JosefJNovotny komentáře u knih
Bedny jsou zajimavy psychologicky moderni zpusob, jak se divat na zlocin a trest.
Autorka si dala obrovskou praci s ilustracemi a rozvetvenym dejem.
Asi to neprecte clovek na jeden zatah, chce se jit vydychat na balkon, ale pak vas povzbudi pasaze, u kterych se zastavite a chcete si je precit znova, protoze to je bozi.
Ocenuji autorcin fiktivni svet a obohacenou slovni zasobu o vyrazy unikatni jen a pouze pro tento pribeh a jeho postavy.
Nektere vtipy jsou velmi jemne, nektere drochu drsnejsi.
Je to srozumitelne predevsim tem, kteri uz zacali v pracovnim kolobehu zivota - odpovida to komunite lidi vekove kategorie 22-40 let, pracujici ve vetsi firme ve meste.
Narazky na typicke postavy vsech kancelari jsou vyslovene trefne - bezcitny sef, kocka na recepci, neschopny IT manazer, uklizecka.
Nejlepsi je, ze vtipky nejsou z uzkeho okruhu oboru, napriklad marketing, IT nebo finance - takto jsou pristupne i sirsimu publiku.
Kvalitne pojaty i popisek scen pomoci citoslovci, coz treba nemusi byt pro ctenare komiksu prevratne - dobre to ale doplnuje scenu.
Vyborne zpracovane je duraz na detail postav tam, kde to ma vyznam. U takovych tech sedych kancelarskych mysich to autor dobre pojal tak, ze jim nechal "template look".
Vtipy na sebe nezavisle navazuji, coz budi dojem, ze se jedna porad o tutez firmu, i kdyz neni zduraznena jeji lokalita, pusobnost, ci zamereni.
Za sebe rikam, precte se to behem cesty do prace, podelite se o to s kolegou z ucetniho oddeleni a ten to obratem da na recepci.
Za me super a doporucuji.
(SPOILER) Kniha si zaslouží velmi dobré hodnocení. 4 hvězdy z 5 minimálně.
Co se povedlo:
+ Kniha nastiňuje problém závislosti z pohledu představitelky české střední třídy. Není ani úplný lůzr, ani představitel vyšší třídy, typu gembl Jamesa Bonda. V tomto bodě se kniha stává uvěřitelnou, reálnou a čtenář se dokáže snadno napojit na stejnou vlnovou délku jako má hlavní hrdinka.
+ Hlavní hrdinka vzbuzuje jak pozitivní, tak negativní emoce. Člověka doslova nutí vyrvat ji ten automat z ruky, profackovat ji a zařvat z plna plic, ať už se konečně sebere. Vždyť má rodinu! Vždyť má děti, které kvůli její závislosti trpí. Člověk by hrdince nejradši přerazil prsty, jen aby toho nechala.
+ Protože má autorka vlastní zkušenost, tak přesně věrně popisuje několik postav - od úplného vyvrhele - kamaráda závisláka, přes trpící přítelkyni vyvrhele, přes kamarádku, co kryje hrdinku, přes manžela a další vedlejší postavy, které stojí na orloji hlavní hrdinky, která se zaplétá do lží. Žádné těžké filozofování nad příčiny a důsledky závislosti, toto není odborná literatura.
Co se nepovedlo:
- délka: Zasloužilo by si to nultou kapitolu, kde by byl popsán život před závislostí
- překlepy: častý problém knih na Pointě - odbytá práce sazby/korektury
- intenzita: hlavní hrdinka střídá závislosti s ukončením závislosti na prvních čtyřiceti stran stran snad stokrát. Škoda, že příběh není prokládaný vícero rovinami například pohledu jejího syna fotbalisty, jejího manžela, kterého trápí, že se mu žena vzdaluje...
Obecně si myslím, že kniha zaslouží uznání a renomé, které si vybudovala, je zasloužené. Je to originální a při tom uvěřitelné.
Mexabo je nesmirne kvalitni humorne sci-fi.
Detailne zpracovane postavy, prekvapivy zaver, skvele propracovany svet planetarniho systemu Mexa.
Skoda, ze kniha nema ilustrace, ktere by zajimave doprovodily barvity svet, ktery spisovatelka vytvorila.
Koupi neprohloupite - toto prevysuje obvyklou kvalitu na poli ceske humorne sci-fi.
Martina Heš má dar překvapit. Ať už barvitým slovníkem, plným kudrlinek, nenucenou erotikou a příjemnými vstupy do minulosti Jakuba.
S postavami si autorka hrála do detailu, což se na první pohled nezdá u tak tenké knížky. Hodně v tomto pohledu pomáhají povedené ilustrace, které skvěle ladí s leitmotivem a obálkou jako takového. Jakub má duši šíleně rozervalou a působí na mě jako Hemingway - jenom s tím rozdílem, že hodně pije a nemá na rozdíl od slavného spisovatele úspěch.
Příběh nabízí jemné thrillerové budování tajemna, které obestírá Lázně. Neustále jsem přemýšlel nad tím, kdo chtěl Jakuba obdarovat tajemným poukazem do lázní.
Velmi si cením absence vaty, i když mě mrzí krátká délka díla. Určitě by šlo přidat pár humorných situací navíc, které autorka velmi dobře zvládá.
Celkově na mě kniha působí tak, že má jednoznačné pozitivní poselství pro někoho podobně zatraceného, melancholického a nemusí to být nutně spisovatel. Může to být prostě jednoduše řečeno vyhořelý smutný člověk, který potřebuje do kupy.
Doporučuji, nenáročné čtení u sklenky vína!
Překlad hry se mi líbil. Je to velmi komplikovaná, náročná, složitá četba plná jinotajů a slovních hříček.
KNIHA je hezky doprovázena fotografiemi.
Přestože je hra doplněna poznámkami překladatele, chybí mi jeho úvod a závěr jako je tomu při překladu Shakespeara.
Mám k tomu i odvážný návrh a to spatřit vedle sebe jak španělský originál, tak i český text. Jenže toto limituje rozpočet, který jako u jiných knih na Pointě je dost limitující.
Kniha má dobře zpracovanou topografii a sazbu.
Za mě doporučuji.