InternetDemon InternetDemon komentáře u knih

☰ menu

Prostě vztahy Prostě vztahy Honza Vojtko (p)

Prostě vztahy od Honzy Vojtka mě opravdu příjemně překvapila. Ocenila jsem, že kniha není jen pro lidi v partnerských vztazích, ale vlastně pro každého, kdo přemýšlí o tom, jak je propojený s lidmi, časem, prací nebo s Bohem... Přinutila mě zamyslet se nad věcmi, které mě dřív ani nenapadly a určitě mě někam posunula.

Líbilo se mi, že Vojtko nezůstává jen u povrchních rad, ale odkazuje na externí studie a literaturu, což textu dává větší hloubku. Z jeho vztahové trilogie je tahle kniha podle mě nejpovedenější. Určitě se k ní chci v budoucnu vrátit, protože vím, že v ní najdu další myšlenky, které jsem při prvním čtení třeba přehlédla.

27.09.2024 5 z 5


Nerozlučné Nerozlučné Simone de Beauvoir

Nerozlučné od Simone de Beauvoir je nádherně jemný a dojemný příběh o přátelství, které je stejně silné jako křehké. Vztah mezi Sylvií a Andrée mě naprosto pohltil svou hloubkou a intenzitou. Jejich vzájemná blízkost působí velmi autenticky, někdy až bolestně, jak se obě postavy snaží najít samy sebe v dusivých společenských normách.

Beauvoir umí skvěle vystihnout neviditelné nitky, které nás spojují s lidmi, na kterých nám záleží. Přestože román není dlouhý, zanechal ve mně spoustu emocí a myšlenek. Je to takový malý literární klenot, který ve mně zůstane ještě dlouho.

27.09.2024 4 z 5