kaja.marik | Komentáře u knih | Databáze knih

kaja.marik kaja.marik komentáře u knih

Svět je malý Svět je malý David Lodge

Vtipné čtení, zejména pro lidi, kteří jezdí na odborné konference a mohou srovnávat, jak se baví oni a jak lingvisté. Kniha se točí okolo cestování na konference a boje o prestižní profesuru. Určitě to přide zajímavé a částečně důvěrně známé všem doktorandům nebo asistentům z vysokých škol. Jenom jsem měl jako ostatní problém se orientovat v množství postav.

Mám nejstarší vydání, jsou tam překlady typu "slovní procesor" (asi textový editor) nebo "motokára" (asi klimatizovaný autobus, autokar). Úsměvné, ale vzhledem k době kdy se to překládalo je to i pochopitelné.

08.03.2015 4 z 5

Špión, který se vrátil z chladu Špión, který se vrátil z chladu John le Carré (p)

Výborné čtení. Není to takový ten moderní thriller - to je jasné i z roku vydání. Připomínalo mi to Fosythovky (pečlivě promyšlený a zajímavý děj, narozdíl od Forsytha si autor tak nelibuje v detailech, které mnohým u Forsytha vadí).

Perfektní a nepříliš dlouhá kniha.

01.01.2015 5 z 5

Lov na ponorky Lov na ponorky Patrick Robinson

Perfektní kniha. Promyšlená zápletka - netriviální, zajímavá ale ne překombinovaná.

Kniha popisuje práci na ponorce, ale i práci SEALs. Vynikající čtení. Žádný drasťák, ale vtáhne do děje.

Líbila se mi předmluva: "Moje pracovna byla nepřetržitě zavalena námořními i jinými mapami a příručkami, uprostřed nichž stál admirál Sandy, nadšeně snující rozličné zápletky. Vlastně jsem byl docela překvapen jeho ďábelským důvtipem a pečlivostí, jakou věnoval i těm nejmenším detailům. ..."

30.12.2014 5 z 5

70 hodin pro špiona 70 hodin pro špiona Eric Ambler

Velice sympatická knížka - odehrává se v komorním prostředí hotelu,
nejmodernější technika je fotoaparát, špionážní metody nejsou překombinované
jak v moderních románech. Poměrně útlá knížka.

16.12.2014 4 z 5

Odvetný úder Odvetný úder Nelson DeMille

Kniha pekna (cetl jsem s jinou obalkou ale od stejne prekladatelky - nebo aspon od prekladatelky se stejnym jmenem).

Zapletka zajimava, napinava, dej se rozjel brzo, nebylo nutne se pro rozjezd deje docitat do poloviny knihy. Hlavni hrdina je zajimava figura. Pokud bysme to vzali do dusledku, tak mi hlavni podstata po fyzikalni strance moc uveritelna nepripada a ani nechapu, odkud a jak hlavni hrdinove vytahli v zaveru petardy na medvedy a jak je presne pouzili, ale myslim, ze to na zajimavosti nijak neubira. Palec nahoru a hned jsem si nasel dalsi knizku tohoto autora, coz obvykle nedelam.

15.09.2014 5 z 5

Jednooký králík Jednooký králík Christoffer Carlsson

Zajímavý příběh, ale moc mě to nezaujalo, spíš jsem tu posledni třetinu prolistoval, abych věděl jak to dopadlo s majitelem králíka apod. Nesedí mi to na bestseller. Ale moožná by se to líbilo náctiletým a mírně starším, že by se s některým z hrdinů mohli zotožnit. Třeba s tím hlavním hrdinou: prázdniny, nástup na vysokou školu, fetování, sex, krádeže, návrat z univerzity do rodného maloměsta, staré lásky, - to všechno tam je pěkně popsané.

22.08.2014 3 z 5

Oko jehly Oko jehly Ken Follett