Janina82

Děj knihy se odehrává v Kodani. Vše odstartuje vražda ženy, matky. Vražda je to brutální. U mrtvoly je nalezen panáček z kaštanů. Případ dostane přidělený vyšetřovatelka Thulinová, která už se vidí na jiném perspektivnějším místě. K ruce dostane detektiva Europolu Marka Hesse, který má tenhle post vlastně za trest a jediné, co ho zajímá je, co nejdřív se vrátit zpět do Haagu, kde působil do této doby. "Běžná" vražda se začne zamotávat tehdy, když technici objeví na kaštanovém panáčkovi otisk prstu dívky, která má být už rok mrtvá. Tělo se sice nenašlo, ale vrah se přiznal a je zavřený. Než se vyšetřovatelé stačí rozkoukat, objevuje se další vražda, oni zapomínají na své plány a začíná boj kdo s koho. Hlavní hrdinové - detektivové, jsou vykresleni jen zběžně, autor nám příliš netříští pozornost nějakými vztahovými záležitostmi, což beru jako plus.
Rozjezd je pomalejší, ale kniha se čte dobře od prvních řádků. Od půlky vám dělá problém knihu odložit a poslední třetinu prostě musíte dočíst, i kdyby byly dvě hodiny v noci.Rozuzlení je nečekané, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak vše do sebe zapadá. Moc se mi líbil konec, který jsem takový nečekala a byla jsem milá překvapena. Knihu doporučuji tomu, kdo má rád napětí, detektivky se jmény, které zaručeně neumíte vyslovit a komu nevadí občas brutálnější scény