JanaJanska komentáře u knih
Takhle kniha v sobě obsahuje lásku, zradu, pomoc, dobrodružství a hlavně přátelství. Neměla by chybět v žádné knihovničce dospívajících dívek, ale ani jejich maminek, které vyrostly na Lanczové nebo Rudolfovi. Tahle kniha ve vás se svým poselstvím zůstane ještě dlouho.
Hodnotím 12 povídek, protože 13. je moje. A chci podotknout, že oproti soutěži se mnohé z nich hodně vyvinuly a posunuly, proběhly redakce i korektury. Sborník je pestrý a navzdory obálce barevný :)
Jde poznat, že autor je kriminalista. Příběhy jsou vybrány skvěle, každý jeden je zajímavý a vyprávěný tak realisticky, jak jen je to možné. Velmi zajímavě nás autor provedl vyšetřovacími postupy, které se od "kriminálek" v televizi často liší. Nechybí ani vtip a uvěřitelné rozhovory, nemám vůbec co vytknout.
Možná už zítra je román, který vás bude bavit. Nabízí zejména vhled do života hlavní hrdinky Kamily. Ta si musí projít spoustou životních událostí, které jsou ne vždy příjemné, a ona ne vždy zvolí tu správnou cestu, jako snad každý z nás. Ale možná už zítra se stane něco, co její pohled změní. Autorka si mistrně pohrává s charaktery, s událostmi i prostředím, kdy z každé stránky máte pocit, že jste v knize s hrdiny, znáte je jako členy rodiny, známé, nebo byste alespoň chtěli. V žánru současných ženských románů má autorka našlápnuto více než slušně.
Kniha je rozdělena na tři případy, kterými se v jednotlivých městech proplétá poručík Pech. Můžeme sledovat jeho vývoj, ale hlavně ten autorčin. Jak je pro mě první liberecký případ fádní, druhý plzeňský laťku o dost zvedl a poslední, který se odehrává v Turnově, mě dostal. U toho jediného jsem neodhalila pachatele (u prvních dvou hned na začátku) a myslím, že ho nevím doteď. Konec mě dostal. Maličko se mi nelíbilo až moc na sílu hovorové pojetí, ale kniha je přesto neskutečně čtivá, vystupňovaná a chytrá.
Knížka pro malé čtenáře, která zároveň pobaví, poučí a ještě rozhýbe. Máme už Pohádky z lesa, které zaujaly i devítiletého bráchu :) Včeličku Emičku doporučuji malým čtenářům, rodičům nečtenářů a i jim samotným k prohlížení.
Opět několik dalších informací k případům, které stále nedají lidem spát. Líbil se mi zajímavý vhled autora a jeho domněnky, které byly za domněnky opravdu označeny, a s nimiž není těžké se ztotožnit. Také oceňuji, že autor má informace skutečně doložené, je poznat, že strávil v archívech spoustu času.
Začala bych tím, že tento žánr obecně nevyhledávám. Autorka mě oslovila jako betačtenářku a musím říct, že se mi kniha líbila. Zejména bych vypíchla styl a nádherné slovní obraty. Dále knihu posouvají výš nenásilné popisy australské přírody a některých zvyků, a hlavně skvěle vykreslené charaktery postav. Román Dám ti noční nebe s čistým srdcem doporučuji, líbit se bude určitě těm, kteří rádi četli dívčí romány Lenky Lanczové a chtějí něco víc.