kaja.marik kaja.marik komentáře u knih

Elitní sniper: Vlk Elitní sniper: Vlk Scott McEwen

Ale jo. Dost pohádka (nesmrtelný hrdina, prezident sledující přes satelit v infračerveným skejtru jak se sniper oblíká do maskovacího obleku, ...), ale není to reportáž. Spousta napětí, akce, pokud nebudete přemýšlet nad detaily (typu jak hrdina vydrží takové souboje, když jej ještě před pár dny omezoval titanový implantát) tak si rozhodně počtete. Já nejsu čtenář který by záměrně vyhledával nedostatky, pobavil jsem se a dávám proto plná počet. Předchozí díly jsem nečetl, ale určitě si je seženu.

27.06.2018 5 z 5

Plochozemě Plochozemě Edwin A. Abbott

Pěkné, zajímavé. Začátek trochu utahaný a chvílema se autor opakuje, ale jinak pěkná oddechová kniha, nutící k zamyšlení. Překlad je nešikovný, ženy by asi měly být úsečky, ne přímky.

06.03.2017 4 z 5

Klíč k Rebece Klíč k Rebece Ken Follett

Vidim to podobně jako další čtenáři. Pěkná kniha, zajímavá, oddechovka. Autor sice už napsal u lepší, ale jestli se vám autorův sty líbil, tak by bylo škoda nechat si tuto knihu utéct.

05.07.2016 4 z 5

Limes inferior Limes inferior Janusz Andrzej Zajdel

Jak pisou ostatni, kniha perfektni, konec divny ... Ale urcite stoji za to precist. Vzdyt se porad mluvi o garantovanem prijmu pro vsechny lidi, i pro ty kdo nepracuji. Ve Svycarsku bylo i referendum. A presne takovou spolecnost kniha popisuje.

08.06.2016 4 z 5

S.K.Ř.E.T. S.K.Ř.E.T. Nick Nielsen

No je to teda hodně specifická kniha. Ze začátku to vypadá jako totální slátanina. Ale potom se rozvine perfektní příběh, neuvěřitelně vtipný, praštěný, strašně mě mrzelo když skončil ... Palec nahoru i překladateli, protože to byl teda výkon přeložit tolik jazykových hříček.

01.05.2016 5 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

V podstatě potvrzuji předchozí komentáře: kniha se četla velmi dobře i přes řadu nelogičností.

29.04.2016 4 z 5

Chlupatý sluha pana faráře Chlupatý sluha pana faráře Arto Paasilinna

Mě se kniha líbila. Není to taková ta co člověka vtáhne do děje a nenechá ho knihu odložit. Ani to nemá nijak vygradovaný děj a konec. Ale celá kniha je takový velmi milé (a velmi neuvěřitelné) povídání o farářovi a jeho medvědovi. Vzdycky kdyz uvidim zehlici prkno tak si vzpomenu na medvěda.

25.01.2016 5 z 5

Letadlová loď Letadlová loď Patrick Robinson

Dobře se čte, je to i taková pohádka, hlavní hrdina je superšikula se štěstím a navíc alfa samec, tak se o něho nemusíme bát :) Moc se mi líbilo. Začátek je opravdu lepší než konec, což je celkem neobvyklé.

07.11.2015 5 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Co dodat k ostatním komentářům? Je potřeba neodložit po pár stránkách. A číst i tu vysněnou pohádkovou linku - i když to naní vaše parketa. Po čase to začne dávat perfektní smysl. Mě se knížka líbila moc. Jenom těžko říct, je-li to opravdu pro mládež, nebo spíš pro dospěláky.

29.10.2015 4 z 5

Generál nesmí promluvit! Generál nesmí promluvit! Alistair MacLean

Zajímavá. Kniha se odehrává během jednoho dne, plná špiónáže, napínavých zvratů a odhalení, plná neuvěřitelného štěstí pro hlavního hrdinu. Díky dvojtým agentům místy trochu nepřehledná, ale za přečtení stojí. Má spád, dobře se čte, pěkně vyprávěný příběh.

11.10.2015 4 z 5

Zvěrolékař a kočičí historky Zvěrolékař a kočičí historky James Herriot (p)

Výborná krátká povídková kniha. Pro milovníky koček - je vidět, že autor je dobře zná a měl s nimi často co do činění. V knize vystupují jeho vlastní kočky, i kočky - pacienti.

Info pro tatínky: Začal jsem číst, abych se podíval, jestli to je pro devítiletou slečnu co má ráda zvířátka a chce se stát veterinářkou. Přijde mi, že bude lepší ještě nějaký ten rok počkat.

10.08.2015 5 z 5

Ani o dolar víc, ani o dolar míň Ani o dolar víc, ani o dolar míň Jeffrey Archer

Humoristicky roman, u ktereho jsem sice smichy nevyprsknul asi ani jednou, ale i tak me hodne pobavil. Jak pisou ostatni a jak rika i nazev edice: pekne cteni na dovolenou.

Kniha je pikantni i tim, ze je zalozena na skutecnych osudech autora. Trosku by me zajimalo, jestli autor zazil jenom to okradeni podvodnikem a odveta zustala jenom v predstavach a na papire, nebo jestli nejakou tu odvetu zorganizoval i ve svem pripade.

09.08.2015 5 z 5

Afghánec Afghánec Frederick Forsyth

Vynikající kniha, perfektní zápletka, napínavý děj.

Líbilo by se mi, kdyby bylo v knize míň mrtvých. Stíhačka zřícená přesně do bodu X ani další podobné věci nevadí, však je to pohádka pro dospělé, ne? Jenom ti piráti by nemuseli podřezávat na počkání.

Zajímavá reflexe nedávného dění na teroristické scéně. Zajímalo by mě, jestli se do dalšího románu dostanou migranti, evropský hit roku 2015. Snad ještě nějaký ten román od Forsytha bude.

04.08.2015 5 z 5

Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Je až neuvěřitelné, že i když to je (jak správně píše woodward níže) první kniha svého žánru, tak směle obstojí v dnešní konkurenci thrillerů a podobně zaměřených knih. Přistupoval jsem ke knize s nedůvěrou právě kvůli roku kdy byla napsaná, předpokládal jsem že pochvalné komentáře jsou součást jakýchsi růžových brýlí kterýma se na průkopníky chtě nechtě díváme. Ale kniha mě pohltila a nadchla. Úžasně napsaná. Detailní líčení připravy atentátu, ale detailů tak akorát aby to bylo zajímavé, napínavé a neutahané.

K ději: přijde mi trošu nelogické, že i po tom co Šakal několikrát vyklouzl s odřenýma ušima, tak stále pokračoval v úkolu. Ale však nemusí být všechno stoprocentně pravdivé a kniha se tím pojetím nijak neliší od toho, co je k dočtení i dnes.

31.07.2015 5 z 5

Projekt ideálna manželka Projekt ideálna manželka Graeme Simsion

Perfektní knížka. Jak píšou ostatní: něco jako Teorie velkého třesku.

Jenom je hlavní hrdina normálnější než Sheldon (třeba pije alkohol, vaří, sportuje, ...) a je jediným mimoněm (nejsou švihlé postavy typu Leonardova matka apod.). Hlavní dějová linie je předvídatelná, ale o to nejde. Nečekané jsou komentáře a postoje hlavního hrdiny a detaily jednotlivých situací.

Neprskal jsem smíchy, ale pobavilo mě to na pět hvězdček z pěti.

21.07.2015 5 z 5

Agent 6 Agent 6 Tom Rob Smith

Dobrá knížka, ale předchozí dva díly se mi zdály lepší. Tady mě moc nebavily pasáže o Afganistánu a opiu. Ale jiní to zase vychvalují :) Možná bych tam šetřil místem a raději na konci knížky vyřešil vraždu jinak než (skoro) jasnovidecky.

Jak píše většina komentářů: dobrá knížka. Na to že to psal takový mladíček úplně super.

18.07.2015 4 z 5

Přeběhlík Přeběhlík Daniel Silva

Kniha přímo navazuje na Moskevská pravidla, a je možná ještě o malinko lepší.

18.07.2015 5 z 5

Moskevská pravidla Moskevská pravidla Daniel Silva

Velice povedená kniha. Je to o supermanovi, který je vynikající (a světově známý) restaurátor, vynikající (a světově známý) špion jehož snímek otiskly Timesy. Výborný operativec i plánovač operací. Takže opět nic pro čtenáře, kteří očekávají hyperrealistický děj :)

Mě se to dobře četlo, zaujalo mě to, připojuji se k pochvalným komentářům dole. Některé pasáže ale realistické jsou. Dostal mě například popis toho, jak Rusové nechápou, že když je na letišti zákaz kouření tak platí i na záchodech. Protože to si vzpomínám jako svůj zážitek z Ruska: že tam bylo na letištních záchodcích se zákazem kouření zahuleno víc než ve čtvrté cenové. Člověk se šel vyčurat a hned neskutečně smrděl kouřem...

10.07.2015 5 z 5

Anglický zabijak Anglický zabijak Daniel Silva

Kniha se dobře četla a byla zajímavá. Konec byl nečekaný.

Nedporučuji lidem, kteří trvají na tom aby vše bylo realistické - třeba jsem nechápal, proč zloduši vždy nejdřív nechají hlavního hrdinu aby získal další stopu a teprve potom člověka který mu tu stopu dal odstraní. Mě to nevadilo, takže plný počet bodů.

Na amerického spisovatele celkem dobrá znalost problematiky holocaustu.

06.07.2015 5 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Velice pěkná kniha. Český četnář má smůlu, že co se týká politické situace tak většinou rozumí jenom narážkám na Mekrelovou, ale němečtí ministři jsou už asi pod běžnou rozlišovací úroveň většiny Čechů. Chvíli jsem si říkal, jestli to neměl překladatel napasovat na české reálie, tak jako je třeba přeložený Pan Kaplan. Ale zas by to byl problém kde vzít českého HItlera a SS divize.

28.06.2015 4 z 5