Knihomol_ komentáře u knih
Knihu jsem přečetl před pár týdny a hodnotím ji určitě kladně. Sice trochu delší čtení, ale to by čtenáře nemělo odradit. Autor si dal na zmapování života našeho třetího prezidenta záležet od jeho dětství až po nešťastný a nedůstojný konec v roce 1945.
Emil Hácha je autorem veskrze pozitivně, ale je dán prostor i konstruktivní kritice. Ocenil jsem srovnání s působením prezidenta Beneše, který se k Háchovi stavěl často až nespravedlivě kriticky, aby po válce čelil fakticky stejným výzvám a postupoval vlastně stejně jako Hácha.
Suma sumárum, kniha hodnotící střízlivě roli prezidenta Háchy tady chyběla. Autor se tohoto úkolu zhostil velmi dobře.
Po přečtení musím konstatovat, že jsem tam viděl vliv Haška, trošku Hellera a možná i Kafky. Neřval jsem smíchy při čtení každé stránky, ale dialogy hlavní postavy s manželkou a šéfem mě dost pobavily. Každopádně absurdní humor tuzemské provenience je třeba podporovat, takže nakonec hodnotím nadmíru velkoryse - 5 ze 6 možných hvězd.
Kniha mě mile překvapila. Při její koupi jsem se chtěl dozvědět něco víc o poněkud tajemném Salazarovi a jinak jsem od toho příliš neočekával. Autor ale ukázal, že umí nejenom pracovat s fakty, ale že je také umí čtivě předat čtenáři. Nejsem obdivovatel Salazara a autora jsem před tím také neznal, přesto dávám plný počet hvězd. Tato kniha si to zaslouží.