Projekt ideálna manželka přehled
Graeme Simsion
Don Tillman série
1. díl >
Don Tillman sa chce oženiť. Ešte však nevie s kým. Má tridsaťdeväť rokov, je slobodný a inteligentný, má vysoké spoločenské postavenie a nadpriemerný príjem. Logicky by mal priťahovať širokú škálu žien, no ťažko nadväzuje kontakty. Trpí totiž Aspergerovým syndrómom a vedie systematizovaný život, v ktorom panuje rutina, tabuľky a harmonogramy. Jeho problém by mal vyriešiť Projekt ideálna manželka – podrobný dotazník, pomocou ktorého chce nájsť svoju partnerku. Rozhodne by ňou nemala byť fajčiarka, barmanka, žena, čo priveľa pije a chodí vždy neskoro. Rosie Jarmanová má všetky tieto nežiaduce vlastnosti. Okrem toho je temperamentná, inteligentná a krásna a túži spoznať svojho biologického otca. Pri tomto hľadaní by jej Don, profesor genetiky, mohol byť veľmi nápomocný.... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 2013 , Fortuna Libri (ČR)Originální název:
The Rosie Project, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Projekt ideálna manželka. Přihlašte se a napište ho.
AUDIOKNIHA: Tenhle počin je za mě skvělou kombinací odlehčeného zábavného románu a netradiční romantiky. Romantiky velice nadneseně, protože to rozhodně mohou číst i muži. Typickou romantiku jako blábolení o pocitech či sex tam rozhodně nenajdete. Hrdina s Aspergerovým syndromem je originální sám o sobě a předkládá nám spoustu netradičních, více či méně úsměvných situací. Rozhodně doporučuji naprosto všem, kdo se touží odreagovat, ale zároveň poznat svět optikou člověka s trochu jinak nastaveným myšlením. Načtené to bylo také velice dobře. Za plný počet hvězd naprosto právem.
Počúvané ako audiokniha, ako pozadie pri iných činnostiach. Kniha ma zaujala z dôvodu aspergerového syndrómu, keďže môj syn trpí ľahšou formou. Našťastie to nieje až tak extrémne, ako u Dona. Kniha obsahuje mnoho vtipných situácii. Teda vtipných z vonkajšieho pohľadu. V skutočnosti to až tak vtipné nebolo, ak sa to týka niekoho blízkeho. Presne, ako to bolo pri tanci s Biankou. Všetci sa smiali, až na Rosie a Gena. Pre ľudí z vonka je to smiešne, pokiaľ nežijete s daným človekom. A ešte ak by ste s takým citovým "kriplom" museli zdieľať ešte aj manželstvo, tak to je fakt na prášky. A len málokto by to zvládol. Ja som "len" matka aspika a stojí to veľa námahy to prekúsnuť. A najhoršie je, že aj keď vás môže roztrhnúť od zlosti, daný človek proste nechápe, prečo sa hneváte. Potrebuje doslovný preklad. A to je fakt unavujúce. A každý takýto partner si zaslúži medailu. Autor tento príbeh vystihol veľmi dobre, aj keď niektoré situácie boli možno až prehnané a možno, že ani nie. Lebo každý aspik je iný. Nedajú sa zovšeobecniť.
„Tanec mi starosti nedělal - věřil jsem, že dokážu využít svoje zkušenosti z přípravy na utkání v bojových uměních, s dodatkovou výhodou optimálního příjmu alkoholu, který není při zápasech v bojových umění povolen.“
Kniha Projekt ideálna manželka v seznamech
2013 | Projekt ideálna manželka |
2015 | Projekt potomek |
2017 | Dozvuky mých lásek |
2018 | Pár kroků vpřed |
2015 | Kdo chce moji smrt / Projekt manželka / Smrt nebo slávu / Ztracené jezero |
Za mě asi jediná romantika, kterou jsem schopná číst, možná proto, že jsem taky dost sociální blbec a Don mi tak přišel sympatický a chápala jsem ho. Můj pohled na knihu se mírně zlepšil po přečtení komentářů níže. Celou dobu jsem měla pocit, že takhle by to člověk s Aspergerovým syndromem neměl. Že by nedovedl být tak "v pohodě" s někým, kdo neustále chodí pozdě a mění mu plány. Že každá taková změna by vedla k nervozitě a úzkosti, kterou jsem z Dona necítila. Ale podle komentářů od lidí, co (píší, že) mají známé či příbuzné s Aspergerovým syndromem, to sedí, tak tedy předpokládám, že ano a že mě vedly jen předsudky :-) Každopádně ano, kniha je prvoplánová, vlastně asi po desetině je vám jasné, jak to dopadne, ale Donovými potřeštěnostmi jsem se fakt bavila a chápala jsem jeho zmatenost z okolního světa. Sympatická mi ale byla i Rosie, která zase nechápala svět Donův... Skvělá odpočinková knížka, ale nevím, jestli sáhnu po druhém díle.