Jaine Jaine komentáře u knih

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Asi neexistuje kniha podobná téhle, a pokud ano... dobře pro svět.

Je zajímavé, jak moc se pro někoho význam příběhu změní v průběhu deseti let, ale Malý princ tahle působit má.

10.10.2015 5 z 5

Pán much Pán much William Golding

Jednoduše strhující prvotina, nad kterou budete ještě dlouho přemýšlet. Takže asi tak...

27.01.2015 5 z 5

Velký Gatsby / Poslední magnát Velký Gatsby / Poslední magnát Francis Scott Fitzgerald

Je velice těžké ohodnotit knižní sbírku, protože ty dva příběhy jsou tak rozdílné.

Gatsbyho jsem přečetla jedním dechem, je to vskutku pozoruhodná a strhující kniha s dynamickým příběhem. Poslední magnát nebyl zprvu tak zajímavý, ale příběh se postupně vyšplhal do výšin vynikajících příběhů a pak najednou ---. Konec.

Pokud bych měla rozvést důvody, proč hodnotím čtyřmi hvězdami, tak Velký Gatsby si jich zaslouží rovných pět, příběh pana Stahra pak o jednu méně (to především proto, že autor příběh nedokončil; vím, že to není ničí chyba a že zním neskutečně hrubě, ale poznámky z notýsků neudělají ten trik). Obsah bych tedy hodnotila plně, ale ta úprava? Hrůzný komunistický překlad plných chyb a překlepů!

“So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.”

17.08.2013 4 z 5

Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Looking for Alaska, která právě touto dobou slaví 10 let (!!) (John Green neexistuje od loňského léta, duh), je pravděpodobně jedna z nejlepších YA knížek, které jsem kdy četla. Je to prostě jen krásný příběh o tom, jak když nemilujeme sebe, nemůžeme milovat druhé.

Prostě kniha o krásách mládí a hrůzách lásky...

14.01.2015 5 z 5

Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Jelikož poezii nečtu často, téměř vůbec, bylo nezvyklé se na Elegie “napojit”. Nakonec si ale na 70% myslím, že jsem to pochopila, až na první stranu VIII.

To pořád nemění fakt, že je to poezie, kterou nemám v oblibě, a proto mi kazí požitek z četby.

06.09.2013 3 z 5