JohnClayton komentáře u knih
Ja som sa nikdy o Židov veľmi nezaujímal, bral som históriu ako fakt. Rád by som odsúhlasil systém, ktorý odsudzuje fašizmus a ďalšie formy extrémizmu. Ale zaráža ma to, ako v poslednej dobe stúpa odpor voči akejkoľvek alternatíve. Neviem, do akej miery je táto kniha pravdivá, ale je fakt, že jej význam je podstatný. Mám rád provokatérov a páči sa mi, ako vedia vyvolať vlnu rozhorčenia medzi takzvanými intelektuálmi a vyznávačmi moderných hodnôt. Dúfam, že sloboda prejavu bude zachovaná aspoň na takej úrovni, ako je teraz.
Film a kniha sa navzájom dopĺňajú, pretože autor nedokáže tak verne opísať vesmírne technológie, ako je to vo filme a film zasa nedokáže dokonale vyjadriť hlavnú myšlienku diela. Je tam zaujímavo vyjadrený vzťah medzi kozmonautom a palubným počítačom, kde zo začiatku nie je jasné, kto loď ovláda. Táto téma sa vyskytuje pomerne často v iných dielach a núti čitateľa uvažovať, či umelá inteligencia je schopná prevziať kontrolu nad ľudskými životmi.
Keď som pozeral film, bral som ten názov pozitívne. Myslel som, že Robert Neville je legenda, pretože našiel liek na epidémiu. Vo filme tiež chýbajú noví ľudia, ktorí sa naučili žiť s baktériou. Dej knihy sa odohráva v Los Angeles, ale pri čítaní som mal pocit, že to je niekde v malom mestečku. Autor sa veľmi vážne zaoberá skúmaním fenoménu upírov a svoje teórie dokladá množstvom zaujímavých faktov. Je to kniha na zamyslenie, nie je to iba horor. Hlavná myšlienka hovorí, že to, čo je normálne, je dané množstvom ľudí, ktorí túto normu uznávajú.