Harry_ komentáře u knih
Zajímavá místa, mapka, obrázky, letopočty v kontextu báje; vše nasvědčuje dobré historicko-populární knize. Ale když se začtete, zjistíte, že tomu něco chybí, resp. přebývá. Autor zachází zbytečně do detailu tam, kde to není nutné a rozbíjí text rádobyodbornými vsuvkami. Zkuste poznámky pod čarou, když už tam musí být. Kniha prostě není ani historická, ani čtivou beletrií. Zůstala někde na půli cesty a je to škoda. Možná se ke knize ještě vrátím, protože výběr lokalit je fakt dobrý, ale zatím je to 50 %.
Kresba Jana Fischera udělala komiks dynamickým a přitom přehledným. Nejlepší zpracování slavných Rychlých šípů.
Stručné, ale maximálně věcné a praktické. Kdo fakticky nezvládne ani tuto brožurku, neměl by si andulky pořizovat.
Nejrozsáhlejší kniha o roselách, jejich chovu a s encyklopedickou částí s popisem a bohatým vyobrazením četných barevných mutací. Autor je z Austrálie, ale při překladu se podařilo dodat i evropské a české reálie, třebaže bych jich ideálně mohlo být víc.
Z 16 textů bych doporučil především ucelený pohled na téma jubilejních památníků na počest oblíbeného knížete Jana II. z Lichtenštejna. Vzhledem k tomu, jak veliké území jim patřilo, je tato kapitolka nepříliš starých dějin opravdu zajímavá.
Zajímavé jsou zejména osobní dopisy z fronty během Velké války. To by si měli všichni kverulanti přečíst, jak se žilo na frontě a za války.
Podrobný obsah sborníku je například zde: http://muzeum.varnsdorf.cz/publikace/rocenka2014.htm .
Podrobný obsah sborníku je například zde: http://muzeum.varnsdorf.cz/publikace/rocenka2013.htm.
Podrobný obsah ročenky je uveden zde: http://muzeum.varnsdorf.cz/publikace/rocenka2015.htm.
Podrobný obsah sborníku je například zde: http://muzeum.varnsdorf.cz/publikace/rocenka2016.htm.
Líbí se mi přehlednost, barevné rozlišení regionů, mapky. Vzhledem k širokému záběru nejde do detailů, ale hlavní pamětihodnosti a zajímavosti podchyceny jsou. Hodně povedených fotografií, ale i aktuální ceny vstupného. Doporučuji.
Průvodců jen po Mnichově je málo, takže jsme rádi za tento český překlad od Ikaru. Je stručný, skladný a přitom je tam vše potřebné. Ceny vstupného a podobné drobnosti samozřejmě už neodpovídají.
Knihu zcela mimo mé žánry jsem přečetl, protože to byl dárek. Popisuje věci a stavy, kterým se každý snaží spíše vyhnout a nemyslet na ně. Sranda to není, ale totální deprese také ne. Může to být bohužel docela dobře reálný životní osud. Hodnocení knih IMHO vychází z toho, jak se s hlavními hrdiny (ne)identifikujeme. Protože tady to fakt nešlo, je mé hodnocení nižší, ale napsané to je čtivě, hodně přímé řeči, snesitelná analýza a deskripce.
Nelepší knižní průvodce Norimberkem. Situaci mu dost ulehčuje fakt, že na trhu jiný aktuálně není. V tuto chvíli se musíte smířit s 6 let (!) starou knihou. Ale není to tak strašné, přečetl a použil jsem jej celý a spokojenost. Najdete tady tipy na nejdůležitější památky, muzea, ale i jídlo a zajímavosti. Přehledná mapa MHD i starého města. Rozkládací mapa navíc. Tipy na procházky, historie, slovníček, rejstřík, kapesní rozměr, paráda. Jediné minus - ani ty klíčové památky nemají podrobnější popis historie (jen základní), schéma objektu s popisy. Na císařském hradě nebo kostelích by se to hodilo. Starší ceny jsou logické.
Jednodušeji a zábavněji se asi kvantová fyzika popsat nedá, ale i tak je to tedy úplně jiná káva, než je klasická fyzika.
Tyto specifické skládané průvodce-mapy mám rád. V tomto případě je zde hned zmapovaných 10 oblastí. Jejich Top 10 atraktivit nesdílím, ale jak píši jinde, průvodce je třeba kombinovat, protože každý nabídne něco trochu jiného. Ale přiznám se, že tyto skládačky mě občas zklamou ignorováním malých uliček a hlavně těžko mohou konkurovat online mapě a navigaci, typicky v mobilním telefonu.
Průvodce trochu jiného typu. Obsahuje 10 procházek po Londýně a po trase vždy poměrně detailně informuje o viděných atraktivitách. Dále je zde na poměry kapesního průvodce docela slušné historické info. Bonusem je plán města 1:18 000 a samozřejmě plánek londýnského metra. Přesto si myslím, že je lepší tuto knihu zkombinovat ještě s jiným průvodcem. Tato kniha je pro ty, co se chtějí řízeně projít a docela hodně si číst. Jiná průvodci jdou více "na komoru" a zobrazují přímo (ale jen) památky a atrakce. Něco za něco.
Přehledné a vzhledem k velikosti praktické (ale samozřejmě stručné). Líbí se mi mapky a návrh procházek Londýnem. Naopak zábava a nakupování jsou pro mě zbytečné stránky, ale to je individuální. Praktické informace je třeba brát pochopitelně s rezervou - ceny, kursy, otvírací doby a telefony nemusí již platit.
Do těch 416 stran se vešla celá Velká Británie, tj. Anglie, Wells a Skotsko (tedy severní Irsko chybí), takže je jasné, že to není podrobné jako třeba bichle od Joty, resp. Rough Guides. Ale kniha je velmi přehledná a obrázková a zabývá se tím TOP. Pro základní orientaci je více než postačující. Kdo chce nějakou lokalitu poznat lépe, bude si muset najít specifickou literaturu.
Mixxa: A ještě minimálně deset let nepřestane, protože jsme teprve v roce 2006 ;) A to je dobře.