gabriel576 komentáře u knih
Tato kniha je o velkých nebo i menších odlišnostech, kterých si George Mikes jako rozený Středoevropan všiml na britských ostrovech. Hlavní charakteristický rys této knihy je popisování a charakterizování všeho humorně. V celé knize snad nenajdete ani jednu stránku, která by nebyla ani trochu zlehčená humorem. Díky smyslu pro humor pana Mikese a jeho nebojácnosti si takhle z Britů utahovat dělá z této knihy skvělou možnost se pobavit.
Jak by asi bylo v samotné knize napsané prostředí je velmi britské. Také není žádné vymyšlené autorem, ale je takové jaké v reálném životě bylo. Má spoustu jiných od aspektů na rozdíl od středoevropského jako častější déšť a celkově jiné podnebí. Také většina věcí v prostředí už je úplně jinak, protože kniha byla vydaná roku 1946.
Já jsem četl anglické vydání této knihy. Kniha byla velice zábavná. Za každou kapitolou jsem chtěl číst další a další a to myslím už ukazuje, že je to opravdu skvělá kniha. Rozhodně všem doporučuji přečíst si tuto knihu ať už v české verzi nebo té anglické, která mě obohatila o nová anglická slova.
Jonas je dvanáctiletý kluk žijící v bezbarvém světě. Vypadá úplně stejně jako všichni kolem něj kvůli přísně nastaveným pravidlům . Jonas je speciální tím, že vidí barvy a potom, co přijme nějaké vzpomínky, začne chtít poznat radost, zimu, sníh i lásku a tyto věci sdílet s jinými a byl pro to připraven porušit klidně i všechna pravidla. Díky přijímání vzpomínek se také stane moudrým a velmi odlišným od ostatních jiným přemýšlením