konicekbily komentáře u knih
Složitě napsáno, nuda při čtení, zmatek nad zmatek, chodící muž a drogové vlivy - to už jsem neunesl - tři hvězdy by byly moc! Jiné knihy Mo jsou lepší.
Zajímavá zápletka s, pro mě, až trochu komplikovaným řešením.
Povedená zápletka, dokonale navazující na předchozí díly a vydařený napinavý závěr - to se Ti naše milá spisovatelko povedlo!
S tolerancí vzhledem k době, po kterou je kniha na světě, a s vědomím, že jsem ji kdysi četl, jsem se k ní vrátil. Je to čtení pro zasvěcené.
Připomíná mi to spíše litaraturu faktu než skutečný thriller. V porovnáním se "Šakalem" není možné - tak moc se autorovi povedl Šakal!
Porovnal jsem s jinými knihami o konci druhé svatové války, Hitlerově smrti a bitvě o Berlín. Porovnání nedopadlo nejlépe.
Za posledních čtyřicet let jsme několikrát upravovali pohled na dějiny, ale na "Polákovi" není třeba měnit nic!
Pomohl mi s první četbou mých dětí a nyní i vnoučat.
Autorka nám připravila novou sérii. Pro seznámení s novými osobami zvolila nezvyklé prostředí - honitbu losů téměř nedotčené severské přírody. Polovinu knihy se téměř jakoby nic neděje, závěr vše vyřeší.
Po všech přečtených knihách této série mám pocit, že jejich úroveň pomalu klesala.Po strhujícím začátku ke překvapivým koncům vede trnitá a zdlouhavá únavná cesta průměrnosti.
Pokračuje rozvláčností a odměňuji se autorce tím, že s ní končím.
Zbytečně překombinovaná zápletka, děj se zamotává do šířky a svůj podíl na tom má zbytečně podrobný popis života vyšetřovatelů a jejich okolí.
Na pozadí historických událostí, obecného popisu policejních a soudních praktik na území Protektorátu, příběhů již dříve známých aktérů odboje je popisován osud přeživšího odsouzence na smrt za činnost porušující zákony Říše.
Vleklý děj popisující souboj několika mafiánských skupin za dozoru nikým nekontrolované policejní skupinky se točí kolem nevinné zdravotní sestřičky stockholmské nemocnice. Je spolu se svým synem obětí těchto střetů. Některé až vyumělkované scény jsou velmi dobře vykreslené. Doufám v další dobré pokračování trilogie.
Asi úplná faktografie to nebude, ale tak nějak to asi u tajných funguje, Hlavně, že se četla výborně.
Pokud tohle má být nejlepší švédská detektivka roku 2013 - tak tomu nerozumím - asi se budu muset polepšit ve čtení detektivek, abych porozuměl porotě.
Pokus napsat detektivku - podobnou těm, jaké psala Christie - (kde místo slečny Marplové vystupuje místní vikář), není podle mne úspěšný.
Christina se věnuje hodně i popisu práce policejního sboru a jejich soukromého života. Tím jsou nastaveny další dva dějové rámce - kromě hlavního. Patrně se chystá nějaké nové pokračování hrdinů.