JankoStirbey
![Mraky hnevu Mraky hnevu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290529/mraky-hnevu-fsJ-290529.jpg?v=1630839868)
Kniha je o pokrytectve. Tu nejde vôbec o komunizmus alebo robotníkov, hoci sa nachádzame s dejom práve v tejto vrstve. Ide len o milostný trojuholník a o vnímanie sveta očami aktérov, ktorí považujú to čo robia za, z pohľadu ich učenia, normálne, no nakoniec predsa dospejú k záveru, že ich konanie nie je správne, no za určitú cenu. Marxizmus ani komunizmus dôkladne naštudovaný nemám, čiže hodnotiť situáciu z tohto hľadiska mi neprináleží, no z hľadiska súčasných spoločenských konvencií je to len pokrytectvo vydávané za intelekt. Vhodné na zamyslenie sa nad sebou a vlastným konaním.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ranná hviezda Ranná hviezda](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338657/ranna-hviezda-Kcp-338657.jpg?v=1490343651)
Kniha mi svojím štýlom rozprávania vôbec nesadla, ono v nej vlastne žiadny dej nie je. Ale postupne som asi pochopil, čo chcela autorka dosiahnuť. Kontrastné pohľady na svet postrehnuteľné v niekoľkých fragmentoch, akési strety svetov... potreba vzdelania pre rast a zároveň jeho zvláštny dopad na dušu dievčaťa... umenie, láska, ciele, vzdelanie... ako dokonale chladivo to do seba zapadá, možno to je to pochopenie, ktoré mi chýbalo, bohužiaľ.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Válka na východní frontě 1941–1945 Válka na východní frontě 1941–1945](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69947/valka-na-vychodni-fronte-1941-1945-3q3-69947.jpg?v=1608290991)
Prečítané jedným dychom, keďže kniha pojednáva o "mýtoch a legendách" z východného frontu. Bohužiaľ posúdiť objektivitu knihy už spätne nedokážem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muži jdou v tmě Muži jdou v tmě](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203492/muzi-jdou-v-tme-203492.jpg?v=1397594532)
Dovolím si povedať, že ide o dosť nekonvenčné dielo o partizánoch. Veľmi príťažlivý bol pre mňa aj pohľad do vnútorného sveta veliteľa. Čo ma však držalo pri knihe najviac bol sled situácií, ktoré viedli ku koncu, ku akému viedli. Kniha stojí za prečítanie, nenechal by som sa odradiť dobou vydania.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jeho prápor Jeho prápor](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223382/jeho-prapor-Amp-223382.jpg?v=1468060512)
Ďalší čriepok z literatúry o Veľkej vlasteneckej vojne. Veľmi príťažlivá kniha, dovolím si povedať, že jedna z tých lepších, nedrží sa šablóny a tým možno osloví čitateľa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Starý černoch a metál Starý černoch a metál](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256560/stary-cernoch-a-metal-XAg-256560.jpg?v=1624997926)
Bez ohľadu na spoločné vždy nájdeme niečo vďaka čomu dokážeme byť inými a teda "lepšími" než tí ostatní. Prečo? Prečo? Skutočne je jedinou cestou bolesť? Vo svojej dobe možno pokroková kniha, no mne nepovedala nič nové, dej sa odvíja viac-menej predpokladaným smerom. Možno som už len otupený.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Niečo na štýl "Barón Prášil", kniha pobavila no v pamäti nezanechala žiadnu stopu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Faidra Faidra](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/2536/faidra-mMH-2536.jpg?v=1570281395)
Nedá sa povedať, že by som z tohto diela ostal vykoľajený, dráma nie je tým čo vyhľadávam. Inscenácia by možno bola pre mňa zaujímavejšia.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Chronická nevinnost Chronická nevinnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37225/chronicka-nevinnost-37225.jpg?v=1346082399)
Začiatok je plný zbytočných kecov, bez nich by to však tak krásne neklaplo, bez nich by som si nevšimol tú zmenu... bez nich by jeho posledná myšlienka tak krásne nevynikla...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skandál v dobré rodině Skandál v dobré rodině](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79002/skandal-v-dobre-rodi-79002.jpg?v=1308030895)
Pobavilo (keby čitateľ sledoval moju tvár, zazrel by jemné pousmiatie). Autorovi kvitujem hlavne opisy "okľukou", ktoré podnecujú k sústredeniu sa a tam moja pochvala končí. Proste pre mňa slabý príbeh.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ten zatracený případ v Kosí ulici Ten zatracený případ v Kosí ulici](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50970/ten-zatraceny-pripad-v-kosi-ulici-oOu-50970.jpg?v=1635888554)
Kriminálka, ktorej dej sa dal vtesnať na desať strán... Dielo je nápadné kvetnatými a farbistými opismi, ktorých pomer voči deju však presiahol mnou znesiteľnú mieru. Spočiatku zaujímavý príbeh pomaly spomaľujú niekoľkostranové opisy, ktoré dokonale vykreslia scénu, na ktorej sa však vďaka tomu skoro nič nedeje.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vývoj v anorganickej prírode Vývoj v anorganickej prírode](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74009/vyvoj-v-anorganickej-prirode-EjP-74009.jpg?v=1457535730)
Na svoju dobu išlo určite o veľmi podstatné dielo, no vzhľadom na pokrok vo výskume a rozširovanie našich vedomostí bude kniha už trochu zastaraná, čo priznáva aj samotný autor, odvolávajúc sa na pokračujúci výskum vesmíru atď.. Avšak, stále poskytuje dostatočný obraz na to ako to bolo (predpokladá sa, že to bolo), na mňa možno až priveľa chémie, tá sa však dala prekonať. Vtedy 5, dnes s ohliadnutím na pokrok 2-3, len kvôli veku.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Motorové lokomotivy T 658.0, T 698.0, T 678.0, T 679.0 Motorové lokomotivy T 658.0, T 698.0, T 678.0, T 679.0](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195249/motorove-lokomotivy-t-658-0-t-698-0-Kqn-195249.jpg?v=1607207033)
Skvelá monografia o legendárnych strojoch. Dal by sa možno vytknúť nepomer fotografií pri jednotlivých strojoch, spôsobený však hlavne dĺžkou prevádzky daného stroja. Občas tiež pokrivkávajú prepisy slovenčiny. Avšak, vzhľadom na rok vydania ide o výborné dielo. Aj napriek tejto a ďalšej monografii "Pomaranče pod Pustým hradom" však stále ostáva pár nezodpovedaných otázok, preto dúfam, že sa ešte nejakej monografie dočkáme.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žebřík do nebe Žebřík do nebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77539/zebrik-do-nebe-YGu-77539.jpg?v=1513560460)
Akou odpornou sa mi zdala hlavná postava na začiatku, takou blízkou mi bola na konci, on Lars Hård. Fantastická pútavá kniha, je krásnym obrazom prerodu človeka skúšaného životom a sebou samým. Najkrajšie je postupné precitnutie a uvedomenie si pravdy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Uličky môjho detstva Uličky môjho detstva](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469453/ulicky-m-jho-detstva-mJg-469453.jpg?v=1617219670)
Príjemné čítanie spomienok z detstva. Napísané hravo a pútavo.
"Mali by sme zanechať nejakú stopu v dušiach tých, s ktorými nás život privedie do styku."
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Wouterko Pieterse Wouterko Pieterse](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366695/wouterko-pieterse-N7l-366695.jpg?v=1515532103)
Nekonečná kniha s extrémne tenkými stranami, aspoň u tohto vydania. Čo povedať? Mať za ženu Wouterovu matku, buď hodím slučku jej alebo sebe. Každopádne veľmi zaujímavý pohľad do života tohto chlapca.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Úžas Úžas](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289653/uzas-TtT-289653.jpg?v=1458319681)
Čo sa autor snažil povedať Úžasom som viac menej pochopil až po prečítaní dodatočnej informácie v doslove/prebale, nespomínam si... Mne to až také úžasné neprišlo vzhľadom na to čo sa deje v dnešnej dobe, vždy sa dialo a aj sa bude diať... Oceňujem však pozoruhodnú zápletku.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Živý bič Živý bič](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333684/zivy-bic-lVZ-333684.jpg?v=1547625922)
Pre mňa ojedinelá kniha, vojnový román, do ktorého vojna preniká len odkiaľsi zďaleka, a až postupne sa približuje až svojím vlastným spôsobom pohltí aj zázemie. Mimoriadnosť by som nehľadal v zázemí, ale v tom ako naň, a teda obyvateľov vojna postupne vplýva, dusí ich, čo napokon vedie k nevyhnutnej katastrofe, knihu by som kľudne dal na roveň tej Remarqueovej.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noc Girondistů Noc Girondistů](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183395/noc-girondistu-183395.jpg?v=1385805243)
Čím viac chorých, tým menej chorých... Vtipkovať pri tejto téme je úplne nevhodné, no ten cynicko-ironický opis prípravy na transport... Židovský "esesman" rozprávajúci o svojej "práci", celé dielo je v podstate naplnené brutalitou, nie tou hororovou ale tou skutočnou, pohľad na to ako sa z človeka stáva niečo iné ako človek, no nakoniec sa opäť vracia k človeku, hoci už nie je "človekom". Tých osemdesiat strán vás nezabije, hoci sa na nich píše o smrti tisícov...