Gevren komentáře u knih
(SPOILER) Na úvod recenze chci říct, že jsem se nemohla dočkat vydání už kvůli hektickému konci třetího dílu. Re-reading jsem nedala z důvodu času, tudíž mi některé věci z počátku nedávali smysl a myslím, si, že bude určitě mnohem lepší si celou sérii zopakovat před čtením Urly.
První bych chtěla začít s pozitivy.
Jsem velmi ráda, že co se týče pětadvacítky, tak byli někteří dříve představení bojovníci upozaděni a tudíž dostali šanci se po charakterové stránce představit jiní. Přece jen pětadvacítka je zásadní dílek v celé sérii a já pořád prostě o některých nevím vůbec nic. Kniha mě opět uhranula svojí čtivostí jak jsem zvyklá z předchozích dílů. Vývoj Ilan mě také mile potěšil. Ze začátku jsem se trochu bála jak to s ní bude, ale velmi se mi líbilo, že je teď ona v pozici, kdy něco vysvětluje. No jo, už nám pomalu dospívá.
Teď k negativům
Kniha je sice čtivá, ale tempo je možná až moc vražedné. Velké plus celé série byla vždycky nová místa a obsáhlé popisy očima hlavní hrdinky a její pocity z těchto míst, ale mám pocit, že to Urla právě trochu postrádá. Řeší se tu spousta věcí. Stále se někam cestuje ať už za meči, bojovníky, sklenařkami nebo tajemstvími. Přijde mi, že je tu tolik linek, že se sice jako čtenář nenudím, ale chybí větší ukotvení v příběhu. Myslím si, že dobrý příklad je linka s Vargasem. Chápu ale, že pokud by se autorka rozepisovala, jak tomu bylo v předchozích dílech, tak nečekám jen na pátou knížku, ale i rovnou šestou a sedmou knížku.
Některá odhalení dále působí extrémně narychlo a náhle (Simon).
Přesto však jsem vlastně mile překvapená, protože skoro všechno dobře do sebe zapadlo i před přehršel různých příběhových linek a množství tajemství. Mít tak víc prostoru některé věci více popsat do hloubky, byla bych nadšená a dalo by mi to ještě větší zážitek ze čtení.