HanaJadavan komentáře u knih
Naprosto přelomová knížka současné doby, která je absolutně must read pro každého, kdo nechce v rámci využití AI zůstat na chvostu.
Nicméně! Ono i pokud vás práce s AI z nějakého důvodu netankuje, stejně do ní jděte - je mnohem více o způsobu uvažování na tím, jak si nadeisgnovat svůj pracovní život, než o konkrétních technikáliích.
Pokud jste četli Čtyřhodinový pracovní týden, představte si podobný koncept, jen s novodobějšími informacemi a s mnohem větším zaměřením na pracovní stránku našeho života.
To své si tam najdete každý. Dnes i za několik let.
Jsou knihy, které proletíte do týdne, a pak jsou takové, které čtete co nejpomaleji to jde - myšlenky z ní necháváte znít, informace vstřebávat a inspiraci pracovat. Takových knížek nemám mnoho, ale tohle byla rozhodně jedna z nich.
Musím smeknout před precizně vybranými rozhovory a zejména před jejich zpracováním - i když jsem už většinu z nich dříve slyšela přímo z podcastu, přesto jsem měla pocit, že je vidím úplně poprvé. Osekané o vatu s vydestilovanými top myšlenkami rezonovaly ještě o kus víc a jejich čtení moc hezky plynulo.
A vlastně bylo super i to, že jsem si mohla dávat přestávky na zamyšlení nebo akci kdykoliv jsem chtěla, aniž bych musela pořád něco pauzovat :)
Miluju na ní i to, že mě přiměla číst o tématech z různorodých oblastí, které obvykle ve svém hledáčku zájmu nemám, a rozšířit mi tím zásadně obzor o nové pohledy na to, co může znamenat "žít dobrý život".
Pokud by se někdy chystalo další vydání, líbilo by se mi, kdyby dostal ještě o kus víc prostoru sám autor knihy @dantrzil, a to i za cenu ještě většího objemu knížky - 100 stran navíc by se už v tom počtu ztratilo a rozhodně by na ně měl co hodnotného dát.
Jinak pecka knížka - pro svou hloubku i šířku ji fakt moc doporučuju.
Nikdy bych nevěřila, že dám nějaké knížce jen 1 z 5. No, je to tady. Celou dobu jsem přemýšlela, co vedlo autora k tomu, aby zahlcoval už tak zahlcený trh další knihou, která nemá žádnou další přidanou hodnotu. Kniha po celou dobu jen vykrádá jiné knížky (napočítala jsem jich cca 12) a navíc je (až na jednu výjimku) neuvádí jako zdroje. Kdyby to byla diplomka, tak by autora vyhodili za plagiátorství. Autorských je pouze cca 5 stran, kde autor sdílí, jak má věci nastaveny on sám. Snažila jsem se najít aspoň jeden důvod, proč si knížku přečíst, a patrně bych ji doporučila pouze těm, kdo nikdy žádnou knihu zaměřenou na produktivitu nečetli a vlastně obecně neradi čtou a stačí jim něco typu skripta. V opačném případě je to úplný waste. Tuto knihu můžete s klidným srdcem vynechat, je to jen nezdařilá snaha o vlastní propagaci.
Ať už jste nezávislým profesionálem mnoho let, nebo po životě volnonožce teprve pokukujete, tato knížka vám bude tím nejlepším přítelem na vaší cestě. Slušelo by jí možná i lepší označení "encyklopedie". Najdete zde totiž absolutně vše, co potřebujete jako freelancer vědět, a vlastně ještě mnohem více. Všechno je navíc vysvětleno do toho nejmenšího detailu, takže by podle ní zvládlo začít podnikat snad i malé dítě. Fascinující je na této knize však nejen její rozsah a detail, ale i univerzálnost použití - její rady vám budou přínosné nejen v každém freelance oboru, ale dokonce i když jako volnonožec vůbec nepůsobíte! Já sama jsem případ stálého zaměstnance, který občas udělá placenou zakázku bokem jako vedlejší činnost, a o čistém freelancingu uvažuju až v horizontu několika let. Přesto pro mě kniha byla velmi zajímavým a přínosným čtením.