greenie05 greenie05 komentáře u knih

Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Tahle kniha o superhrdinech a padouších mě úplně nadchla. Nevím, proč jsem se jí tak dlouho vyhýbala.

I když jsou hrdinové a padouši tak trochu klišé, autorka to dovedla napsat úplně úžasně. Trochu mě tu zarazilo pár recenzí, kde lidé psali, že je kniha taková vleklá a že se tam začne něco dít až konci. To byl možná taky jeden z důvodů, proč jsem se knize vyhýbala, jelikož nemám ráda vleklé a nudné části. Ale v Renegátech žádná taková část nebyla. Samozřejmě, že prvních pár kapitol se to nemuselo zdát až moc akční, ale do čtení jsem se ani jednou nemusela nutit. Četlo se to opravdu hezky, vůbec jsem se nenudila.

Další velké plus jsou postavy. Normálně nemůžu YA hrdinky vystát, ale Nova byla úžasná. To samé Adrian. Vedlejší postavy jsem si také snadno oblíbila, nejvíc asi Honey, Winstona a Oscara. A vztah mezi Novou a Adrianem byl skvěle napsaný.

Těším se, jak se v dalších dílech bude příběh vyvíjet, hlavně po té poslední kapitole. Abych byla upřímná, tak trochu jsem v ten zvrat doufala. :D

17.07.2021 5 z 5

Kořist Kořist Darcy Coates

(SPOILER) Po celkem dlouhém přemýšlení jsem dala knize nakonec místo tří hvězd čtyři. Začátek mě moc nezaujal, takže mi ze začátku dělalo problém se začíst, ale nakonec se to rozjelo a četlo se to samo. Od téhle autorky to není nejlepší ale ani nejhorší kniha, co jsem zatím četla.

Příběh a samotná zápletka se mi docela líbily, i když se musím přiznat, že jsem na hlavního pachatele měla nějakou dobu podezření, takže mě zvrat asi nepřekvapil tolik, jak by měl :D. Autorka taky umí opravdu dokonale popisovat scény, hlavně ty nechutné, to se musí nechat :D

Co se týče postav, tak nebyly nejhorší ani nejlepší. Chris byla podle mě naprosto plochá postava, Anna mě vytáčela a Flinta jsem chvílemi měla ráda a jindy zase ne. Nejvíc sympatické mi byly asi postavy Carly a Hailey. Líbilo se mi, jakou volbu musela Carla na konci učinit. Todd byl rozhodně zajímavý, bylo mi ho trochu líto, zároveň mě celkem děsil.

Co bych ale knize vytkla je to, že dle mého názoru tam mohla autorka nechat zemřít víc postav, bylo by to o něco realističtější.

Ale i když kniha neměla úplně originální námět, tak se mi to líbilo, těším se na další autorčiny knihy.

28.03.2021 3 z 5

Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

Tuhle sérii prostě miluju. Nemám co vytknout, rozhodně doporučuji.

26.10.2020 5 z 5

Uprchlík z cely 25 Uprchlík z cely 25 Richard Paul Evans

Dlouho jsem přemýšlela, jak to mám vlastně ohodnotit. Jako nebylo to špatné, ale jedna věc mi hrozně vadila, a to ta hrozná nereálnost. Já vím, že to je sci-fi a ještě k tomu pro děti, ale ono to opravdu nedávalo moc smysl. Malý plus dávám za to, že to není tak moc černobílé, docela jsem si oblíbila postavu Jacka, ale to je asi tak všechno. Jinak hlavní postavy mi nebyly moc sympatické, třeba Ostin je podle mě úplně zbytečný, vůbec by tam nemusel být.

17.10.2020 3 z 5

Pokřivená zrcadla Pokřivená zrcadla Diana Urban

Tak tohle bylo teda něco. Prvních asi 100 stran mě moc nebavilo, nutila jsem se do toho. Navíc mě celkem štvalo to prolínání s minulostí. Ale to se hodně rychle změnilo. Kniha mě zničehonic zcela pohltila a to vyprávění z minulosti mě bavilo chvílemi i víc než současnost. Na konci ani nechyběl zvrat, který tam ale nebyl vhozen jen tak pro šokování čtenářů, jelikož dával smysl. Ale úplně nejvíc musím ocenit poznámku od autorky na konci knihy. S těmito problémy se potýkám, takže mě to tak trochu dostalo. Takže kniha mě velmi pozitivně překvapila.

20.07.2022 5 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

Začala jsem číst s ne moc velkým očekáváním, ale kniha překvapila. Má sympatické postavy a zajímavý svět, který se mi líbil a zároveň nelíbil, připadal mi takový moc "pohádkový", ale pohádkové to zrovna nebylo, pár drsnějších scén nechybělo :)) Celé to bylo spíš politicky založené, takže jsem se trochu bála, že mě to nebude bavit, ale četlo se to opravdu dobře. Když se ještě vrátím k těm postavám, hlavní hrdinka nebyla žádná mary sue (narozdíl od většiny ya hrdinek :D) a ostatní postavy byly taky dobře napsané. To samé platí i pro vztahy mezi jednotlivými postavami. Celkem se těším na další díly.

04.11.2021 4 z 5

Warcross Warcross Marie Lu

Nebyla jsem si jistá, jestli se mi bude tahle kniha líbit, jelikož mě autorčina Legenda moc nebavila, ale tohle bylo mnohem lepší. Napínavý děj, sympatické postavy a i když jednodušší, tak celkem zajímavá zápletka. Pravda, nebylo to nic extra dechberoucího, ale za mě příjemné počtení. Jen je škoda, že byla Zerova identita tak snadno odhadnutelná :D Ale těším se, až si přečtu další díl :))

13.10.2021 4 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Tenhle díl mi přišel nudnější než předchozí. Ne že bych se do čtení musela nutit, jenom mě tak trochu nudil. Pořád jsem čekala, kdy se to konečně rozjede, ale ono se to udržovalo tak nějak na stejné úrovni.

Ale plus dávám za novou postavu jménem Greyson, byl mi sympatický a scény s ním mě bavily.Co se týče postav, tak tahle série má celkově hezky napsané a zajímavé postavy. A vztahy jsou taky napsané dobře a uvěřitelně.

I tak jsem ale přemýšlela nad nižším ohodnocením. Jenže pak přišelo finále knihy, které bylo opravdu úžasné, napínavé a se zvraty, které jsem vůbec nečekala.

Konec druhého dílu Smrtky se mi líbil tak moc, že knihu zase nemůžu ohodnotit jinak než 5 hvězdami.

25.08.2021 5 z 5

Zloděj blesku Zloděj blesku Rick Riordan

Nebylo to špatné, ale asi jsem od toho měla až moc velká očekávání... Četlo se to teda dobře, děj rychle ubíhal, také se mi líbil celý ten nápad s tou řeckou mytologií, ale příběh jakožto takový mě už tolik nezaujal. Možná to je i tím, že jsem kdysi viděla filmy, ale téhle sérii chci ještě dát šanci, teď se jen nějak přinutit do druhého dílu. :D

10.06.2021 3 z 5

Ohrožení Ohrožení Margaret Peterson Haddix

Tuhle knihu jsem četla už hrozně dávno, i když si tak nějak pamatuju, že mě zrovna moc nebavila. Teda jako ono to má tři díly a první díl byl docela super, ale potom to začínalo být čím dál tím víc nudnější. Ale docela mě mrzí, že nebudou další díly.

19.10.2020 3 z 5

Doupě zla Doupě zla Richard Paul Evans

No... Líbilo se mi to, určitě si přečtu další díly, ale plný počet hvězd dát nemůžu. Ono mi to totiž přišlo hrozně nesmyslný. Já vím, že to je sci-fi a nesmyslný to má být, ale já spíš nerozuměla chování postav. Vždyť kolik jim bylo let? Patnáct? Za ty dva díly stačili zažít opravdu hodně hnusných věcí, dokonce i mučení, ale všichni mi připadají úplně v pohodě. Myslím, že normálně by dítě jejich věku zůstalo traumatizované na celý život. A postavy mě taky nějak moc neohromily. Jenom Zeus a Jack mi připadali zajímaví. Ale jinak to bylo fajn počtení. :)

18.07.2020 3 z 5

Poslání Poslání Margaret Peterson Haddix

Líbilo se mi to, doporučuji

12.03.2020 4 z 5

Koruna času Koruna času Natalja Ščerba

Já mám Časoděje fakt moc ráda, ale tenhle díl byl bohužel trochu slabší. Vím, že je to kniha určená spíš pro mladší čtenáře, ale stejně jsem čekala na konci nějakou pořádnou bitvu, nějaké úžasné zakončení, které tam nebylo. Na konci už byla pouze Vasilisa, která se mi během knih dost zprotivila. Já myslela, že se na konci ještě ukážou její přátelé a že se třeba někdo obětuje, ale samozřejmě že jsou její přátelé nejspíš úplně k ničemu. :D Takže za to zakončení musím bohužel odebrat jednu hvězdičku. :((

28.02.2020 4 z 5

Vita nostra Vita nostra Sergej Djačenko

Nedokázala jsem dočíst. Absolutně mě to nezaujalo, bylo to divné, ale ne v pozitivním slova smyslu. Ale tak nevadí, vidím, že si našla své čtenáře, což je fajn. :)

17.04.2022

Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

(SPOILER) První polovina knihy byla úžasná. Bavilo mě to a ta tajemná atmosféra se autorovi povedla. Postavy byly také zajímavé. Jenže pak se to vytratilo. Postavy odjely domů a byl tam skok v čase asi o 6 měsíců. Druhá polovina mě prostě a jednoduše bohužel už nebavila. Pocit napětí a strašidelné atmosféry se vytratil a finále jsem dokonce četla asi tři dny. Je to škoda, kniha jinak byla opravdu hezky napsaná, to se musí nechat. Ale mě neuchvátila. A ten konec... mě naštval :D. Vím, že u hororu asi nic moc jiného očekávat nemůžu, ale otevřené konce tohoto typu nesnáším, takže druhý díl bych si přečetla, kdyby byl. :D

15.01.2022 2 z 5

Legenda Legenda Marie Lu

Z téhle knihy jsem měla smíšené pocity. Ze začátku mě to totiž nijak nenadchlo, postavy mi nebyly sympatické a celý ten příběh mi připadal takový obyčejný a nezáživný, ale někdy v půlce se to zlomilo a mě to začalo reálně bavit.

Je sice pravda, že to bylo trochu předvídatelné, ale jinak mě to opravdu bavilo. Rozhodně se tomu nedá upřít čtivost. Jen mi přijde, že tam mohlo být trochu víc popsané to prostředí, taky bych uvítala nějaké scény mimo město.

Byl to takový lepší průměr, na druhý díl se chystám, ale nijak se do něj neženu. Ale pokud máte rádi tenhle žánr a hledáte spíš něco nenáročného, tak doporučuji. :D

06.06.2021 3 z 5

Příručka mladého hledače Příručka mladého hledače Eva Prchalová

Já se omlouvám, ale tohle se mi vůbec nelíbilo. Bylo to příšerně nelogické, často jsem se v tom ztrácela. Jedna hvězda je za ty zajímavé ilustrace.

19.10.2020 1 z 5