Hynais Hynais komentáře u knih

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Stihl jsem si ji přečíst dříve než vidět film... A mimochodem film je vynikající (má skvělou atmosféru) a vůbec nevadí, že už máte přečtenou knihu. Však se na něm také scénáristicky GF podílela... Zpět ke knize. Začíná to jak červená knihovna, ale ve finále to má všechno svůj smysl i ve zpětném pohledu. A ten závěr? Čekáte cokoliv, ale takové vyústění prostě ne - a i kdyby jste ho čekali, stejně budete hltat každou stránku!

27.08.2015 5 z 5

Křivda Křivda Martin Jun

Moc pěkné počtení! Někomu by se dle anotace u knihy mohlo zdát, že jde o mnohokrát omílané téma. Ale tentokrát jde o příběh (vlastně "příběhy"), který jednak překračuje rámec obvyklého pohledu na židovský válečný osud, ale také o značný přesah do současnosti a na to, jaké vztahy žijeme, před čím se skrýváme a jaké životní hry můžeme někdy hrát... A přímočarý styl vyprávění tak nějak do současnosti odkazuje. A navíc ta přímočarost vůbec nebrání autorovi připravit čtenáři nejedno překvapení!

14.10.2024 5 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Já jsem z knihy nadšený... Některé Nesbo-triky (například role různých detailů, které se do děje vrátí ve správný moment) jsou stále přítomny, ale přitom je to zase kapku jinak psané než Krev na sněhu I. Napětí to pro mě mělo od začátku do konce a nemuselo u toho umřít ani moc lidí - a těším se na na trojku:-)

29.12.2015 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Nevím, jestli je to tím, že postavu detektiva Holea nic nepřekoná, ale mě prostě Joona Linna nebaví (zatím...) Jednak je na můj vkus příliš dokonalý a všechno ví lépe než ostatní (takže mi přijde kapku neuvěřitelný) a také se málo svěřuje se svými myšlenkami (takže mi přijdou jeho postupy kapku moc nahodilé). A popisy vypjatých scén jsou (možná díky přítomnému času) většinou předvídatelné a málo strhující. Zajímavé bylo snad jen chování pacientů, lékařů (a policistky) na uzavřeném oddělení. A to na víc než tři hvězdičky nestačí... Ještě přečtu alespoň jeden příběh z pera severské manželské dvojice, třeba změním názor...

09.08.2015 3 z 5

Doživotí Doživotí Martin Jun

Kniha je jednak velmi čtivá a současně zajímavá střídáním různých stylů psaní... Navíc se mi líbí přístup nadsázky k celému "kunderovskému tématu", který nikoho a nic nehodnotí a přitom shrnuje fakta, propojuje je s fikcí a vytváří zajímavý a vtipný pohled na celou kauzu... Kritici, kteří se vyjadřují ve smyslu "diletantství" a "parazitování" mi přijdou úsměvní, protože evidentně pochopili tu knihu jinak než já ... a obávám se, že jinak, než autor zamýšlel

28.04.2015 4 z 5

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Peter May

Peter May moc hezky na pozadí příběhu popisuje Čínu dvacátého století a zejména prvky a význam kulturní revoluce v šedesátých letech. Ale samotná detektivka postrádá sílu jeho příběhů ze Skotska a z ostrova Levis.

11.01.2021 3 z 5

Psi z Rigy Psi z Rigy Henning Mankell

Skvěle pospáno prostředí v Lotyšsku po rozpadu SSSR. Místy až parádní šedivá atmosféra... Chvílemi mi v Mankellových knihách připadá, že čtenář by si zasloužil více informací o policejním postupu: vyšetřování, důkazech, nápadech apod. Prostě Nesbo to není...

13.07.2017 4 z 5

Zakázaná učebnice koučování Zakázaná učebnice koučování Magdalena Vokáčová

Vtipně napsané. Nenásilně učící. Nepodbízivě vtahující. Podpovrchově ukazující. Víc sdělím Magdaleně osobně:-)

29.12.2015 5 z 5

Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Já jsem z téhle knihy nadšený. Jednak jsem měl Harryho Holea už docela plný zuby (jenže ho mám rád tak, že se k němu za čas vrátím, i kdybych měl znovu přečíst to, co už vyšlo:-) a pak mě Olav fakt bavil: velmi vtipné, přímočaré a snově praktické!

27.08.2015 4 z 5

Umění prokrastinace Umění prokrastinace John D. Perry

Pobavilo mě to --- a ještě jsme se něco naučil! Nicméně souhlasím s tím, že ke konci knize docházel dech - a to není nijak rekordně dlouhá...

09.07.2015 4 z 5

Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Jednoduchost, praktičnost a transparentnost - co více chtít od knihy, která má pomoci řídit vlastní život?

09.07.2015 4 z 5