ju01 komentáře u knih
Originální knížka, která určitě stojí za přečtení. Doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst něco neobvyklého, ale zároveň napínavého. Krásně zpracovaný, originální příběh.
Příběh vypráví o sirotkovi, dívce jménem Anna, která poprvé nalézá pravý domov u dvou hospodářů v Zeleném domě na ostrově prince Edwarda. To ji velmi nadchne. Stane se z ní ještě více optimistická a živá dívka, než jakou bývala předtím. Oba dva stárnoucí hospodáři, sourozenci Marie a Matěj, si jí zamilují i přes nadmíru její fantazie a časté nehody, které se jí díky jejím ukvapeným rozhodnutím stávají. Anna se stane součástí rodiny. Brzo si najde nejlepší kamarádku Dianu, a tak se jí splní jeden z jejích snů. Začne chodit do školy, kde se stane hodně oblíbenou a vytvoří si spoustu nových kamarádek. Škola jí jde a baví ji, proto se také rozhodne udělat přijímačky na akademii, kam jí vezmou. A jak postupně dospívá, učí se nejen novým dovednostem, ale také tomu, že musí být trpělivá. Na konci knihy se staví před velké osobní rozhodnutí: má využít stipendia, které získala po vystudování akademie a učit se dál, nebo zůstat v Zeleném domě a pomoct Marii, která zůstala sama na hospodářství?
Hlavní postava je hubená, pihovatá a rusovlasá Anna Shirleyová, která je sirotkem. I přes její nelehkou minulost je Anna optimistická, veselá a stále živá mladá dívenka, která má nadmíru fantazie a často je zasněná. Díky jejímu otevřenému a přátelskému chování se snadno spřátelí a dokáže se otevřeně bavit. Její chování jí však i někdy dostává do potíží, které se stávají většinou kvůli jejím ukvapeným rozhodnutím. Nakonec se ale Anně vždy podaří najít nějaké řešení a z potíží se dostat. Jedna z jejích dovedností se ukáže při recitaci, v níž vyniká nad svými vrstevníky. Postupně se z Anny stává chytřejší, vyspělejší a rozumnější dívka, která je nejen schopná ve všech domácích pracích, ale je také neobyčejně nadaná ve škole. Díky své píli a chytrosti se dostane až na akademii, kde začne studovat.
Na knize mě zaujalo, že i když je příběh už přes sto let starý, pořád se čte a patří mezi dětskou literární klasiku. Líbila se mi svým příběhem a nadchla mě nejen způsobem, jakým je napsaná, ale například i prostředím, do kterého je příběh zasazen. Kniha je napínavá a dokáže čtenáře pohltit do svého vtipného, ale i poutavého příběhu. Čtenář se dívá očima malé holky, jaké to bylo vyrůstat před sto lety. Rozhodně bych tento dívčí román doporučila všem mladším čtenářům.
Anne Bea je dvanáctiletá holka, která chodí do sedmé třídy. Její život není lehký, protože se narodila jako albínka a k tomu ještě nosí silné brýle. Naneštěstí chodí do stejné třídy jako "superkrávy" Thea, Ronja a Širin. Ty se jí za její postižení (to, že je jiná) posmívají a šikanují ji. Kvůli tomu je Anne Bea hodně stydlivá a často ztrácí sebevědomí. Také trpí tím, že se jí lidé snaží pomoci, protože si myslí, že je slepá. Mimo třídu je to však bystrá, milá a sympatická dívka, která žádnou pomoc nepotřebuje a navíc má talent na zpěv. Lidé si však jejích dobrých stránek nevšimnou, protože na první pohled vnímají pouze to, že je odlišná. V jejím sebevědomí jí hodně pomáhá nejlepší kamarád Nils, před kterým nemá žádné tajnosti, a také její rodina. Možná i proto se odhodlá něco udělat s tím, že se jí ostatní posmívají a postavit se "superkrávám" na odpor. Rozhodne se, že vystoupí na školním souboji talentů a tím ukáže všem jednu ze svých nejlepších stránek, zpěv. Má pochybnosti, ale nakonec je přemůže její síla a zčásti i to, že miluje kluka z vedlejší třídy, Magnuse. Nakonec je se sebou moc spokojená, protože dokázala překonat sama svou vlastní stydlivost. Její odměna za vykonanou odvahu je, že jí Magnus nabídne, jestli nechce zpívat v jejich kapele.
Malý Jonas žije ve světě, který má přísná pravidla. Už od dětství se hodně liší od ostatních dětí, je v něčem jedinečný. Postupně začíná vnímat barvy, které jsou pro ostatní neviditelné. Proto dostává práci příjemce paměti a postupně si uvědomuje, že jeho svět není vůbec dokonalý, jak se zpočátku zdálo. Zároveň je i trochu tvrdohlavý, což ho dovede k tomu, aby veřejně vystoupil proti režimu.