ho tolik, aby mě nutil bezodkladně pokračovat v četbě.

Hrdina opět čelí hrozbám, které tu už byly. Autor jako by přešlapoval na místě, aby se najednou rozhodl, že je třeba příběh ukončit. Stejné uvahy a hlášky se časem zají. A tudíž to, co v prvním dílů působilo svěže, bylo nyní již okoralé.

Přesto jsem rád, že i poslední díl mám za sebou. Přes předchozí vyhrady by bylo škoda nevědět, jaké osudy Lazarovi nachystal autor do vinku.

01.12.2019 3 z 5

Dobrodružství Něvzorovova aneb mluvící lebka Ibikus Dobrodružství Něvzorovova aneb mluvící lebka Ibikus Alexej Nikolajevič Tolstoj

Nevím, nevím, ale toto rozhodně nebyl můj šálek kávy. Nemohu si pomoc, ale moc satiry jsem nezaznamenal. Možná tak pokus o satiru, který vyzněl tak nějak do ztracena. Dobrodružných a napínavých prvků měla kniha bezesporu dostatek, až nadbytek chtělo by se říci. Takže výsledku jsem měl pocit, že vše je tak nějak uspěchané, hektické, autor jako by měl potřebu nechat si svého hrdinu užít si toho co nejvíce. Ale vše bylo takové zmatené, roztěkané, jednou prožíval příběh Doriana Graye, podruhé příběh Jamese Bonda.

Tato kniha byl výstřel naslepo, kdy náboj se ukázal být slepý. Kniha se mi četla špatně, nebyl jsem sto se dostat do děje, hrdina mě neoslovil, příběh mě neoslovil. Rozhodně se nejedná o počin, ke kterému bych měl v budoucnu potřebu či motivaci vracet.

25.07.2017 1 z 5

Krvavá čest Krvavá čest Ondřej Jireš

Chtě nechtě musím jít proti proudu zveřejněných komentářů. Kniha mě moc neoslovila. Žádná z uveřejněných povídek nebyla natolik výrazná, aby mohla celkový dojem z knihy zvrátit. Ať už témata samotná, kombinace historie a fantasy, způsobu zvoleného vyprávění v daný okamžik utvořil takový guláš, který byl v daný okamžik pro mě hůře stravitelný, a do jeho konzumace jsem se musel až nutit.

Kniha nebude špatná, autoři to s textem bezesporu umí, leč v tomto případě se asi nesprávná kniha dostala do rukou nesprávného čtenáře. Výsledné hodnocení nebude asi vůči knize spravedlivé a nebude dostatečně zohledňovat její kvality, toliko spíše odráží mé dojmy z přečteného, které v daný okamžik nejsilnější nebyly.

15.05.2017 2 z 5

První v boji První v boji David Sherman

Klasická military se všemi pozitivy i negativy. Zásadní průlom do tohoto žánru sice neudělá, k tomu nejhoršímu bych jí však také neřadil.

Kniha se drží tradiční koncepce zahrnující výcvik mající oddělit zrno od plev, ze kterého se záhy přejde do ostré akce na neznámé zapadlé planetě. Tím jsou současně naplněny podmínky pro potřeby zaškatulkování do žánru sci-fi. Zaměnit vesmírné reálie za zemské zeměpisné šířky by se nabízelo spíše. Z textu je více než patrné, proti komu a čemu hrdinové námořní pěchoty stojí. Autoři touto knihou reagovali na aktuální dění se záměrem oslavovat neohrožené "americké" vojáky v boji proti hordám barbarských nomádů, kteréžto by našinec hledal v Kábulu a rozhlehlých oblastech válkou zmítaného Afghanistánu.

K dalším povinnostem tohoto žánru, kterých se tato kniha drží, je rozdělení na ty dobré a špatné velitele. Máme tu tedy neohrožené oblíbence a neschopné arogantní zoufalce.

Víše uvedené konstatování nemá být výčtem negativ, pouze konstatováním, že kniha nikterak nevybočuje z vyjetých kolejí svého žánru. Co bych spíše vyčítal je až okaté rozdělení na ty špatné a na ty zlé. V tomto směru kniha působí moc černobíle. Ale pokud na tuto hru přistoupíte, dostane se Vám přesně toho, s čím jste se do četby pouštěli.

28.03.2017 3 z 5

Rozvrácené město / Sběratel lebek Rozvrácené město / Sběratel lebek William King

2 povídky o starém dobrém Strážci Kormakovi, který opět neváhá nasadit život při plnění úkolů ve službách řádu.

Tahle série se mi dostala pod kůži a každý její díl si užívám. I když samotné příběhy nepřináší do světa fantasy nic převratného, autor přesto hlavnímu hrdinovi nadělil do vínku charisma, které Vás připoutá ke knize stejně silně jako přísaha Kormaka k řádu.

Autor razí heslo: "V jednoduchosti je síla". Jednoduchý ale silný příběh, zajímavé postavy, řinkot mečů dělá z této knihy důstojného následovníka předchozích dílů.

07.06.2016 4 z 5

Dvojník Dvojník Jack Campbell (p)

Staří známí jsou zpět. Black Jack se svými věrnými lítá křížem krážem vesmírem s úkolem z minima vytěžit maximum. Historie předchozích dílů se opakuje. Tam kde by jiní padli na kolena, náš hvězdný Mirek Dušín vystoupí na piedestal určený vítězi.

Tento díl mi přišel nejuspěchanější. Black Jack toho musí hodně zvládnout, proto jednotlivé akce dostávají méně prostoru. Závěr přinese nové účastníky příběhu, o kterých se toho z posledních stran mnoho nedovíme. Nezbývá než čekat na další díl.

Sérií podobného ražení je nepočítaně. Tato rozhodně nepatří k nejhorším. Mé hodnocení hodnocení by určitě bylo vyšší, nebýt již v minulosti zmiňované kladnosti hlavního hrdiny, který si nadále drží punc nejryzejší kladnosti.

26.01.2016 3 z 5

Tanečník Tanečník Jack Campbell (p)

Autor v tomto díle krapet ubral na tempu. Black Jack se vrací zpět na území Aliance. Zde ho čekají nové výzvy, nové úkoly, nová cesta.

Knihy předchozí série Ztracená flotila jsem četl tak, jak přicházely na trh. Tuto sérii čtu v jednom kuse. Přeci jenom některé věci člověk nevidí, pokud jednotlivé díly čte s delším časovým odstupem. Ale nyní, v případě kontinuálního čtení, některé skutečnosti prostě přehlížet nelze. Možná to může být pro někoho malichernost, ale já jí tak lehce přejít nejsem schopen. Opět se jedná o onu neskutečnou kladnost hlavního hrdiny. Tam kde by všichni hromadně a bez mrknutí oka vraždili, on svádí vnitřní boj se svým svědomím, že takhle to přeci být nemůže. Je neustále a za každých okolností čestný, zásadový, neústupný, odhodlaný, k tomu ale neustále pochybuje o svých krocích, o správnosti svých rozhodnutí - prostě samá nej. Ale všeho moc škodí, tomu už nelze věřit ani fandit. Proč mám držet někomu palce, když vím, že mu stejně všechno vyjde, a vím, že i přesto bude tento hrdina neustále pochybovat, zda nemohl udělat něco lépe.

Autor to s textem umí, jeho příběh má náboj, i po tolika dílech stále přichází s novými zápletkami, které mohou příběh posunout dál, ale s hlavním hrdinou to v mých očích prostě nezvládl a šel přes míru.

23.01.2016 2 z 5

Ochránce Ochránce Jack Campbell (p)

Autor oproti předchozímu úvodnímu dílu přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Kostky byly vrženy a náš neohrožený Black Jack plní svěřené úkoly s pečlivostí jemu vlastní. Na jeviště vstupují nový hráči, kteří postupně odkrývají karty, a naznačují, že budou hybateli budoucích událostí.

Druhý díl je proti předchozímu čtivější, akčnější. Nový účastníci příběhu ho činní zajímavějším. Ale jisté rozpaky se pořád opakují. Black Jack je stále tím pevným, neohroženým, inspirujícím, čestným velitelem, který by místo vojenské uniformy měl nosit roucho svatého. Přiznám se, že v předchozích dílech to možná bylo místy úsměvné, ale s postupem času se ta morální čistota hlavního hrdiny stává obtěžující. Pochybuji, že v dalších dílech ho učiní autor více "lidským".

Ale i přesto jsem připraven pustit se do dalších dílů, nehledě na fakt, že už je mám koupeny. Sice se jedná o téma nikterak originální, na čtivosti mu to nikterak neubírá. Autor je stále schopen držet mě v napětí, kam budou směřovat další kroky hrdinů toho příběhu.

16.01.2016 3 z 5

Bitevník Bitevník Jack Campbell (p)

Typický představil prvního dílu několikadílné série. Autor nás uvádí pozvolna do děje, naznačuje, ale neprozrazuje.

První polovinu knihy jsem pociťoval lehké zklamání. Knihy ze série Ztracená flotila byly poměrně akční, a tuto vlastnost jsem zde ze začátku postrádal. Místo vesmírné řeže se Vám spíše dostává politického dramatu na téma "Kdo je tady šéf." Ale druhá polovina naštěstí předčila tu první. "Black Jack" vyrazil plnit svěřené úkoly, díky čemuž nabrala kniha spád vlastní knihám ze Ztracené flotily.

Jedinou výtku bych měl vůči až přehnané kladnosti hlavního hrdiny. Autor nám tu překládá takového Mirka Dušína vesmíru. Díky čemuž ztrácí v mým očích krapet na důvěryhodnosti. Možná by nebylo naškodu, naočkovat mu něco málo i z Dlouhého Bidla.

Ale jinak proč ne? Kniha má potenciál Vás pobavit, neodradit od dalších dílů. Kdo četl Ztracenou flotilu a byl spokojen, bude i nadále. Koho neoslovila, tomu nic nového nenabídne. Ale kdo ví? Přeci je to pořád jenom první díl po kterém těžko vyslovovat nějaké konkrétnější závěry.

10.01.2016 3 z 5

Hledání antipoda Hledání antipoda Alexej Pludek

Celkový dojem z této knihy je nakonec krapet lepší, než jsem očekával podle zdejšího hodnocení.

Autor nás ve svých povídkách vezme na místa nám známá, i místa exotická. Ať jde o snahu pochopit jevy nadpřirozené, najít vyšší pravdu či smysl života, pořád jde o věci podané ve formě literárně zkonzumovatelné.

U žadné povídky jsem netrpěl potřebou čtení přerušit, ale ani nehořel touhou po dalším kusu. Za přečtení kniha stojí, k opakovanému čtení bych si jí už nevybral.

20.12.2015 3 z 5

Cesta proti času Cesta proti času Ian Watson

Snad poprvé se mi stalo, že nevím, jak knihu hodnotit.

Hned na úvod jste vrženi do víru událostí, a alespoň mně chvíli trvalo, než jsem se v toku událostí alespoň částeně zorientoval. I z toho důvodu jsem zpočátku propadal skepsi s očekáváním, že tuhle útlou knihu budu číst sakra dlouho.

Ale jakmile se zorientujete, příběh nabere na tempu. Počáteční rozpačitost se rozplyne, a to, co Vás na začátku nebavilo, se Vám rázem dostane pod kůži.

Děj je naznačen v anotaci ke knize a těžko k němu samotnému psát něco víc. To si musí každý čtenář prožít sám. Každý se v něm zorientuje jinak, bude ho chápat po svém. Já sám jsem asi všechno nepochopil tak, jak to autor myslel, někde jsem ve všech těch smyčkách a paradoxech ztrácel. A právě kvůli tomu nemůžu ani hodnotit. Bylo by nespravedlivé k autorovi, kdyby mé hodnocení bylo nízké právě kvůli mému nepochopení autorova díla.

Takže co říct na závěr? Knihu určitě stojí zato číst, ale chce to nenechat se dradit zmatečným začátkem. Knihu bych doporučoval číst v klidu, kdy se jí můžete plně věnovat. Rozhodně to není četba na krácení cesty autobusem. Pokud na toto všechno přistoupíte, věřím, že budete odměněni nevšedním a zajímavým čtenářským zážitkem.

18.11.2015

Fantom hlubin Fantom hlubin James Rollins (p)

Moje třetí kniha po Amazonii a Ledovém ostrovu.

Kniha bezesporu nese všechny znaky skvělého čtení: propracovaný děj, dobře vybudované postavy, smysluplné dialogy, miminum hluchých míst. Přesto půjdu proti proudu zdejších komentářů konstatováním, že já měl problém ponořit se do příběhu tak, jako u přechozích výše zmíněných knih. Ty mě okamžitě vtáhly do děje, což se tentokrát nestalo. Kniha se nečetla špatně, to vůbec ne, ale něco mi tentokrát chybělo, nebo možná přebývalo k tomu, abych po knize šáhl v každé možné volné minutě..

Jestli to bylo tím, že kladní hrdinové byly na můj vkus až moc kladní, a ti špatní zase naopak, jestli té konspirace nebylo až moc, nejsem schopen přesně najít toho zakopaného psa...

Nicméně pro čtenáře, mající touhu prožít s knihou napětí, dobrodružství, boj, odhalování historie země, nabízí tato kniha určitě velkou příležitost k ukrácení volného času. Žánrově balancuje na pomezí sci-fi a thrileru, čímž dokáže oslovit širší škálu čtenářstva.

14.08.2015 3 z 5

Conan a Krvavá hvězda Conan a Krvavá hvězda Richard D. Evans (p)

V jednom ze svých předchozích komentářů jsem psal, že méně je někdy více. To bohužel v tomto případě neplatí. Na malý počet stran se toho snažil autor vměstnat až příliš moc. Příběh se proto nemohl pořádně rozvinout, nezbylo prostoru pro žádnou výraznější zápletku.

Aniž bych chtěl autorovi křivdit, celek na mě působil, jako by byl psán z povinnosti, bez chuti, maximálně tak se zájmem, mít vše rychle hotovo.

Kam Conan přišel, tam bylo ihned hotovo, vše mu na první pokus vyšlo - prostě v duchu hesla:" Veni, vidi, vici."

21.07.2015 2 z 5

Gladiátor Gladiátor Alan Baker

Nemohu si pomoci, mám však pocit, jako kdyby kniha pouze klouzala po povrchu, a nešla hlouběji k jádru pudla. Stejné množství informací může poskytnout kdejaká učebnice dějepisu.

Ač je kniha řazená do kapitol, mající čtenáře seznámit s jedotlivými obdobími, vývojem a typem soubojů, autor v nich občas skáče od jedné věci k druhé, často opakuje již dříve uvedené, čímž kniha přichází o kontinuitu a ucelenost.

Samotnou kapitolou je konec knihy, kde nás autor seznamuje s fiktivním průběhem jednohn dne zápasů. Nevím, zda si zde autor chtěl naplnit své literární ambice a sny, ale květnatost vyprávnění mě opravdu neoslnila. Jako by se chtěl přiblížit k jazyku římských historiků, které v knize cituje. Ale výsledek je spíše úsměvný, namísto toho, aby Vás v myšlenkách přenesl do dob krvavých řeží, kdy život gladiátora měl mnohdy menší cenu než pohár vína.

07.07.2015 2 z 5

Bitva o Sinaj Bitva o Sinaj Jan Kotouč

Mé obavy o dalším směřování série se naštěstí nepotvrdili.

Opět jsem nadšen. Ani tento díl neztratil nic na svižnosti předchozích dílů a čtivosti.

Ano, je to sice pořád o tom samém - boji mezi Obranou alianci a Kasimirem - ale autor to holt umí podat čtivě. Vojenské úspěchy se přelévají z jedné strany na druhou, bitva střídá bitvu, akce nechybí. Prostě military sci-fi se vším všudy a komu je tento žánr vlastní, neměl by si nenechat knihy tohoto autora ujít.

Jelikož jednotlivé díly série vyšli celkem už u tří nakladatelství, může vyvstat problém u milovníků úhledně srovnaných sérií v knihovně. Tady je nutno počítat s tím, že téměř každý díl má jiný rozměř.

04.06.2015 4 z 5