frantisek8863 frantisek8863 komentáře u knih

Slepota Slepota José Saramago

Slepota má silné téma, ale v první polovině knihy mi nešla přijmout myšlenka, že stát/armáda nechali karanténu bez jakéhokoliv systému pro lidi, kteří jsou slepí, neznalí nového a rozlehlého prostředí areálu léčebny. Sprostě nechaní pospas sobě samým, svým pudům, strachu a své bílé slepotě. Alespoň v počátcích jsem očekával vypracovanou vnitřní organizaci, pomocný personál v ochranných oblecích.... Bylo zvláštní, že slepci si vše musí najít a zařídit sami, zorientovat se v rozlehlém neznámém prostoru pouze hmatem a naučit se zde žít. Pozdější rozšíření epidemie a úpadek obyvatel v karanténě je obrazem úpadku venkovní společnosti. Vláda kyje a tesáku se dala očekávat, že silní zlý budou zneužívat ty slabé hodné, ale, že to může zajít tak daleko to mě nenapadlo. Lékařova manželka je obdivuhodná osobnost a zásadní postava knihy. Jak již někdo napsal, druhá část je podobná knize Den trifidů. Kniha se přes moje počáteční rozpaky čte skvěle, je poutavá a napínavá. Rozhodně stojí za to jí věnovat pozornost a ještě se k ní jednou vrátit.

07.08.2019 4 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Trochu jsem byl překvapen z Joony a trochu ho postrádal , ale děj se držel slušně v obrátkách napětí a závěr byl pro mě překvapením. Jen tak dál.

22.04.2019 4 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Za mě byla Šelma dobře čtivá, kniha skvěle držela příběhovou stopu a dobře dávkovala informace. Jen ke konci se děj rozjel příliš zbytečně intenzivně, stejně jako se rozjel ke všemu odhodlaný vědec s injekcemi, protože policie byla zase příliš zabržděná a laxní. S autorovým vyprávěním jsem spokojen a jistě se poohlédnu po dalších .

22.04.2019 4 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Znám příběhy HP jen z audioknih a filmů. Skvěle vymyšlená fantasy pohádka, před autorkou smekám. Skvělá práce. Jelikož jsem se světem HP setkal jako dospělák dávám 4 hvězdy, jako dítě bych dal jistě 5 hvězd.

27.08.2018 4 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Mé první setkání se severskou detektivkou a s L. Keplerem, bylo šokující, napínavé, velmi prudce čtivé a občas i smutné. Jsem maximálně spokojen, od detektivky jsem tolik napětí a poutavého čtení nečekal. Bylo lákavé v každém díle odkrývat střípky ze života Joona Linny.

21.12.2017 5 z 5

Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Lidský pohled a postřehy na lidské osudy, povídky, detektivní příběhy jsou někdy více a někdy méně poutavé. Ovšem jako celek mají svou kvalitu a sílu. Jazyk, kterým jsou psané je příjemný. Obdivuji Čapkův lidský a občanský postoj.

19.09.2017 4 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Originální nápad a děj knihy vypracovaný už v padesátých letech byl fajn.Přes rozpačitý začátek jsem byl rád, že jsem vydržel do konce. Zajímavá setkání, střety a odhalování mýtů a tajemství odysei generací žijících v lodi při cestě domů bylo v závěru poutavé. Závěr se dal více rozpracovat, nebo z toho mohlo být slušný materiál na další pokračování. Autor mě zaujal a poohlédnu se po jeho dalších knihách.

17.08.2017 4 z 5

Třikrát život a skutky soudce Ti Třikrát život a skutky soudce Ti Robert van Gulik

Příjemné detektivní příběhy z Číny, kdy se díky příběhům soudce Ti dá nahlédnout do středověké Číny, poznat některé tradice, politiku a kastovní system. V mnoha knihách a příbězích se odkrývá více a více informací, které pomáhají doplňovat děj a myšlení lidí.

02.06.2017 4 z 5

Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Parádní scifi, létající talíř, pohřbení mimozemšťané a měnící se obyvatelé městečka...
I přes místy zbytečně natahovaný děj a velký počet postav jsem spokojen. Knihu jsem si užil více než film.

15.09.2022 4 z 5

Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Další pravěká klasika a jiný příběh, než co nabízelfilm. Znovu simpatické shledání se Sokolím okem a Havranpírkem. Hlavně Havranpírko se ukáže, že není žádné ořezávátko, ale respektovaný bojovník a mazaný vůdce.

29.04.2022

Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Kniha mi byla doporučena, díky vychválení obsahu jsem očekával více. Ale to je má chyba, že se má osobní očekávání nenaplnila, prostý průměr. Dalo se to slušně číst, mělo to spád a nějaké napětí. Děj později rušilo překombinovanost detektivky a extrémní zvraty. Zkusím druhý díl, zda spisovatel dozrál do lepší formy.

20.11.2021 3 z 5

Případ pro exorcistu Případ pro exorcistu Michal Sýkora

Povedená česká detektivka. Znal jsem film, tak mě kniha v ničem nepřekvapila, ale také nenudila. Rozhodně se poohlédnu po dalších knihách, ty jsem určitě neviděl.

09.09.2021 4 z 5

Kocovina šumavského léta Kocovina šumavského léta Martin Sichinger

Náhodný výběr a milé překvapení, roční znalost Vimperka a popisované místní názvy pomohli osvěžit paměť na již zapomenutá místa a lépe jsem si užil děj. Vylíčená doba nepůsobila depresivně, byla víceméně v něčem jednodušší, v něčem složitější a trochu komická. Slušně čtivé, ještě se podívám na další knihy od autora.

09.09.2021 4 z 5

Bratrstvo neohrožených Bratrstvo neohrožených Stephen Edward Ambrose

Kniha poskytne výrazně více informací a osobních zkušeností vojáků z války než seriál, který je samozřejmě také kvalitní. Prožité zkušenosti vojáků skvěle vystihuje jediná věta z této knihy: za vítězství ve válce musely zaplatit zástupy vojáků strachem, krveprolitím a ohavnou, bolestivou smrtí.

06.06.2020 5 z 5

Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Jelikož jsem film neviděl tak nejsem ovlivněn jiným zpracováním. Jsem spokojen s námětem knihy. Trochu delší než bylo nutné. Z druhé strany má Poutnice dost prostoru na své dvě osobnosti, myšlenky a pocity. Kdyby to mělo pokračování i když není nutné, určitě bych si čas našel.

26.08.2018 4 z 5

Lovci mamutů Lovci mamutů Eduard Štorch

Mnohokrát přečtená kniha o tlupě lovců z pravěké Moravy a jejich nesnadném životě.

08.09.2017 4 z 5

Cesta slepých ptáků Cesta slepých ptáků Ludvík Souček

Zde tuto knihu hodnotím očima kluka, kterou jsem ji objevil v 80. letech v knihovně ZŠ. Kniha byla zajímavá svým nápadem rozpracovat Verneovku do novodobého sci-fi pokračování a proložit to informacemi o světových záhadách. Forma vyprávění příběhu je poutavě zpracovaná a nějakou dobu jsem se dohadoval kolik je na tom příběhu reálného a co je fikce. Mnohem později jsem v antikvariátu zjistil, že je to trilogie a ihned zakoupil.Ovšem tento první díl byl pro mě nejzajímavější.

08.09.2017 5 z 5

Rychlé šípy 1. Rychlé šípy 1. Jaroslav Foglar

Přesně tyto časopisy po strejdovi jsem četl u babičky o prázdninách. Každoročně jsem si je znovu četl a vždy mě potěšili, stejně jako ábíčka speciály. Kniha záhada hlavolamu a pár dalších Foglarovek mě svými dobrodružstvími, tajemnem a přátelstvím nadchla a zabavila přes prázdniny. Jen my bylo divné, že autora a tyhle skvělé knihy nejsou v naší školní knihovně, ani je nikdo nezná. Foglar byl tehdy tabu.

21.08.2017 5 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Začátek byl zajímavý, pak se autor zbytečně pouští do rozumování nad přesahy strany světla a noci. Z několika příběhů se ukazuje, že neplatí jednoduché černobílé vidění světa, dobra a zla. U některých částí jsem se nudil, onu obdivovanou světovost ruské klasiky jsem v knize nenašel.

11.11.2020 3 z 5

Sovák - Dík za váš smích! Sovák - Dík za váš smích! Slávka Kopecká

Po dlouhé době jsem se opět vrátil k osvědčenému humoru s oblíbeným hercem. Prima pohoda, zábava a relax.

28.06.2020 4 z 5