incognit
![Něžná / Krotkaja Něžná / Krotkaja](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100466/nezna-krotkaja-100466.jpg?v=1324423435)
Bude to znít možná divně, ale ze všech Dostojevského děl mám zrovna Něžnou nejraději. Možná proto, že je tak něžná, subtilní a krásná, že jde pod povrch a do hloubky, aniž by to dávala na odiv.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Výrobca šťastia Výrobca šťastia](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24560/vyrobca-stastia-24560.jpg?v=1252576535)
Nesmírně svěží a na svou dobu zábavné dílko. Volba jazyka a styl odpovídají námětu a ději. Dnes už na mne dokonce působí trochu nostalgicky a řadím ji do stejného šuplíku ve kterém mám Vančurovo Rozmarné léto, Čapkovy povídky, nebo Saturnina.
![Břehy a příboj Břehy a příboj](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38512/brehy-a-priboj-aW4-38512.jpg?v=1672129971)
Já knížku četl kdysi dávni i ve slovenském překladu a možná se mi v něm líbila více- asi kvůli poetičnosti použitých slov. Každopádně je to výborná "antická detektivka" směřující ke dramatickému rozuzlení, navíc propletená filosofickými úvahami prezentovanými skrze postavu Odyssea. Jako milovník vyprávění a příběhů oceňuji i strukturu (byť, nebo právě proto, že je právem trochu převzatá od struktury Homérovy Odyssey- a funguje jak u Homéra tak i u Johnsona). Tahle knížka do dobré knihovny patří.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)